Poll Zwart-wit

door Pieter Dhaeze op maandag 29 december 2014

Met de opkomst van digitaal en RAW is fotograferen in zwart-wit mooier geworden dan ooit. In combinatie met Sipver Efex Pro en een PIXMA Pro 10 benader je 'bariet'. Maar hoeveel fotografen schakelen wel eens over naar zwart-wit? En als ze dat doen, hoe bereiken ze dan het zwart-witresultaat. Daarom de vraag:

Fotografeer jij wel eens in zwart-wit?

Hierop hebben we 156 reacties gehad. Dat is een heel matige opkomst, maar niet geheel onverwacht. Normaal krijgen we ongeveer 4x zoveel reacties en dat zegt in dit verband dat 75% van de vrijetijdsfotografen eigenlijk nooit zwart-wit overweegt. Dan vul je ook niet zo'n poll in.

poll-zwartwitVan de mensen die zwart-wit wel als alternatief overwegen in hun fotografie doet 17% dit direct in JPEG. Deze groep zou toch eens moeten overwegen om op RAW over te stappen. Je kunt de beeldstijl dan gewoon op Monochroom laten staan, want dan zie je zwart-wit tijdens fotograferen.
63% van de respondenten schiet zwart-wit wel in RAW en een groot deel van deze fotografen (33%) kent en gebruikt daarvoor Silver Efex Pro.

Zwart-wit is dus gezien de opkomst van deze poll en het gebruik van speciale software toch een beetje een 'niche'-segment, maar daarmee zeker niet moeilijk of duur. Voor landschappen en portretten kunnen we iedereen zwart-witfotografie aanbevelen om zo meer onderscheidend beeld te kunnen presenteren.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.