Locatie | Marrakech

door Dennis van Wijk op dinsdag 26 augustus 2014

Veel mensen denken dat je mooie foto’s alleen maar op de meest onmogelijke plekken kan maken, ver weg buiten de gebaande paden. Maar ook voor toeristen op reis zijn er genoeg mogelijkheden om geweldige foto’s te maken. Als reisfotograaf kom ik op veel plaatsen en zie ook zeker genoeg bijzondere foto plekken die voor iedereen toegankelijk zijn.

Voorbereiding
Mijn grootste tip is toch wel plannen. Struin het internet af en koop boeken over de plaatsen die je wilt bezoeken. Zo kwam ik bijvoorbeeld door het internet af te speuren de Ouzzoud watervallen tegen in Marokko. Hier had ik nog nooit van gehoord en wat bleek, het waren de hoogste watervallen van Noord Afrika. Het is nog geen 2 uur rijden van Marrakech. Als je hier dan bent vergeet dan geen grijsfilter mee te nemen, hierdoor kan je een langere sluitertijd gebruiken waardoor stromend water mooier te fotograferen is. Ook moet je hier letten op het licht. De meeste toeristen zijn hier ‘s ochtends, ze vergeten alleen dat de waterval dan in de schaduw staat. Laat op de middag staat deze in de zon en heb je het rijk bijna voor jezelf.

Reis en verblijf
Marrakech, op maar 2 uur vliegen vanuit Nederland is relatief goedkoop. Zo kan je op tripadvisor of veilingsites goedkope Riad’s vinden om te verblijven. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met een binnentuin. Het is natuurlijk veel intiemer dan een hotel en je staat ook gelijk dichter bij de locals.
Zeker in sommige landen vinden mensen het niet leuk als je ongevraagd foto’s maakt van mensen. In Marrakech zeker niet. Vraag daarom altijd even of je ze op de foto mag zetten. Laat ze ook gelijk de foto zien, dat vinden mensen altijd extra leuk! Zo heb ik door middel van een foto een uitnodiging gekregen om bij iemand thuis te komen eten.

Fotolocaties
Wat ik zelf altijd probeer te vinden zijn plekken waar niet veel mensen komen. Zo is er Maison de la Photographie midden in de Medina. Dit is een fotomuseum waar foto’s hangen van vervlogen tijden. Het mooiste vond ik het dakterras. Je wordt echt getrakteerd op een waanzinnig uitzicht. Bergen in de verte, moskeeën tussen de duizenden huisjes. Zorg hier dat je vroeg komt, dan heb je een geweldig fotomomentje te pakken.   
In de buurt van Maison de la Photographie vind je het oude dames klooster. Dit schitterende bouwwerk vraagt erom gefotografeerd te worden. Alleen zijn de deuren en hal zo groot dat ze zelfs met een fisheye er niet helemaal op kunnen. Probeer de gouden deuren eens te fotograferen via de weerspiegeling van de vijver in het midden van het gebouw. Waarschijnlijk krijg je hem er nu wel mooi op!

In Marrakech zie je veel contrasten. Dit merk je vooral als je het nieuwe stadscentrum in rijd. Nieuwe Arabische architectuur, dure auto’s en winkels als Zara vormen hier het straatbeeld. Ook dit gedeelte van Marrakech moet je gezien hebben. Vooral het nieuwe treinstation is een lust voor het oog.

Het weer
Wat ik niet geheel onbelangrijk vind, zijn de weersverwachtingen. Als reisfotograaf ben je heel erg afhankelijk van het weer. In een bloedhete stad als Marrakech ga je niet lopen met 50 graden. Daarom kijk ik wat de beste periode is om te gaan. Daarna even op het internet zoeken naar feestdagen in de periode dat je gaat. Tijdens de Ramadan is er heel veel dicht en het zou jammer zijn als je net die ene foto niet kan maken, omdat het oude paleis dicht is.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.