Fotowedstrijden

door Johan van de Watering op woensdag 23 september 2015

Regelmatig vallen we je lastig met ons stokpaardje ‘Show Your Pictures’. We hebben het dan altijd over de beleving en waardering van je fotografie door opnamen af te drukken op papier of te presenteren op een beeldscherm. Wat we eigenlijk altijd vergeten is dat je je foto’s natuurlijk ook kunt insturen naar fotowedstrijden, want als je even zoekt dan zijn er daar legio van. Zowel in binnen- als buitenland. Je deelt je foto’s dan met de overige deelnemers en weet dan bovendien hoe de kwaliteit van je foto’s zich verhoud tot ‘de rest van de wereld’. En soms kun je er ook nog leuke prijzen mee winnen.

Waardering
Je foto’s insturen naar een fotowedstrijd is voor 99% van de mensen niet de belangrijkste drijfveer om te fotograferen. Meestal maken we foto’s omdat we bepaalde onderwerpen mooi vinden of omdat we de camera als gereedschap gebruiken om creatieve beelden of een verhaal in ons hoofd te visualiseren voor anderen. Wat de reden van je fotografie ook is, je maakt de foto’s ook om met anderen te delen en voor een stukje waardering. Het streelt je trots als iemand je foto’s mooi vindt. Die waardering kan heel bevredigend zijn, maar kan nog versterkt worden als de beoordeling gebeurt door deskundigen op het gebied van fotografie. En dat gebeurt bij een fotowedstrijd.

Aanbod
Als je oog er eenmaal op valt, dan zul je zien dat er eigenlijk best een groot aanbod is van fotowedstrijden. Zo hebben veel fotografiesites regelmatig wedstrijden. Kijk maar eens op DigifotoPro.nl of op Zoom.nl. Maar ook door winkelketens met fotoafdrukdiensten, door gemeentes en door fabrikanten van consumenten-producten worden fotowedstrijden uitgeschreven. Zelfs reisbureaus proberen hun klanten te prikkelen om foto’s te maken met de kans op ‘eeuwige roem’ in één van de reisbrochures (Topic Travel). En in de lange rij van fotowedstrijdorganisatoren kunnen ook de natuur- en milieuverengingen in Nederland worden opgenomen, die regelmatig een wedstrijd opzetten.

Nederland
Bovenstaande opsomming wordt als snel een lange lijst en in het kader van dit artikel is het helaas niet mogelijk om alle fotowedstrijden in Nederland op te noemen. Een goed startpunt is echter de website van Fotowedstrijd.info. Hoewel ze niet uitputtend zijn in hun wedstrijdoverzicht, heb je er wel een groot aanbod en zijn de wedstrijden ook in verschillende onderverdelingen te overzien op basis van bijvoorbeeld thema (vakantie, dieren, seizoen, natuur of baby) of van de te winnen prijzen (cadeaubonnen, fotoapparatuur en soms zelfs geld).

Buitenland
Je hoeft het natuurlijk niet altijd binnen de landsgrenzen te zoeken als je aan een fotowedstrijd wil meedoen. Ook in het buitenland lopen er jaarlijks tal van prestigieuze verkiezingen. Met zoekopdrachten als ‘photo contest’ en ‘photography competition’ of combinaties daarvan kom je al een heel eind in de goede richting. Voor de natuurfotografen onder ons hebben we zelf goede ervaring en met de volgende fotowedstrijden. Inzending hiervoor begint vaak in het najaar en de uitslag wordt dan in het voorjaar bekend.

GLANZLICHTER, Duitsland
MEMORIAL MARIA LUISA , Spanje
ARGUS, België

National Geographic, VS
OASIS photo contest , Italië
ASFERICO, Italië 

dpReview
Op dpReview kun je je wereldwijd meten met miljoenen andere fotografen. Op basis van de meest uiteenlopende thema’s kun je daar foto’s insturen in The Challenges. Gedurende een bepaalde periode worden inzendingen per onderwerp openbaar getoond, waarna een stemming  van de deelnemers een rangorde bepaald. Als je regelmatig in de hoogste regionen terechtkomt, dan weet je dat het met de kwaliteit van je fotografie wel goed zit.

Aandachtspunten
Hoewel je niet ‘het veld’ ingaat met de bedoeling om eventjes een prijswinnende foto te gaan maken, zijn er toch enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Bij veel wedstrijden mogen foto’s niet gemanipuleerd zijn. Kleine aanpassingen in belichting of kleur zijn soms toegestaan, maar onderdelen verwijderen en het kader fors bijsnijden zijn uit den boze. In veel gevallen moet je het oorspronkelijke RAW-bestand insturen. Dus fotografeer zorgvuldig.
Kijk ook hoe het met de rechten van publicatie gesteld is. Blijft de foto wel jouw eigendom? En mocht je winnen bij een wedstrijd in het buitenland, realiseer je dan dat het vaak gewenst is dat je de prijs persoonlijk in ontvangst komt nemen. Leuk uitstapje, maar wel duur.

Conclusie
Heb je nog enige terughoudendheid in het insturen van je foto’s naar een fotowedstrijd, dan wordt het tijd deze schroom van je af te gooien door gewoon op zoek te gaan naar een geschikte wedstrijd en een paar van je beste foto’s in te sturen. Wie weet heb je succes en dat is een extra motivatie om je verder te ontwikkelen. Val je niet in de prijzen, geen punt. Besef dan dat elke verkiezing subjectief is en ga gewoon lekker verder met je eigen fotografie.

Voorwaarden
Voordat je deelneemt aan een fotowedstrijd is het raadzaam om eerst goed even naar de voorwaarden te kijken. Niet alleen hoe je technisch moet aanleveren, maar vooral naar de rechten. Het zou vervelend zijn dat je mooiste foto’s in handen van derden vallen voor uitsluitend commercieel gewin, zonder dat je daar zelf een cent van terugziet.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.