EOS Extra | Sluiter open ON/OFF

door Pieter Dhaeze op vrijdag 08 september 2023

Je staat op het punt om een foto te maken, drukt de ontspanner in en ….. de camera wil geen foto maken, want hij wil de sluiter niet openen. Wat is er aan de hand?

Voorwaarden ontspannen sluiter
Het zal je nog niet vaak overkomen zijn dat je de ontspanner indrukt en er geen foto gemaakt wordt. Toch kan het – onverwacht – gebeuren en zo een belangrijk fotomoment missen. In dit artikel een aantal oorzaken:

1. Uit/leeg
Voor de hand liggend is dat de camera niet aan staat of dat de accu leeg is. Bij een DSLR zou dat voor kunnen komen, want je kunt het onderwerp áltijd door de optische oogzoeker zien, ook al staat de camera uit. Bij een spiegelloze camera geeft de zoeker een zwart beeld als de camera niet aan staat of de accu leeg is. De oplossing is simpel. Zet de camera aan en zorg dat de accu opgeladen is.

2. Geen AF
Als je scherpstelt met de autofocus, dan kun je pas een foto maken als de camera op het betreffende AF-punt houvast gevonden heeft op een onderdeel in het onderwerp. Meestal gaat de scherpstelling momentaan en zul je geen aarzeling merken. Als je echter in het halfduister of op een effen gekleurd oppervlak wilt scherpstellen, dan kan het even duren voordat de autofocus een aangrijpingspunt heeft gevonden (‘hunting’) en je dus de foto kunt nemen. Hoewel dus geduld, bijlichten of handmatig scherpstellen het probleem oplost, kun je de camera ook opdracht geven om het maken van de foto meer prioriteit te geven dan het vinden van een scherpstelpunt. Dat doe je bij EOS-camera met een eigen AF-menu (Paars) met de optie Ontspanvoor. OneShot AF op Ontspannen te zetten (voorbeeld EOS R7). Bij sommige modellen tref je vaak een soortgelijke optie in de vorm van Ai servo beeldvoorkeur.

ontspanvoorkeur

3. Geen geheugenkaartje
De derde oorzaak dat een camera geen foto wil maken als je de ontspanner doordrukt, is omdat er geen geheugenkaartje in je camera zit. Logisch. Wil je daar om wat voor reden dan ook controle over hebben, ga dan op zoek naar de optie Ontspan sluiter zonder kaart in het Opnamenu Rood 6/7.

geen-kaartje

Let wel op dat wanneer je deze optie activeert en dus foto’s kunt maken zonder dat er een geheugenkaartje in de camera zit, je je behoorlijk kunt vergissen en wel foto’s maakt en terugkijkt, maar ze niet bewaart. Oeps. Overigens zorgt de melding Geen kaart op lcd-scherm/zoeker dat je hier even aandacht voor hebt.

4. Geen lens op de camera
Tot slot kun je standaard ook geen foto’s maken met je EOS als er geen lens op de camera zit. Ook dat is vanzelfsprekend, want er zou geen beeld op de sensor vallen.

geen-lens

Dus waarom zou je dan wel een foto willen kunnen maken? Dat is wanneer je een ‘vintage’-lens gebruikt die niet ‘communiceert’ met de elektronica van de camera. De camera weet niet dat er een lens op de body zit en zal dus geen foto’s maken. Gelukkig kun je deze beperking opheffen door de menu-optie Ontspan sluiter zonder lens (Oranje 4) op ON te zetten. Zelfs met een pinhole-kapje op de lensvatting van de camera kun je nu foto’s maken.

Kaartje vol
O ja - bijna vergeten -  ook als het geheugenkaartje vol is, zul je geen foto’s meer kunnen nemen. Zorg dus altijd voor een leeg reservekaartje.

Samenvatting
Help, mijn camera wil geen foto’s maken! Als je bovenstaande punten checkt, dan kun je waarschijnlijk alsnog gaan fotograferen. Een hele opluchting.

Error-codes
Mocht je geen foto’s kunnen maken vanwege een numerieke foutmelding (error code) op het scherm van de camera, dan kun je op de support pagina van Canon de bijbehorende storing vinden (klik hier). Omdat ‘error codes’ soms afhankelijk zijn van het cameramodel, moet je op deze supportpagina eerst aangeven welke EOS het betreft en daarna zoeken op de code vermeld op je camera.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.