Persbericht RF 135mm 1.8L IS & Speedlite EL-5

door Persbericht Canon NL op woensdag 02 november 2022

Amstelveen, 2 november 2022 - Canon introduceert de RF 135mm F1.8L IS USM - een tele-primelens die uiterst geschikt is voor het maken van portretten bij weinig licht - en de SPEEDLITE EL-5, een hoogwaardige Speedlite voor het vastleggen van feestelijke gebeurtenissen en evenementen. Dankzij het snelle diafragma van f/1.8 en de ingebouwde optische beeldstabilisator maakt de RF 135mm F1.8L IS USM scherpe beelden met een zachte achtergrond, terwijl de langere brandpuntsafstand zorgt voor mooie portretten. Met hetzelfde intuïtieve ontwerp als de EL-1 en geavanceerde prestaties tegen een scherpe prijs is de SPEEDLITE EL-5 hét accessoire voor professionele fotografen. Canon is daarnaast van plan een Neural Network Image Processing-tool toe te voegen aan de DPP-software, zodat fotografen de kwaliteit van hun opnamen kunnen verbeteren.

rf135mm visual

Het vastleggen krachtige portretten met RF 135mm F1.8L IS USM
Net als zijn voorganger - de Canon EF 135mm f/2L USM - maakt de RF 135mm F1.8L IS USM schitterende portretten. Dit komt door de combinatie van een snel diafragma van f/1.8 met 9 lamellen en een brandpuntsafstand van 135mm. Hierdoor ontstaat een prachtig bokeh-effect en worden de kenmerken van het onderwerp gecomprimeerd voor een fraaier eindresultaat. Dit zorgt óók voor een comfortabele en ontspannen opnameomgeving door de extra afstand tussen onderwerp en fotograaf. Met als resultaat natuurlijk ogende foto’s, of nu alleen het hoofd of het volledige lichaam wordt gefotografeerd. De RF 135mm F1.8L IS USM is ook zeer geschikt voor opnamen van dichtbij, waarbij een scherpstelafstand van 0,7 meter een 0,26x vergroting oplevert. De RF 135mm F1.8L IS USM heeft een optische beeldstabilisator voor maximaal 5,5-stops, die bij gecoördineerde stabilisatie[i] toeneemt tot 8-stops. Dit is een uitkomst bij opnamen met weinig omgevingslicht of opnamen uit de hand.

RF 135mm

Net als de andere modellen in het Canon-portfolio met RF-lenzen levert de RF 135mm F1.8L IS USM een uitzonderlijke beeldkwaliteit over het gehele beeldveld. De geavanceerde optica heeft drie UD-elementen die zorgen voor een hoge resolutie, nauwkeurige kleurweergave en vermindering van chromatische aberraties. Met ASC en Super Spectra Coating profiteert de RF 135mm F1.8L IS USM ook van minimale reflectie en overstraling, terwijl de fluorcoating helpt om de lens vrij te houden van verontreiniging zodat steeds opnieuw haarscherpe beelden kunnen worden gemaakt.

Voor maximale ondersteuning van fotografen die onder tijdsdruk of uitdagende omstandigheden opnames moeten maken - zoals bruiloften of sportevenementen - biedt de RF 135mm F1.8L IS USM een eenvoudige bediening. Een Nano USM-motor garandeert snelle en stille AF-werking die in combinatie met Canon’s Eye AF-functie[ii] zorgt dat de RF 135mm F1.8L IS USM nauwkeurig scherpstelt op het oog van het onderwerp. Zo kan de fotograaf zich volledig concentreren op de compositie en dat is ideaal bij opnamen met een geringe scherptediepte. De RF 135mm F1.8L IS USM is Canon’s eerste lens – behalve supertelelenzen – met twee lensfunctieknoppen die kunnen worden gebruikt voor de AF-stop- of andere functies. De Control Ring kan worden aangepast om verschillende instellingen vanaf de lens te wijzigen, zoals sluitertijd, diafragma of ISO-waarde. Stof- en waterbestendige afdichtingen rondom de lensvatting zorgen voor een betrouwbare werking onder alle omstandigheden.

SPEEDLITE EL-5: krachtige, maar gebruiksvriendelijke Speedlite
De SPEEDLITE EL-5 heeft talrijke professionele functies en is een krachtige, betrouwbare Speedlite die niet mag ontbreken in de fototas van een evenementenfotograaf. Met een richtgetal van 60[iii] en een razendsnelle cyclustijd van 0,1-1,2 seconde [iv] was het nog nooit zo eenvoudig om onderwerpen tijdens evenementen vol actie - zoals feesten en bruiloften - optimaal te belichten. De oplaadbare Li-ion accu LP-EL maakt lange continue flitsen mogelijk tot 85 flitsen op vol vermogen en tot 350 flitsen met één lading[v]. Voor meer subtiele belichtingen kunnen gebruikers met de uitgebreide handmatige vermogensinstelling de SPEEDLITE EL-5 nauwkeurig instellen tot op 1/1024ste van het vermogen[vi].

Speedlite EL-5

De SPEEDLITE EL-5 is Canon’s eerste Speedlite met een multifunctionele schoen die compatibel is met de nieuwste camera’s[vii] uit de EOS R-serie. De EL-5 maakt gebruik van vergulde contacten voor een betrouwbare verbinding met de camera en een verbeterde communicatie. De SPEEDLITE EL-5 is ontworpen met een efficiënt passief koelsysteem, waardoor de warmte sneller wordt afgevoerd. Zelfs bij langdurige fotograferen met flits zijn betrouwbare prestaties gegarandeerd. Bij het fotograferen tijdens ongunstige weersomstandigheden geven de stof- en waterbestendige afdichtingen fotografen zekerheid.

De SPEEDLITE EL-5 is ontworpen voor professionele workflows en biedt een aantal functies – zoals draadloze bediening voor maximaal 15 extra Speedlites en een Camera Link-functie waarmee fotografen externe camera’s kunnen activeren - die op deze Speedlites zijn aangesloten. Het Dual White LED-licht fungeert als instellicht of AF-hulplicht en helpt bij het scherpstellen in omgevingen met weinig licht. Met de aangepaste flitsmodus (C.Flash) kunnen gebruikers flitsinstellingen (C1, C2, C3) opslaan in de flitser en deze ‘koppelen’ aan de aangepaste modi[viii] van de camera. Deze modi fungeren als pre-set om workflows in complexere omgevingen te versnellen. Met hetzelfde intuïtieve ontwerp en menusysteem als de EL-1 biedt de SPEEDLITE EL-5 een vertrouwde joystick en knoppenindeling, samen met een nieuwe (Flash) Menu Direct-knop voor eenvoudige toegang tot het Speedlite-instellingenmenu op de camera.

DPP Cloud-upgrade
Voor ervaren en veeleisende fotografen heeft Canon haar Digital Photo Professional-software uitgebreid met een nieuwe Neural Network Image Processing tool op abonnementsbasis. Deze tool verbetert de beeldkwaliteit door de kracht van cloud computing en Canon’s geavanceerde AI-technologie. Fotografen kunnen ruis verminderen en tegelijkertijd details en scherpte herstellen, iets wat eerder niet mogelijk was bij zulke hoge ISO-waarden. Daarnaast kunnen zij de kleurnauwkeurigheid verbeteren en profiteren van lensoptimalisatie.

Canon kondigt ook de introductie aan van de EOS R6 Mark II: een full frame systeemcamera die hybride fotografen allerlei opties biedt om hun creatieve visie onder alle omstandigheden vorm te geven. De EOS R6 Mark II kan continu fotograferen met 40 fps en is uitgerust met Canon’s Dual Pixel CMOS AF om nog sneller nog meer onderwerpen te herkennen en te volgen. Als een echte hybride camera kan de EOS R6 Mark II ook prachtige oversampled 4K 60p video of 6K RAW content vastleggen.

 RF 135mm F1.8L IS USM – kenmerken en prijs:
• Snel f/1.8, cirkelvormig diafragma met 9 lamellen
• 135mm brandpuntsafstand
• 5,5-stops stabilisatie (8-stops met IBIS)
• Geavanceerd optisch ontwerp met drie UD-elementen, ASC en Super Spectra Coating
• Nano USM-motor voor snelle en geruisloze AF
Verkoopadviesprijs: €2739,99

SPEEDLITE EL-5 – kenmerken en prijs:
• Richtgetal van 60, met geïntegreerd instellicht
• Korte cyclustijd van 0,1-1,2 secondeiv
• Oplaadbare Li-ion accu LP-EL
• Canon’s eerste Speedlite met een multifunctionele flitsvoet
• Draadloze bediening van maximaal 15 extra Speedlites
Verkoopadviesprijs: €509,99

[i] Met compatibele camera’s met in-body beeldstabilisatie.
[ii] Met compatibele camera’s.
[iii] Wanneer de camera is ingesteld op ISO100 en zoom op 200mm.
[iv] Met een volledig opgeladen accu conform Canon-testcondities.
[v] Met een volledig opgeladen accu conform Canon-testcondities. Continu flitsen met volledig vermogen tot flitsbeperkingsniveau 1.
[vi] Minimum flitsvermogen is 1/128 voor snelle synchronisatie.
[vii] Voor gebruik van compatibele camera's met Canon's multifunctionele schoen. Opmerking: mogelijk worden niet alle functies ondersteund met alle camera's (de EOS R5 C en camcorders met de multifunctionele schoen worden niet ondersteund).
[viii] Met compatibele camera’s.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.