EOS Extra | Accuduur | Stroom besparen

door Pieter Dhaeze op woensdag 23 november 2022

Spiegelloze camera’s gebruiken meer stroom dan hun DSLR-broertjes. Een goed accu- en energiebeheer is dus belangrijk om tijdens langere sessies ongestoord te kunnen blijven fotograferen. In dit artikel staan we daarom stil bij de verschillende ‘stroomvreters’ van spiegelloze camera’s en bij de instellingen om eventueel stroom te besparen.

Digitaal of elektrisch
Toen eind vorige eeuw het fotorolletje vervangen werd door een sensor, werd dat de overstap genoemd van analoge naar digitale fotografie. Logisch, dezelfde cameratechniek met alleen een andere ‘gevoelige’ plaat. Nu 25 jaar later is het echter de vraag of we een digitale camera niet beter een elektrische camera zouden kunnen gaan noemen. Want van de oude techniek is de spiegel verdwenen, zijn er geen pentaprisma en optische oogzoeker meer en zal over niet al te lange tijd ook de mechanische sluiter verdwenen zijn. Bovendien is een digitale camera 100% onbruikbaar als de stroom uitvalt door een lege accu of elektrische storing.

Stroomverbruik
Laat het duidelijk zijn. Alles van een spiegelloze camera vraagt in een zekere mate stroom. Accu en elektrische spanning zijn ‘het hart en de bloeddruk’ van een camera. Er is dus altijd een basisstroomverbruik (lcd-scherm, lichtmeting, beeldvorming, datatransport) om überhaupt foto’s te kunnen maken. Er zijn echter ook aspecten, waarbij we energie kunnen besparen. Hieronder een – niet uitputtend – overzicht met korte uitleg, waarmee je eventueel de accuduur in meer of mindere mate kunt verlengen.
- Processor
- Temperatuur
- EVF-zoeker
- LCD-scherm
- Spaar- en ECO-stand
- Beeldstabilisatie en scherpstelling
- Overig

CIPA De bedrijfsduur van een camera-accu is van veel factoren afhankelijk en kun je op verschillende manieren kwantificeren. De CIPA (Camera & Imaging Products Accosiation, klik hier) in Japan heeft daarom een standaard meetprocedure ontwikkelt, die de accuduur uitdrukt in aantal opnamen te maken met een volle accu. Dit aantal komt vaak niet overeen met de praktijk, maar omdat de meetmethode voor alle camera’s en accu’s gelijk is, kun je die onderling wel goed vergelijken. De CIPA-waarde van een accu in een bepaalde camera wordt bij Canon vermeld in de specificaties onder de noemer Voeding. Onder EOS R7.
voeding

• Processor
Alle rekenprocessen in een EOS-camera waaronder meting, beeldvorming en datatransport, worden aangestuurd door de processor, de DIGIC. Deze processor wordt steeds sneller en vroeger werd die aangeduid met een volgnummer DIGIC 4, DIGIC 5, dual DIGIC 6. Sinds de EOS 1DX mark III zit in het hart van veel EOS-modellen een DIGIC X-processor. Die is niet alleen snel, maar ook heel zuinig. Helaas heeft niet elke DIGIC X dezelfde snelheid en efficiëntie en is bijvoorbeeld de DIGIC X in de EOS R6 mark II getest op 760 opnamen per volle accu, terwijl dat bij zijn voorganger de EOS R6 (ook met een DIGIC X) ‘slechts’ 510 opnamen zijn, terwijl de EOS R6 mark II toch sneller is.

tabel-cipa

• Temperatuur
De stroomleverantie van een batterij wordt beïnvloed door de temperatuur. In de vrieskou zul je minder foto’s kunnen maken per acculading, dan in het zomerzonnetje. Zorg daarom dat je reserve-accu’s altijd warm bewaart (in de binnenzak van je jas) en is een koude accu leeg, wrijf hem dan warm tussen je handen voor nog een paar extra foto’s.

• EVF-zoeker
De elektronische oogzoeker (EVF) van een spiegelloze camera is een van de grootste stroomverbruikers. Hij heeft namelijk een hoge resolutie, hoge helderheid en hoge verversingsgraad en dat vergt stuk voor stuk veel stroom. Je kunt het verbruik verminderen, door vaker met het lcd-scherm te kaderen, de verversingsgraad op 60 Hz (Spaarstand) te zetten in plaats van 120 Hz (Vloeiend) en ook de helderheid van het schermpje te dimmen (indien mogelijk).

EVF-helderheid

EVF-weergaveprestaties

• LCD-scherm
Hoewel het lcd-scherm fysiek groter is dan een EVF (diameter ca. 8cm vs ca. 1cm) is de resolutie (aantal pixels) lager. Bij de opgave van de accuduur wordt bij de verschillende EOS R-modellen dan ook onderscheid gemaakt tussen aantal opnamen met volle lading bij gebruik van de EFV of van het LCD. Overigens kun je van het lcd-scherm ook de helderheid verlagen. In tegenstelling tot de EVF kan dit wel ten koste gaan van de leesbaarheid in volle zon.

LCD-helderheid

• Spaar- en Eco-stand
Een belangrijk aspect bij energiebesparing op een spiegelloze camera is de tijdsduur dat de camera en de schermen actief zijn. Ga in het camera-menu of in de handleiding op zoek naar de Spaar- of Eco-stand. Daarbij kun je instellen na hoeveel inactieve tijd respectievelijk de EVF, het LCD en de camera uitgaat. Tijdens een sessie hoef je dan niet steeds de camera helemaal uit te zetten en wordt de camera snel wakker door de ontspanner half in te drukken. De EOS R7 en EOS R6 mark II hebben een nieuwe optie, waarbij het lcd-scherm niet zwart wordt, maar automatisch gedimd wordt, zodat je toch nog enigszins zicht houdt op instellingen of kader.

Beeldvormingsproces
Ook de beeldvorming van een opname in de camera vraag energie. Waarschijnlijk is dat minimaal en grotendeels niet te beïnvloeden, dus is hier weinig tot geen mogelijkheid stroom mee te besparen. Misschien dat het uitzetten van zaken als Lensafwijkingscorrectie en Ruisreductie of de keuze RAW in plaats van RAW+JPEG de camera iets zuiniger maken, maar ze zullen niet de redding zijn van een bruidsreportage met een nagenoeg lege accu.

• Beeldstabilisatie en scherpstelling
Tot zo ver is de stroom van de accu alleen nog maar verbruikt door reken- en display-opties. Er zijn natuurlijk ook nog mechanische, motorische bewegingen in een elektrische camera die aangestuurd moeten worden.

Een daarvan is beeldstabilisatie van sensor én van lens. Daar is stroom voor nodig. Zet je de beeldstabilisatie uit, dan verbruikt de camera minder stroom. We weten niet hoeveel, maar staat de camera op statief dan kan de beeldstabilisatie uit. Ook bij sluitertijden korter dan 1/1000s (vogels, actie, sport) kun je zonder al te veel gevolgen de beeldstabilisatie uitzetten.

Ook de motorgedreven scherpstelling en de beweging van de mechanische sluiter vragen stroom. Met handmatig scherpstellen bespaar je dus (een beetje) stroom. En gebruik je de autofocus, deactiveer dan de optie Continue AF (klik hier), zodat de camera niet scherpstelt zonder dat je de ontspanner half indrukt. Gaat de lens ‘hunten’ omdat de autofocus geen houvast kan vinden, help de scherpstelling dan handmatig met full time manual focus (FTM, klik hier).

Hoewel we dat niet getest hebben, zou gebruik van de elektronische sluiter ook energie kunnen besparen, omdat de mechanische dan permanent open kan blijven staan. Is zo maar een ideetje. Iemand ervaring?

• Overig
Er zijn natuurlijk veel meer stroomverbruikers op een elektrische camera en een van de belangrijkste is het opnemen van video. We laten dat in dit artikel buiten beschouwing, omdat de stroomvoorziening en -verbruik bij gevorderd filmen sterk afwijkt van fotograferen.

Een geheel nieuwe stroomverbruiker wordt de nieuwe multifunctionele accessoireschoen (klik hier), die we vinden op de EOS R3, EOS R7 en EOS R6 mark II. Hierop kan randapparatuur worden aangesloten, die zijn voeding trekt uit de camera en dus de accuduur kan verkorten.

Soort accu
De EOS R, EOS R7, EOS R6, EOS R6 II en EOS R5 worden gevoed met de bekende LP-E6/N/H (EOS xxD-, 5D- en 7D-serie). Het is belangrijk om hiervan de originele Canon-versie te gebruiken, zeker met spiegelloze camera’s waar alles draait om de kwaliteit van de stroombron. Een storingsvrij verloop van alle processen in Canon-camera’s is gebaseerd op de specificaties van hun eigen LP-E6-serie: contactpunten, warmtebeheer, spanning-, stroom- en oplaadkarakteristieken, et cetera. Lees alles over Accu-info: klik hier.
accu eos r5

Samenvatting
Hopelijk geeft dit artikel enig inzicht in het stroomverbruik van een spiegelloze camera en weet je waar je – indien nodig – energie kunt besparen. Laat het geen reden zijn voor ‘energie-stress’, want dat gaat ten koste van het plezier van fotograferen. Je kunt eventueel stroomtekort namelijk eenvoudig oplossen met een of meerdere volle reserve-accu’s in je tas of door gebruik te maken van een AC-adapter (klik hier).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.