Ik ga op vakantie en neem mee.....

door pjcdhaeze op woensdag 21 juni 2023

Elke keer als we op vakantie gaan, denk ik uitgebreid na over welke camera ik mee zal nemen om onze vakantie later te kunnen herbeleven (klik hier). De laatste keer in 2019 mocht ik van Canon de EOS RP meenemen (klik hier) en dat was mijn eerste stap in de wereld van spiegelloze camera’s in het EOS R-systeem. Een memorabel moment dus.

Deze keer wilde ik lichtbepakt op pad en na kort overleg met Canon zou de EOS R10 met de RF-S 18-150mm in ‘de koffer’ mee op reis gaan. Zelf heb ik daar nog de RF 100-400mm, de EF-S 10-18mm en twee tussenringen aan toegevoegd, zodat ik een brandpuntbereik van 16 tot 640mm (35mm-eq.) ter beschikking had.

De 'gereedschapskist' voor de vakantie van 2023.

Ervaringen
Of de hier genoemde set ideaal is voor een vakantie is natuurlijk helemaal afhankelijk van de aard van je vakantie. Reis je met fiets, auto of vliegtuig? Bezoek je steden of maak je in de natuur lange wandelingen? Wat is het weer? Doe je natuur en close-up of liever landschap en architectuur?

De EOS R10 kan eigenlijk in al die gevallen zijn diensten bewijzen. Met de RF-S 18-150mm is hij licht, compact, snel en veelzijdig. Een echte allrounder. En dankzij zijn relatief grote sensor en uitbreiding van zijn beeldhoek naar groothoek en tele met behoud van beeldkwaliteit, kun je elk onderwerp perfect vastleggen en foto’s paginavullend afdrukken in een fotoboek of als grootformaat aan de muur.

Selectie van vakantiefoto. RAW. Lightroom en Photoshop.

En zo heb ik dat ook tijdens onze vakantie ervaren. Gewend aan een EOS R6 en EOS R7 is de EOS R10 kleiner, maar beslist geen stap terug. Het is even wennen aan de compacte bediening en bij minder licht moet je een korreltje ruis verwachten ten opzichte van de EOS R6, maar voor de rest is het een camera die elk onderwerp aankan.

Voor uitstapjes naar cultuur en enkele tuinen is de RF-S 18-150mm echt een topper gebleken met hoge beeldkwaliteit en heel flexibel beeldhoekbereik. Voor fotografie van de vogeltjes in de buurt van de kust en van het vakantiehuis was de RF 100-400mm de perfecte partner van de EOS R10. Met de tussenringen heb ik om het vakantiehuis wat close-ups gedaan vanaf statief. Opmerkelijk was dat ik de EF-S 10-18mm niet uit de tas gehad heb. Bij de meeste groothoekonderwerpen, zoals landschap, architectuur en interieur, heb je meestal ook hoog contrast en belichtingstrapjes vanaf statief zijn dan eigenlijk een vereiste. Dat is op vakantie niet handig, dus op zo’n moment pakte ik mijn telefoon en met diens 14mm en HDR-technologie heb ik daarmee de meeste groothoekfoto’s gemaakt. Kleuren, scherpte en belichting zijn met een telefoon zonder ‘moeilijke’ instellingen en uitgebreide nabewerking, bijna altijd meteen goed. Nadeel is natuurlijk wel dat je die foto’s niet verder kunt bewerken en eigenlijk ook niet groter kunt afdrukken dan A5. Maar om snel met het thuisfront te delen of als 15 bij 10 cm in een fotoboek te gebruiken, zijn ze prima.

Als je een laptop meeneemt, kun je tijdens je vakantie al foto's beoordelen en selecteren in Lightroom Classic. Thuis kun je die catalogus dan importeren.

Conclusie
Met de foto’s die ik gemaakt heb met de EOS R10, RF-S 18-150mm en RF 100-400mm heb ik ook dit jaar de vakantie weer goed vast kunnen leggen om later vanuit een fotoboek weer eens te kunnen herbeleven (klik hier). En daar gaat het wat mij betreft om: mooie herinneringen vastleggen, zodat je later nog eens kunt nagenieten.

Ik merk echter wel dat telefoons een steeds groter deel van de vakantiefotografie op zich nemen. Je ziet zelden nog een toerist/vakantieganger met een ‘echte’ camera. Een telefoon heb je altijd in je broekzak, je hoeft amper iets in te stellen en de kwaliteit is heel acceptabel voor snel delen en kleine afdrukken. Ook ik heb dit jaar die verleiding gevoeld 😉.

Wat neem jij dit jaar mee op vakantie en maak jij veel foto’s met je telefoon? Laat het mij hieronder weten.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.