Het Interpolis van Bonnema

door pjcdhaeze op donderdag 19 januari 2023

Als de dag van gisteren herinner ik me de oplevering van het spectaculaire Interpolis hoofdkantoor in Tilburg in 1999. Ironisch genoeg was dat ten tijde van de beruchte dot-com bubble (1997-2000). Na de wereldwijde internet-euforie stortten de koersen in 2000 in en knapte de zeepbel met een recessie als gevolg. Maar goed, dat was even een stukje recente geschiedenis en we gaan het nu hebben over het Interpolis gebouw en architectuurfotografie.

Het markante gebouw is ontworpen door de Friese architect Abe Bonnema (1926-2001). Niet alleen het exterieur, maar ook het interieur was in die tijd grensverleggend qua design en functionaliteit. Helaas ben ik nooit in de gelegenheid geweest om dat te fotograferen maar niet getreurd, want het exterieur was al moeilijk genoeg! Waarom? Omdat het een langgerekt gebouw is dat bestaat uit verschillende modules vanwege de driehoekige kavel.

Vandaar dat je het gebouw alleen kunt framen met een extreme groothoeklens wat dan weer het nadeel met zich mee brengt dat je veel perspectivische vertekening krijgt. Maar de trouwe EOSzine lezers weten dat ik vrijwel uitsluitend met tilt-shift lenzen schiet, waarmee je die vertekening simpel kunt opheffen (tijdens de shoot). Dat kan inderdaad ook op andere manieren, maar het voert nu te ver om dieper op die specifieke materie in te gaan.

Mijn eerste Interpolis shoot was in augustus 2017 en ik kwam er al snel achter hoe lastig het is om het gebouw in één keer ‘op de plaat te krijgen’. Die shoot leverde niet het gewenste resultaat op, maar kort daarna kon ik de klus klaren met de Canon TS-E 17 f/4L. Ik had een surrealistische sfeer voor ogen met een lege straat en dramatische lucht. Vandaar dat ik er in alle vroegte stond (05.45 uur) en werd getrakteerd op een schitterende sunrise!

In opperste stemming heb ik toen ook nog de entree meegenomen wat ook fraaie architectuur is. En omdat ik zeer binnenkort een aantal Tilburgse Architectuur iconen wil gaan fotograferen kwam het Interpolis gebouw opnieuw in beeld. Dus besloot ik vijf jaar later m’n Interpolis portfolio maar eens uit te gaan breiden. Dit keer heb ik eerst locatiescouting gedaan met Google Maps 3D en zag dat het Interpolis Park enkele waterbassins heeft.

Ook kwam ik erachter dat de bovenste etage van de aanpalende Tivoli parking een mooie invalshoek kon zijn. Na Google Maps komt altijd locatie scouting ‘op de grond’ (zonder camera wel te verstaan) en zag ik dat de waterbassins mogelijkheden geven om gebruik te maken van reflectie wat vaak iets toevoegt aan architectuurfoto’s. Zo gezegd zo gedaan. Maar ook de Tivoli parking invalshoek heeft een mooi beeld opgeleverd waar ik erg blij mee ben.

Architectuurfotografie valt of staat met terdege voorbereiding! Je moet weten welke invalshoeken de beste resultaten geven en welk tijdstip van de dag het gewenste licht. Uiteraard speelt lenskeuze ook een cruciale rol. En dan heb ik het nog niet gehad over de editing dat tijdrovend kan zijn wanneer je meerdere belichtingen wilt samenvoegen tot één file met een zeer hoog dynamisch bereik. Nee, dat  is geen HDR maar Exposure Blending met Luminosity Masks.

Wil je meer weten over mijn Architectuurfotografie, neem dan deel aan een van mijn WWW Events. Kijk even hier voor meer informatie.

Tony Vingerhoets

Weelde, België 19-01-2023

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.