Canon EOS R10

door Pieter Dhaeze op dinsdag 23 augustus 2022

Met de komst van de EOS R7 en EOS R10 heeft Canon de APS-C sensor geïntroduceerd in hun spiegelloze EOS R-systeem. De EOS R7 is een snelle mid range camera voor de serieuze vrijetijdsfotograaf van vogels, wildlife en actie/sport (review) die wil profiteren van de 1,6x crop. De EOS R10 is de ideale instapcamera in het spiegelloze systeem voor alle APS-C DSLR EOS-fotografen met bijvoorbeeld een EOS 70D/77D/80D of EOS 250D/750D/880D/850D. In dit artikel een korte kennismaking met de EOS R10. De benjamin van het EOS R-systeem.

EOS R10 product

Ontwerp en bediening
De EOS R10 is momenteel (augustus 2022) de kleinste en lichtste camera in het EOS R-systeem. Zelfs de EOS RP is groter (breder) en zwaarder. Om dit te bereiken heeft Canon de grenzen opgezocht van ontwerp en bediening. Iemand die altijd met een telefoon gefotografeerd heeft, zal dit niet zo merken, maar fotografeer je al jaren met een relatief ‘grote’ EOS DSLR, zoals in de EOS xxD-serie, dan zul wel even moeten wennen aan het compacte formaat. Het houvast en de grip van de camera zijn opvallend goed, maar als je wat grotere lenzen op de EOS R10 zet, dan geeft dat toch merkbaar spanning op je vingers en pols. Ook is de kans groot dat je dan abusievelijk knopjes in zult drukken. Gebruik je de EOS R10 echter met de kleine RF-S 18-45mm of iets grotere RF-S 18-150mm, dan kun je op reportage, citytrip of vakantie ongemerkt een hele dag met de camera schietklaar in je hand rondlopen.

EOS 80D-R7-R10-klein

Een ander ontwerpaspect van het compacte formaat is dat de EOS R10 geen ruimte heeft voor de gebruikelijke LP-E6/N/H accu’s (>1800 mAh), maar gevoed wordt door de kleinere LP-E17 (1040 mAh). Ook heeft de camera geen apart SD-compartiment, maar is dit geïntegreerd in het accu-compartiment.

Verder went de bediening van de EOS R10 heel snel. Twee handige instelwielen, joystick, vierwegcontroler, knopjes die je kunt personaliseren, variangle lcd-scherm, touch-menu en een C1/C2-stand.

De elektronische oogzoeker is helder en is - zonder referentie - prima geschikt om alle onderwerpen goed te kaderen. In vergelijking met bijvoorbeeld de EVF van een EOS R6, is de scherpte wat minder en de zoeker kleiner.

voorbeelden eos r10

Mogelijkheden
De EOS R10 is dus ‘beperkt’ in formaat, maar die beperking geldt niet voor zijn mogelijkheden. Is de EOS R7 een soort kleine EOS R3, dan is de EOS R10 een kleine EOS R7. Supersnel en bomvol functionaliteit. Teveel om hier op te noemen en we verwijzen daarom graag naar de specificaties op de productpagina van Canon (klik hier). Er is dus niet bezuinigd op de mogelijkheden van de EOS R10. Je kunt automatische scherpsteltrapjes maken mét montage in de camera (klik hier). De camera beschikt over RAW-burst met Vooropname (klik hier en hier) en over Meerdere Opnamen. Het AF-systeem is gelijk aan dat van de EOS R7 en hoewel je iets minder kwaliteitsopties hebt voor video, kun je met de EOS R10 ook prima in 4K filmen. Je komt dus geen optie tekort en als je van een DSLR EOS overstapt, dan kan al die nieuwe functionaliteit misschien overweldigend zijn, maar op den duur toch zeer welkom.

We noemen wel de belangrijkste verschillen met de EOS R7, die ongeveer 500 euro duurder is: de EOS R10 is compacter • heeft het kaartslot bij de accu • heeft geen IBIS • heeft 1x SD i.p.v. 2x SD • gebruikt LP-E17 i.p.v. LP-E6NH • schiet 23 fps i.p.v. 30 fps (e-sluiter) • heeft 24 Mp i.p.v.32 Mp • filmt 4K i.p.v. 4K+ • heeft interne flits i.p.v. geen interne flits • heeft geen hoofdtelefoonuitgang. Een opmerkelijk ‘gemis’ in de specificaties van de EOS R10 is het ontbreken van interne beeldstabilisatie (IBIS). Werk je echter met lenzen met beeldstabilisatie (IS), dan merk je daar in de praktijk maar weinig van. Je mist de IBIS natuurlijk wel als de lens geen IS heeft. Ook kun je dankzij IBIS stabieler video opnemen uit de hand.

Lenzen
De vatting van de EOS R10 is geschikt voor RF- en de nieuwe RF-S lenzen. Met adapter kun je ook EF-S en EF-lenzen op de camera zetten. Dit met behoudt van 99% van de functionaliteit, waaronder de autofocus. Helaas kun je geen EF-M lenzen gebruiken op de EOS R10.

Prestaties
De EOS R10 is snel, heel snel. Ook is de buffer voor een camera in deze prijsklasse (<1000 euro) redelijk goed. Met de elektronische sluiter schiet je met 23 fps: 26x RAW • 45x C-RAW • 93 L-JPEG. Met de mechanische sluiter of met elektronisch 1e gordijn kun je met 15 fps: 32x RAW • 69x C-RAW • oneindig L-JPEG achter elkaar opnemen. Dit alles natuurlijk met een snelle SD-kaart met een schrijfsnelheid van 150 MB/s of liever nog hoger.

De instelmogelijkheden voor de autofocus zijn gelijk aan die van de EOS R7 en in principe zouden de prestaties bij scherpstellen gelijk moeten zijn. Toch merken we dat de EOS R7 een hogere ‘hit rate’ heeft. Dat kan ook te maken hebben met de lens en met het aanwezige licht. Met een RF 100-400mm f/5.6-8 bij schemering heeft de EOS R10 soms moeite om een bewegend onderwerp (vliegende vogel) nauwkeurig te kunnen blijven volgen. De EOS R7 doet het dan wat beter.

testcase-r10-raw testcase-r10-jpeg
 Download ZIP-bestand RAW-foto's 800MB  Download ZIP-bestand JPEG-foto's 300MB

Qua beeldkwaliteit bij hoge ISO’s zie je in RAW in Lightroom zonder ruisonderdrukking niet veel verschil tussen EOS R10 en bijvoorbeeld de EOS 70D. Bij RAW via DPP of bij JPEG’s direct uit de camera scoort de EOS R10 echter wel duidelijk beter bij hoge ISO’s dan de EOS 70D. Dit door een sterke verbetering in afgelopen negen jaar van de beeldprocessing in de camera met een goede balans tussen scherpte en ruisonderdrukking.

Topaz DeNoise
Als je in RAW fotografeert met de EOS R10 en je gebruikt Lightroom om je foto’s te bewerken, dan zul je bij inzoomen naar 100% boven ISO 800 ruis zien afhankelijk van de lichtomstandigheden waaronder de foto genomen is. Die ruis is geen probleem als je je foto’s niet sterk bijsnijdt en publiceert op een beeldscherm of print tot A4-formaat. Wil je ‘schone’ foto’s bij hogere ISO’s, dan is het raadzaam om ruis te laten verwijderen door speciale software, zoals Topaz DeNoise (klik
hier). De resultaten zijn soms verbluffend en bovendien kunnen de foto’s daarmee ook nog iets verscherpt worden.
 
topaz-denoise-r10-klein
Klik voor vergelijking op 100%

Samenvatting
De EOS R10 is een bijzondere telg in de EOS R-familie. Hij is niet alleen het jongst, kleinst en lichtst, maar ook het voordeligst. En zoals alle Benjamins wil hij niet onderdoen voor zijn grotere broers en laat ie vol branie van zich horen met een bomvolle specificatielijst. De EOS R10 heeft daarom een fantastische prijs-prestatiesverhouding en zal menig beginnend hobbyfotograaf kunnen betoveren en bekoren.

Het zal voor de overstappende DSLR-fotograaf wel even wennen zijn aan zijn compacte formaat, de bediening en de autofocus, maar dat komt helemaal goed. Na een tijdje zul je met je nieuwe camera foto’s gaan maken die eerder niet mogelijk waren, zodat je jezelf én je publiek nog vaker kunt verrassen.

Maan-rf800-r7-r10-klein

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.