Grootformaat foto op Xpozer

door Pieter Dhaeze op vrijdag 17 oktober 2014

Foto’s beleef je beter op grootformaat print. Maar wat doe je met een losse afdruk van 90 bij 60 cm? Inlijsten is ouderwets en opplakken niet handig. Xpozer lost dit probleem op met een zelfontwikkeld en innovatief presentatiesysteem, zodat een foto altijd mooi, strak en eenvoudig aan de muur van woonkamer, hal of kantoor de show kan stelen.

Grootformaat
Een foto op een groter formaat dan A3 via internet af laten drukken is geen enkel probleem meer. De kwaliteit van een dergelijke afdruk wordt tegenwoordig veelal bepaald door de kwaliteit van het aangeleverde beeld en ook de prijs hoeft geen beletsel meer te zijn. Het zijn echter de afwerking van een poster en de ophanging ervan die voor problemen kunnen zorgen en daarmee het initiële plezier van de beleving van een grootformaat behoorlijk kunnen drukken.
Het alternatief is om een kant-en-klare vergroting te laten maken op canvas, alu-dibond, plexiglas of zelfs hout, maar hoewel de uitstraling van die producten heel bijzonder kan zijn, blijven het grote en soms zware producten, die je niet met een simpel spijkertje aan de muur hangt. Ook zijn fotoafdruk en medium één geheel en kunnen foto’s niet gewisseld worden. Opslag van dergelijke foto-uitingen vragen veel ruimte en zorgvuldige verpakking.

Xpozer
Een grootformaat print op de hoogste kwaliteit afgewerkt tot een strak geheel, dat bovendien heel licht is en eenvoudig gewisseld kan worden. Dat is de oplossing voor bovengenoemde problemen en zou de definitie kunnen zijn van een Xpozer. De ontwikkelaars van dit presentatiesysteem zijn in staat geweest om een groot formaat fotoafdruk te koppelen aan een lichtgewicht en handzaam frame, dat zorgt dat de foto ‘onzichtbaar’ en strak, iets van de muur hangt.
Het frame bestaat uit losse, aluminium profielonderdelen met een hoge stijfheid, waarvan de onderlinge verbindingen nagenoeg onwrikbaar zijn. De ligger van het frame bevat een veer die de afdruk in horizontale richting strak duwt. De druk die daarbij op de hoeken wordt uitgeoefend, wordt door het kliksysteem omgezet naar een verticale spanning, zodat de print ook in de hoogte strak gezet wordt. De veer zorgt ervoor dat ondanks het werken van het materiaal door mogelijke temperatuurwisselingen, de foto toch strak blijft staan. Omdat het geheel heel lichtgewicht is, behoeft het ophangsysteem niet meer dan een bijgeleverde kunststof ‘haak’ te zijn, die zowel voor horizontale als verticale foto’s te gebruiken is.

Hoewel het frame de grote innovatie is van een Xpozer, is ook veel aandacht gegeven aan de keuze van het afdrukmateriaal en aan de printkwaliteit. Foto’s voor een Xpozer worden niet afgedrukt op papier, maar op een geheel ontspiegeld HD fotofolie. Dit is een gecoat, volledig ondoorschijnend printmateriaal met een matte uitstraling en hoge kleurkracht en detailregistratie. Omdat er op geen enkele manier spiegeling optreedt, zijn kleur- en scherptebeleving optimaal. Ondanks dat het niet gelamineerd is, zorgt de coating ervoor dat de print heel duurzaam is en niet heel erg bevattelijk is voor vingers of vegen.

Wissellijst versie 2.0
Als je een Xpozer bestelt, dan krijg je een frame en een groot formaat afdruk, die eenvoudig tot een naadloze presentatie gecombineerd worden. Frame en afdruk kunnen ook weer heel simpel ‘ontkoppeld’ worden, zodat de foto vervangen kan worden door alleen een afdruk te bestellen zonder frame. Xpozer is daarmee een perfect wissellijstsysteem. Betaal je voor een complete Xpozer van 90 bij 60 cm 75 euro, dan kost een losse afdruk van dat formaat slechts 45 euro. Als je de ‘oude’ foto dan netjes in de originele verpakking bewaart, dan kun je een mooi wissellijstarchief opbouwen. Het is daarmee ook ideaal voor fotoclubs die periodiek exposities organiseren.

Praktijk
Om een systeem als Xpozer te gebruiken en te beleven hebben we een aantal Xpozers besteld op basis van enkele testbestanden die we ook gebruiken om de afdrukkwaliteit van printers en van afdrukcentrales te beoordelen. Onze iPF6450 van Canon dient daarbij als referentie.
Het bestellen van een Xpozer verloopt via een van de verkooppartners en de procedure wijst zichzelf. Interessant is dat het aangeleverde bestand door Xpozer gecontroleerd wordt op kwaliteit en pas als dat in orde is, wordt de bestelling in behandeling genomen. Er is dus veel persoonlijke aandacht voor het product. Dat blijkt ook uit de Foto optimalisatie service van Xpozer, waarbij je je foto’s individueel kunt laten optimaliseren en je het gecorrigeerde beeld retour ontvangt ter akkoord, maar ook voor eigen archief. Deze service heeft een kleine meerprijs, maar het kan de kwaliteit van je foto en dus van de Xpozer aanzienlijk verhogen.
De Xpozer werd enkele werkdagen na de bestelling afgeleverd in een bijzondere verpakking, die mogelijk nog meer doordacht is dan het Xpozer-systeem. Beschadiging door verzending is nagenoeg uitgesloten. Gooi deze vepakking niet weg, maar gebruik het voor een mogelijk Xpozer-archief.
Over de afdrukkwaliteit van een Xpozer kunnen we kort zijn: uitstekend. Kleuren, helderheid en scherpte komen overeen met wat we op ons gekalibreerde EIZO-scherm zien en wat onze iPF6450 produceert. Ook zijn zwart-witten 100% neutraal en monochromen als sepia en cyanotype hebben de kleurnuance zoals bedoeld is. Het is duidelijk dat een Xpozer-print vanuit een deskundig kleurbeheer wordt afgedrukt op een professionele largeformat pigmentprinter met een groot kleurbereik.

Toepassingen
Als we een Xpozer in de praktijk zien, dan ontspruiten spontaan verschillende creatieve toepassingen. Combineer eens meerdere ‘kleine’ Xpozers tot een raamwerk of hang ze naast elkaar als een serie. Eventueel gecombineerd met Xpozers met een trefwoord of tekst.
Of maak een collage van meerdere foto’s of een (matrix)panorama om zo op het grootste formaat Xpozer toch een hoge resolutie te krijgen (max. 300 dpi) en dus echt een haarscherp beeld aan de muur te hebben.
Wil je een effen contrast tussen foto en muur, gebruik dan de buitenste rand van de afbeelding als eenkleurige passe-partout. Hierin kun je zelfs nog een toepasselijk fototitel zetten.
Of hang een Xpozer eens niet rechtstreeks tegen een muur, maar gebruik als achtergrond bijvoorbeeld een geschilderde mdf-plaat of oude steigerplanken, zodat je een fysieke passe-partout om je Xpozer hebt.

Het belang van het goed uitlichten van foto’s wordt vaak niet onderkend. Ga dus op zoek naar een mooie verlichting van je Xpozer, want als dat in orde is, dan komt de kwaliteit van de foto pas echt tot zijn recht en beleef je het onderwerp nog intenser.

Kalibreren
Xpozer geeft persoonlijke aandacht aan je foto’s. Het is daarbij wel van belang dat de klant niet door een ‘roze bril’ kijkt. Beoordeling van kleuren en helderheid is alleen zinvol als gewerkt wordt met een gekalibreerd beeldscherm en dat de Xpozer in redelijk neutraal licht (D50) wordt bekeken.

Samenvatting
In onze missie om fotografen te stimuleren om hun foto’s op groot formaat te (laten) beleven, is Xpozer een zeer welkome aanvulling op het reeds grote aantal mogelijkheden om iets moois aan de muur te hangen. Het framesysteem is lichtgewicht en zorgt voor een zeer strakke presentatie van een groot formaat fotoafdruk, die bovendien heel duurzaam is en van zeer hoge kwaliteit.
Dus heb je een foto die je graag in de woonkamer of je kantoor wilt tentoonstellen, bestel dan zelf eens een Xpozer en laat je verrassen door de beleving van deze innovatieve presentatievorm.

Meer informatie: www.xpozer.com

Aanleveren
Bestandsformaat: TIFF, PNG, JPEG (Pro: RAW/PSD/PDF)
Kleurruimte: sRGB, Adobe RGB
Afsnede: max. 1 mm

Kijk voor de beschikbare formaten en actuele prijzen op:
http://xpozer.com/bestelinformatie/#formaten

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.