Camera RAW = Lightroom Ontwikkelen

door Pieter Dhaeze op woensdag 21 december 2022

Lightroom Classic (LrC) van Adobe is voor veel fotografen de standaardkeuze voor het verwerken van hun RAW-foto’s. Dit programma verzorgt de complete workflow van A tot Z, van Bibliotheek via Bewerken tot Publiceren.

Er is echter ook een groep fotografen die al van oudsher werken met Bridge en Photoshop. Voor het bewerken van hun RAW-bestanden gebruiken zij Adobe Camera RAW (ACR). Een RAW-converter van Adobe als tussenstap naar Photoshop. ACR wordt ook geopend als je je RAW-bestanden gekoppeld hebt aan Photoshop of wanneer je direct vanuit Photoshop RAW-bestanden opent.

YT acr visual

Mogelijkheden ACR
Regelmatig krijg ik de vraag of bepaalde functies en handelingen die ik uitvoer in Lightroom Classic ook beschikbaar zijn in ACR. En het antwoord is ‘ja’, want sinds enige tijd heeft Adobe de functionaliteit van ARC grotendeels gelijkgetrokken met de Ontwikkel-module van Lightroom Classic. Het is vooral het grote verschil in interface waardoor het werken met ACR heel anders lijkt dan met de module Ontwikkelen van LrC. In de onderstaande video zie je een korte toelichting op die verschillen en hoe je Adobe Camera RAW prima kunt gebruiken voor het ontwikkelen van je RAW-foto’s.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.