EOS Extra | Menu Accu-info

door Pieter Dhaeze op woensdag 14 september 2022

Er zijn van die menuopties die je nooit gebruikt en waar je ook achteloos aan voorbij bladert als je in het menu van je camera een bepaalde instelling aanpast. Bij ons is dat de optie Accu-info. Ik weet dat hij ergens in de menu’s staat en zal er ooit een keer snel naar gekeken hebben, maar daarna nooit meer gebruikt. We staan er nu even kort bij stil.

Accu
Als het goed is heb je twee originele Canon-accu’s bij je camera. De ene in de camera en de andere opgeladen binnen handbereik, bijvoorbeeld in je fototas. Bij de start van elke sessie controleer je op het statusscherm van je camera hoe vol de accu is en of je hem moet vervangen. Onverwacht met een lege accu staan maakt je niet blij. Een niet-volle accu laadt je bij de eerste gelegenheid weer op.
In deze onderstaande Short-video op YouTube zie je een handig hulpmiddeltje om overzicht te houden welke accu vol is en welke niet.

YT-short

Accu-info
Het proces van accu’s gebruiken, wisselen en opladen gaat zo vaak jaren achtereen door zonder dat het problemen oplevert. Op een zeker moment wordt het echter tijd om eens kennis te nemen van de kwaliteit van je accu’s. Want net zoals bij andere oplaadbare batterijen, neemt ook de kwaliteit van de accu van je camera af. Dan bestaat de kans dat ondanks dat de accu volledig opgeladen lijkt, hij snel leeg is en je camera onverwacht zonder stroom staat. Dat wil je het liefst voorkomen.

menu-accu-info

Om de kwaliteit van je accu’s te achterhalen, gebruik je de menuoptie Accu-info, die te vinden is in het gele hoofdmenu Instellingen (Set up). De informatie in het betreffende schermvenster is eenvoudig. Bovenaan zie je het type accu. Daaronder de resterende capaciteit aangeduid met het percentage van de totaal mogelijke capaciteit. Die maximale capaciteit neemt echter in de loop van de jaren af en het aantal procenten resterende capaciteit zegt dus niet alles over de tijd die je nog kunt fotograferen en filmen met de betreffende accu.

accu status

In het venster Accu-info zie je ook het aantal foto’s dat gemaakt is met de bewuste accu nadat de accu opgeladen is geworden. Dus niet het totaal aan sluiterbewegingen van de tijd dat de camera in gebruik is. Wat ons betreft is de optie Sluiterteller dus weinig zinvol, vooral ook omdat de tijd dat gefilmd is buiten beschouwing blijft.

laadprestatiesDe laatste optie in het venster Accu-info is eigenlijk het belangrijkste van alle accu-informatie en dat is Laadprestatie. Dit is een indicatie hoe het gesteld is met de actuele maximale capaciteit van de betreffende accu. Zolang je drie of twee groene blokjes ziet, dan is er niets aan de hand, maar wordt een enkel rood blokje weergegeven, dan wordt het tijd om aan een nieuwe accu te denken. Hoewel je misschien vanwege de prijs geneigd bent om een B-merk te kopen, wordt dat sterk ontraden. Niet alleen vervalt je garantie als er elektrisch iets fout gaat met je camera, maar tegenwoordig kunnen snelle spiegelloze camera’s alleen 100% presteren als de stroomvoorziening afkomstig is uit een originele LP-E6N/H accu van Canon.

Accu registreren
In het schermvenster van het menu Accu-info zie je ook nog het knopje Info. Als je daarop druk, kun je accu’s registreren (max. 6). Je ziet van de geregistreerde accu’s het serienummer en het percentage resterende capaciteit op de datum van laatste gebruik in de camera. Een praktisch nut is niet meteen duidelijk van zo’n registratie, maar volgens ons is het volgende de bedoeling. Je werkt met twee of meer accu’s op één camera. Al deze accu’s registreer je. Je noteert met een klein stickertje het serienummer op de kop van de accu. Als je nu van de accu’s die niet in de camera zitten, wilt weten wat de capaciteit is, dan zet je je camera aan en zoek je via Accu-info naar de betreffende geregistreerde accu wat het percentage resterende capaciteit is. Je weet dan of de accu nog opgeladen moet worden.
Leuk, maar dat werkt alleen als je de accu’s niet in een andere camera gebruikt, want dan is het geregistreerde percentage niet actueel. Ook lopen accu’s leeg als ze niet gebruikt worden, dus ook dan is het geregistreerde percentage niet actueel.
OPROEP: mocht iemand wel praktische ervaring hebben met het registreren van accu’s, aarzel dan niet dat ons te melden (info@eoszine.nl), zodat we dat kunnen delen met de andere lezers.
 
YT-accu-info
 

Samenvatting
De menu-optie Accu-info zal door dit artikel geen ultieme ‘eye opener’ zijn voor de enthousiaste EOS-fotograaf, maar nu je er kennis van genomen hebt, weet je in ieder geval waar eventuele informatie over je accu’s te vinden is.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.