EOS Extra | Creatieve filters

door Pieter Dhaeze op dinsdag 29 augustus 2023

In de reeks ‘onbekend, maakt onbemind’ staan we in dit artikel stil bij Creatieve filters. Een functie die al jaren beschikbaar is op consumentencamera’s van Canon, maar ook op camera’s als de EOS R7. Wat zijn Creatieve filters, hoe werken ze en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel de antwoorden.

creatieve filters yt

Creatieve filters
De naam Creatieve filters is enigszins misleidend ten aanzien van wat het inhoudelijk is. Creatief spreekt voor zich, maar het woord Filter kan voor verwarring zorgen. Het is geen filter zoals je die term gebruikt voor een glasfilter (ND, CP, grijsverloop) voorop je lens. Nee, het betere woord is eigenlijk Effect. De Creatieve filters op een EOS-camera zijn voorgebakken digitale effecten die direct toegepast worden op je foto’s. Je kunt het effect op een spiegelloze camera of in Live view op een DSLR zelfs op voorhand zien.

creatieve filters menu

Waar te vinden?
Bij sommige modellen, zoals de EOS R7, kun je de Creatieve filters instellen door het Programmakeuze wiel op het icoontje van de twee overlappende cirkels te zetten. De menu-optie Beeldkwaliteit (Rood, tab 1) is dan vervangen door de optie Opnamemodus. Als je deze menu-optie kiest, dan zie je een serie effecten die je zou kunnen toepassen:

  • Korrelig ZW
  • Softfocus
  • Fisheye-effect
  • Aquareleffect
  • Speelgoedcamera-effect
  • Miniatuureffect
  • HDR-kunst standaard
  • HDR-kunst levendig
  • HDR-kunst olieverf
  • HDR-kunst embossed

CF-stand

De tweede plek om met Creatieve filters aan de slag te gaan, is via de menu-optie Creatieve filters (EOS R7: Rood, tab 4). Voordeel is dat je deze filters dan kunt gebruiken als de camera in de P, A, T of M-modus staat en je dus alle controle hebt over helderheid, kleur en scherpte.

creatieve filters live view

De menu-optie Creatieve filters is zelfs aanwezig als je gaat filmen: Droom, Oude film, Geheugen, Zwart-wit, Miniatuureffect.

JPEG
Welke manier je ook kiest om de Creatieve filters te gebruiken (via het Programmakeuze wiel of via het menu), de effecten worden uitsluitend toegepast op JPEG-bestanden. Ook al staat de camera op RAW en je kiest de menu-optie Creatieve filters, dan wordt RAW ongevraagd op JPG gezet. Niets aan te doen. Ook zul je geen optie Creatieve filters vinden in Digital Photo Professional. Wil je de genoemde effecten toepassen op RAW-bestanden dan zul je dat achteraf moeten doen in met de filtereffecten in Photoshop.

Toepassen via Terugkijken
Mocht je Creatieve filters wel willen gebruiken, maar niet meteen bij opname - zodat je toch nog een ‘goede’ opname hebt - zet de camera dan op JPEG en kies na het nemen van de foto de optie Weergeven met creatieve filters in het menu Terugkijken. Heb je toch in RAW gefotografeerd, zet de betreffende RAW-opname dan op de camera via de menu-optie RAW-beeldbewerking eerst om naar JPEG en pas vervolgens Weergeven met creatieve filters toe.

CF-Zwartwit-korrel-klein CF-Miniatuur-klein
Zwart-wit korrel (klik voor 100%)  Creatief filter Miniatuur (klik voor 100%)

Samenvatting
Filters of effecten toepassen op je foto’s kan een leuke manier zijn om je foto’s meer onderscheidend te maken of om ze beter in je ‘verhaal’ te laten passen. De menu-optie Creatieve filters op je Canon-camera zou dan van pas kunnen komen. Persoonlijk zou ik dergelijke digitale effecten achteraf doen in Photoshop, waarbij ik dan uit zou gaan van de RAW-foto’s.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.