EOS Extra | Lock-knop | Multifunctievergrendeling

door Pieter Dhaeze op donderdag 24 november 2022

Er is een knopje dat ik nog nooit gebruikt heb in al de jaren dat ik fotografeer: de ‘LOCK’-knop. Laatst werd ik er echter onverwacht attent op gemaakt, toen ik de EOS R6 mark II aangezet had. Ik wilde het diafragma aanpassen, maar het instelwiel reageerde niet. Vraagtekens???? Een blik op de camera leerde dat de aan/uit-schakelaar van deze nieuwe camera een ‘tussenstand’ kent die dienst doet als ‘LOCK’ en daar had ik de schakelaar dus op gezet. Even wennen 😉

lock-knop

LOCK-knop
De LOCK-knop op een EOS-camera bestaat al lang. Niet met die benaming en ook steeds in een andere gedaante, maar het is de stand van een schakelaar of van een aparte knop, waarmee de abusievelijke bediening van een instelwiel wordt voorkomen. Bij de EOS 10D was het een aparte schakelaar bij het grote instelwiel aan de achterzijde, waarmee je de functie van dit wiel kon aan- of uitzetten. Daar was geen onduidelijkheid over. Later werd die ‘dedicated’ knop samengevoegd met de aan/uit-schakelaar (EOS 5D) en was de functie van de knop al minder duidelijk. Bij de nieuwste camera’s (EOS R-systeem) is het geen schakelaar meer, maar een knopje met de naam LOCK, waarvan de functionaliteit veel verder gaat dan het aan- of uitzetten van een instelwiel. In de handleiding wordt het dan ook geen LOCK-knop genoemd, maar een knop voor Multifunctievergrendeling, waarmee je naast de twee instelwielen ook de controlring, joystick en aanraakscherm kunt aan/uitzetten.

YT lock-r7

Let op
Als je de LOCK-functie hebt ingeschakeld is het niet altijd even duidelijk aangegeven dat hij ook actief is. Soms zie je ergens een L staan, maar soms ook niets. Als de wielen van de camera dus niet reageren, geen paniek. Kijk of per abuis de camera niet ge-‘LOCK’t is.

lock-menu-eosr7

Samenvatting
De LOCK-knop. De grote onbekende op veel EOS-modellen. Kijk eens op jouw camera of je daar een dergelijke knop of schakelaar kunt vinden en kijk dan ook meteen in de handleiding wat zijn functie is.

Hoewel ik hem zelf dus niet gebruik, is de vraag of jij dat wel doet en zo ja, in welke praktische hoedanigheid dan. Laat het me weten in de poll naast dit artikel of in de reacties hieronder.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.