Elektronische sluiter-tijden

door Pieter Dhaeze op dinsdag 27 september 2022

Met de komst van spiegelloze systeemcamera’s is ook de elektronische sluiter geïntroduceerd in de wereld van fotografie. Het geeft de fotograaf anno 2022 verschillende nieuwe mogelijkheden, maar heeft ook zijn specifieke beperkingen. Over de algemene voor- en nadelen van een elektronische sluiter ten opzichte van een mechanische sluiter hebben we al eerder een artikel gepubliceerd (klik hier).

We merken nu echter bij het verschijnen van de verschillende EOS R-modellen, dat er tussen die camera’s significante verschillen zijn bij gebruik van de elektronische sluiter, zoals bij waarden van de minimale en maximale sluitertijd en van de flitssynchronisatietijd.

Overzicht
Laatst waren we met testopnamen bezig met de EOS R6 en EOS R7, toen we bemerkten dat je met de elektronische sluiter geactiveerd bij de EOS R6 geen langere sluitertijd kon kiezen dan 1/2s. Ook niet in de Tv- of M-stand. Dit in tegenstelling tot de EOS R7, waarbij standaard 30s als langste sluitertijd (in M-, Av-, Tv-, P- stand) beschikbaar is. Staat de EOS R6 in elektronisch 1e-gordijn of in mechanische sluiter, dan geldt die beperking van 1/2s niet. Dus de oorzaak is de elektronische sluiter.

Naar aanleiding van dit verschil tussen de EOS R6 en EOS R7 hebben we de handleidingen geraadpleegd. Ook die van de EOS R10, EOS R5 en EOS R3 en daaruit is het onderstaande overzicht ontstaan. Tevens hebben we daarin opgenomen de verschillen in flitssynchronisatietijd, waarbij tevens duidelijk is dat de EOS R3 op moment van schrijven de enige camera in het EOS R-systeem is die het toelaat om te flitsen als de elektronische sluiter actief is.

max-min-sync-sluitertijden

Samenvatting
De toepassing van de elektronische sluiter zal de komende jaren steeds uitgebreider worden en meer vanzelfsprekend. We zullen dan ook langzaam kunnen wennen aan de mogelijkheden en onmogelijkheden, waarbij we alert moeten zijn dat die per EOS R-model kunnen verschillen.

Het is ons echter nog niet duidelijk waarom sommige van die verschillen bestaan. Heb jij enig idee, laat het ons dan weten (info@eoszine.nl), zodat we dit artikel kunnen completeren. Alvast bedankt.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.