Havanna

door Dennis van Wijk op zaterdag 06 september 2014

Tijdens mijn tweede reis naar Cuba merkte ik hoe snel hier alles verandert. De oude auto’s zijn al iets meer uit het straatbeeld verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor Russische blikken dingen op wielen. Als je het oude Cuba wilt zien is mijn grootste tip: Ga heel snel!Dit geweldige land met de hoofdstad Havana is een walhalla voor een fotograaf. Mensen zijn super vriendelijk en laten zich makkelijk fotograferen. De stad met zijn oude centrum vol kerken en pleinen maken dit een plek waar je geweest moet zijn!
Het is er ook voor Midden/Zuid-Amerikaanse begrippen relatief veilig. Ik heb mij er nog nooit onveilig gevoeld. Zelfs toen wij een lekke band hadden ‘in the middle of nowhere’. Twee mannen die daar stonden te liften kwamen vriendelijk helpen om onze band te verwisselen. Na het wisselen hebben wij hun een lift naar de stad aangeboden, waar we een gelijk een rondleiding kregen over de tabaksplantages die zij bezitten. Dit is toch waar je het voor doet met reizen, die kleine veranderingen die je niet kunt plannen. Deze leveren meestal de mooiste foto’s op.

In Cuba moet je niet gaan slapen in de hotels van de staat. Je kunt beter een geweldige ervaring hebben bij de mensen thuis. De casa’s zoals ze heten, vind je overal in Havana. De mensen spreken gebrekkig Engels, maar met een vertaalboekje op zak of wat handen en voeten werk, kom je al een heel eind. Ik zoek de beste casa’s altijd via tripadvisor. Daar zie je mooie recensies over de mensen bij wie je een aantal nachten gaat slapen. Hierna boek je gemakkelijk via casaparticular.com een kamer die je de rest van je leven niet gaat vergeten. Zo slaap je in een huis uit 1800 vol oude beelden, mooie ornamenten en oude marmeren vloeren.

Het makkelijke aan Havana is dat alles relatief dichtbij elkaar ligt. Zo kan je een heerlijke wandeling maken vanaf het Capitolio naar het Revolutiemuseum. Daarna heerlijk een terrasje pakken met een koude mojito. Slenterend over de oude markt naar het kasteel waar je schitterend uitzicht heb over Havana. De stad is imposant maar de mensen net zoveel. Oude mannen in pakken uit vervlogen tijden die met een dikke sigaar op een bankje zitten in de zon. Deze mensen vragen er bijna naar gefotografeerd te worden. Kijk wel uit, want ze willen er altijd wel iets voor terug.

Havana is op zijn mooist in de vroege ochtend. Er valt dan echt een roze deken over de stad als de zon langzaam opkomt. Vergeet dus niet af en toe je wekker vroeg te zetten als je op reis bent.
Het blauwe uurtje zoals dat mooi heet geldt niet alleen voor Nederland, maar zeer zeker voor alle landen. Zo liep ik in de ochtend over een hele mooie boulevard in Havana en probeerde ik me voor te stellen hoe dit er uit zou zien met een paar wolken net voor de zonsondergang. ‘s Avonds ben ik teruggegaan en dit leverde me een mooie foto op!

Alle bezienswaardigheden zijn goed aan te rijden in Cuba en een auto huren is relatief goedkoop. Zo is het graf van Che Guevarra maar op 3 uur rijden. Of de andere kant op naar de tabaksplantages maar 1,5 uur rijden.

Op reis neem ik niet altijd hetzelfde mee. In Havana heb je geen ultra telelens nodig om te fotograferen, zoals je dat wel nodig heb met wildlife fotografie. Wel neem ik altijd een groothoeklens, een middenformaat lens en een lichte zoom lens tot 200mm mee. Deze komen toch altijd wel van pas. Vergeet zeker geen statief mee te nemen. Het is wat onhandig af en toe, maar voor grote sluitertijden heb je hem echt nodig. Mijn laptop gaat eigenlijk ook altijd mee, ik vind het heerlijk om in het vliegtuig lekker foto’s te bewerken. Dit scheelt thuis weer heel veel werk…

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.