Heusden, een Brabantse parel!

door pjcdhaeze op dinsdag 31 mei 2022

In eerdere postings heb ik al gewag gemaakt van mijn nieuwe Facebook fotografie-groep genaamd We Wonderful World (WWW, klik hier). De groep groeit en bloeit en op zaterdag 9 mei hadden we ons eerste WWW-Event in het Brabantse Heusden. En wat is het leuk als je dan veel leden, die je online kent, ook in levende lijve ontmoet. Want die chemie is toch nog steeds onvervangbaar! De groep had ik bewust beperkt tot 30 deelnemers, zodat je ook iedereen persoonlijk aandacht kunt geven.

Voor degene die Heusden (nog) niet kennen, het is een gerestaureerd vestingstadje met ongeveer 1350 inwoners, maar het heeft wel stadsrechten. Ook heeft het maar liefst 120 Rijksmonumenten. Heusden heeft een roerig verleden en is enkele keren met de grond gelijk gemaakt, onder andere door de Spanjaarden eind 1500 en een eeuw later sloeg de bliksem in bij de kruittoren van de plaatselijke Burcht (van de Heeren van Heusden), waardoor het in de as werd gelegd.

Ook de tweede wereldoorlog heeft z’n sporen nagelaten. Het mooiste stadhuis van Nederland werd door de bezetter gesloopt met explosieven, waardoor 350 inwoners het leven lieten, omdat ze een veilig heenkomen hadden gezocht in de kelders. Vier uur later arriveerden de geallieerden, maar dat kon de ramp niet meer keren. En in de vijftiger jaren van de vorige eeuw lagen er plannen voor een totale sloop van Heusden waar gelukkig veel weerstand tegen groeide.

Uiteindelijk capituleerde de politiek en besloot om Heusden te restaureren, wat in 1968 z’n aanvang nam en maar liefst twintig jaar in beslag nam. Maar als je heden ten dage Heusden bezoekt, valt het je direct op in wat een onberispelijke staat het verkeert. Het is dan ook een trekpleister van jewelste en vooral ’s zomers een komen en gaan van dagjesmensen en toeristen. Ook de haven is populair waar de welgestelden graag pronken met hun luxe, mondaine jachten.

Maar in termen van fotografie biedt het ook veel! Ik ken Heusden op m’n broekzak en fotografeer er graag. Dat was een van de redenen waarom ik juist daar het eerste WWW Event heb georganiseerd. Nu moet je niet verwachten dat je tijdens een photo walk bij daglicht world class foto’s schiet, want dan heb je heel ander licht nodig. Daarom laat ik hier twilight- en nachtfoto’s zien die zeggingskracht hebben qua sfeer. Hetzelfde geldt vanzelf ook voor landschapsfotografie.

Niettemin hebben we ons die dag kostelijk vermaakt en zijn er ook fraaie foto’s gemaakt. Maar de gezelligheid stond toch een beetje centraal. Heel anders wordt het najaars WWW Event in Leiden waar de focus ligt op twilight- en nachtfotografie. Het programma start dan ook met ‘n Masterclass Architectuurfotografie waarin ruimschoots aandacht wordt besteed aan deze lichtomstandigheden. Daarna gaan we lekker eten en vervolgens fotograferen in de binnenstad!

Voor een aantal WWW-fotografen is dat gesneden koek, maar voor velen is het een eerste kennismaking met twilight- en nachtfotografie, dat een aangepaste werkwijze vereist. Vanwege het enorm dynamisch bereik van veel nachtelijk scènes is multi-exposure de juiste aanpak, dit wil zeggen meervoudige belichting ofwel een belichtingstrapje met een onderbelicht, neutraal en overbelicht frame die je vervolgens in de nabewerking samenvoegt tot één foto met een perfecte lichtbalans.

Alle hier afgebeelde foto’s zijn ook op die manier tot stand gekomen. Wanneer je zo’n foto full size bekijkt, valt het op dat je in alle donkere en heldere partijen tekening hebt met een absentie van ruis. Inderdaad kan zo’n editing tijdrovend zijn, maar wanneer je voor jezelf de lat hoog legt, moet je dat zien als een niet weg te denken onderdeel van je fotografie. Voor WWW-leden heb ik een live tutorial ontwikkeld die veel inzicht geeft in deze manier van werken en laat zien welke resultaten je met luminosity masks kunt bereiken. Na afloop ontvang je een video-opname van de online sessie die je nog eens rustig kun bekijken en alles in je opnemen. Mocht je daar in geïnteresseerd zijn, laat het even weten via een email: tony@tonyvingerhoets.com

Tony Vingerhoets

Weelde, België 31 mei, 2022

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.