100 Jaar Fotobond

door Pieter Dhaeze op dinsdag 07 juni 2022

Vrijetijdsfotografen die hun niveau willen verhogen, doen er goed aan zich aan te sluiten bij een fotoclub. Daar kunnen zij over hun werk nadenken met gelijkgestemden en advies krijgen van fotografen die al verder zijn in hun ontwikkeling. Het samen nastreven van verbetering schept verbinding en leidt tot meer succes en plezier in de fotografie.

   
9789463562676-groot interview fotobond
Uitgave over 100 jaar fotobond.  Interview met voorzitter.

Hoewel de fotografie in de afgelopen eeuw een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt, is dit gegeven constant gebleven. Fotografen zoeken elkaar nog steeds graag op om van elkaar te leren en door elkaar geïnspireerd te raken.

Honderd jaar geleden besloot een aantal verlichte fotografen om de vele bestaande fotoclubs onder één overkoepelende vereniging samen te brengen: de BNAFV. Daardoor konden meerdere clubs van elkaar profiteren, werd de inspiratie nog meer verhoogd en ontstond er meer armslag om samen activiteiten te ondernemen.

Tegenwoordig heet de BNAFV simpelweg de Fotobond, die dit jaar dus honderd jaar bestaat. Met dit boek maken we de balans op van een eeuw Nederlandse vrijetijdsfotografie in clubverband.

De ontwikkeling van de Fotobond loopt parallel aan die van de vrijetijdsfotografie: van het vroegere zelf fabriceren van ontwikkelaar tot het huidige fotograferen met hoogwaardige digitale apparatuur en zelfs de smartphone. Fotografie door leden van fotoclubs is een speciale vorm van vrijetijdsfotografie die zich kenmerkt door hoge technische kwaliteit en uitzonderlijke diepgang. Daarvan getuigen de hier gepresenteerde adembenemende beelden.

In dit jubileumboek passeren hoogtepunten uit de geschiedenis van de vrijetijdsfotografie de revue, aangevuld met een schat aan instructiemateriaal waarmee iedereen zijn niveau als fotograaf kan verhogen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.