Review | RF 15-30mm 4.5-6.3 IS STM

door Pieter Dhaeze op vrijdag 23 september 2022

Canon is het aantal lenzen voor zijn EOS R-systeem flink aan het uitbreiden en geeft daarbij ook aandacht aan budgetvriendelijke, compacte niet-L objectieven. Deze keer introduceren ze de RF 15-30mm 4.5-6.3 IS als alternatief voor onder andere de RF 14-35mm f/4L IS (review), de RF 15-35mm f/2.8L IS (review) en de vermaarde EF 16-35mm f/4L IS (review). Onze bevindingen.

RF 15-30mm

Ontwerp en bediening
Over het algemeen zijn groothoekzoomlenzen ‘grote en zware jongens’. Zeker als ze lichtsterk zijn. Het is dan ook even wennen als de RF 15-30mm 4.5-6.3 IS op onze EOS R6 staat. Zo compact, dat het op een vastbrandpuntlens lijkt als de RF 85mm f/2 IS. De duidelijke 15-30 bovenop de lens moet ons in het begin overtuigen dat we de juiste lens op de camera hebben staan. Die compactheid zorgt dat de RF 15-30mm 4.5-6.3 IS prima in balans is met de kleinere body’s in het EOS R-systeem. Een dagje architectuur of landschap uit de hand met deze lens merk je aan het eind van de dag niet in vingers, pols of schouder.

vergelijk16-35mm_15-30mm_15-35mm_14-45mm-klein

De RF 15-30mm is strak en slank ontworpen van degelijke materialen. Hoewel hij niet stof- en spatwaterdicht is, voelt de lens behoorlijk degelijk aan.
Omdat de lens relatief kort is, is er geen ruimte voor de drie standaard wielen die je op een RF-lens vindt: zoomen, scherpstellen, control. Bij de RF 15-30mm zijn de scherpstelring en de controlring daarom gecombineerd en de werking wordt bepaald door een schakelaar op de lens. Even wennen. Beeldstabilisatie bedien je met de normale ON/OFF-schakelaar. Dus tot zover geen opmerkelijke of onverwachte zaken.
Canon levert in dit segment lenzen standaard geen zonnekap (EW-73E) mee in de doos. Voor een groothoekzoom als de RF 15-30mm is dat echter een redelijk essentieel voor een optimaal contrast.

vergelijking beeldhoek-klein

Mogelijkheden
Onderwerpen die je fotografeert met een zoomlens van 15 tot 30mm zijn natuurlijk landschap, architectuur en interieur. Bij de RF 15-30mm 4.5-6.3 IS zou je daar eventueel ook close-upfotografie aan kunnen toevoegen. Bij gebruik van de autofocus is de vergrotingsmaatstaf niet echt bijzonder (1:11 bij 15mm tot 1:6 bij 30mm), maar als je van dichtbij handmatig gaat scherpstellen, dan kom je bij 15mm zelfs tot een vergroting van bijna 1:2. De frontlens komt dan wel bijna tegen het onderwerp en ook de belichting komt behoorlijk in de verdrukking. Dus of het echt praktisch is, is de vraag. Ook is de procedure om bij 15mm handmatig te gaan scherpstellen voorbij de kortste AF-scherpstelafstand, verwarrend. De menu-optie Scherpstelmodus (MF/AF) lijkt verdwenen te zijn. Bekijk daarvoor de onderstaande video.

YT-af-mf

Handleiding
Een lensontwerp is anno 2022 niet meer zo rechttoe, rechtaan als jaren geleden. De functies van de camera worden nu beïnvloed door de karakteristieken van de lens en ook de bediening van een lens is soms niet meer zo vanzelfsprekend. Bij de nieuwste RF-lenzen loont het daarom zeker de moeite om de handleiding te downloaden (
www.canon.nl/support) en een keer aandachtig door te kijken. Zo ontbreekt bij deze lens de optie Meerdere opnames op camera’s als de EOS RP, R, R6 en R5. Een functie die dan wel weer aanwezig is op de EOS R7, R10 en R3.

Prestaties
De RF 15-30mm 4.5-6.3 IS is een fluisterstille lens. Zowel de scherpstelling als de beeldstabilisatie hoor je nauwelijks. De autofocus is snel en doeltreffend, hoewel tegenlicht soms handmatige hulp verlangt met de menu-optie Objectief elektronische MF (klik hier). De uitstekende beeldstabilisatie van de lens en eventueel de camera laat langere sluitertijden toe om uit de hand toch scherpe foto’s te maken. Ideaal als je geen statief bij de hand hebt bij ‘lange’ sluitertijdopnamen van bewegende wolken en golvend water of voor het maken van belichtingtrapjes uit de hand.

rf24mm-testcase RF15-30mm_lensprofiel

De RF 15-30mm 4.5-6.3 IS is een lens die enige digitale correctie verlangt. Je ziet dat niet op de camera (Vervormingscorrectie staat standaard aan en is niet uit te zetten) en ook in DPP zie je een strak beeld. Vertekening, vignettering, hoekonscherpte en chromatische aberratie, zijn in veel gevallen verwaarloosbaar, dankzij de lensprofielen die toegepast worden op het beeld van deze groothoekzoom. Ook in Lightroom vind je een prima lensprofiel van Adobe (lichte vervorming), maar zet je deze uit dan zie je pas het ware beeld van de lens. Daar kun je even van schrikken, maar laat je de software (camera, DPP of LRC) dus zijn werk doen, dan heeft de RF 15-30mm 4.5-6.3 IS een hoge beeldkwaliteit, die amper onderdoet voor zijn grote L-broers. Lees alles over digitale lenscorrecties in dit artikel op EOSzine (klik hier).

APS-C
De RF 15-30mm 4.5-6.3 IS is een prima groothoekzoomlens op een full-frame camera als de EOS R6. Zet je deze lens echter op een spiegelloze APS-C camera zoals de EOS R7, dan wordt een compacte standaardzoomlens met een brandpuntbereik van 24mm tot ongeveer 50mm. Ideaal voor een reportage met overzicht én aansprekende portretten
.

rf15-30mm_voorbeeldfoto

Samenvatting
Wil je voor landschappen, architectuur en interieurs een optimale balans tussen compactheid en beeldkwaliteit, dan heb je die met de nieuwe RF 15-30mm 4.5-6.3 IS gevonden. Je kunt hier een hele dag moeiteloos mee op pad om spontaan en creatief foto’s te maken van de wereld om je heen. Je kunt met de EOS R5 en EOS R6 zelfs je statief thuislaten, dankzij de goede samenwerking van IBIS en IS. Heel handig bij langere sluitertijden en als je uit de hand automatisch belichtingstrapjes schiet met 12 foto’s per seconde.

Specificaties: klik hier.
Review op The Digital Picture: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.