Ai = bedrog?

door pjcdhaeze op donderdag 21 september 2023

Laatst heb ik een video op YouTube geplaatst waarin ik de nieuwste functies in Photoshop versie 25.0 nader heb toegelicht en gedemonstreerd. Eén van de nieuwe mogelijkheden is om met behulp van Artificial Intelligence (Ai) een foto levensecht uit te breiden of zelfs inhoudelijk te veranderen: Generatief vullen.

De video wordt veel bekeken en krijgt ook veel reacties. De meeste kijkers zijn verwonderd hoe Generatief vullen de wereld van beeldbewerking gaat veranderen. Een enkeling is echter minder enthousiast over de technologische voortgang en noemt het ‘bedrog’.

Die term ‘bedrog’ liet me maar niet los. Is Ai = bedrog? Dat vroeg ik me dus af, toen ik een paar dagen later met mijn camera tijdens een uitstapje door het centrum van een stad liep. Ik zag er prachtige, ruime inbreidingsprojecten met mooi groen, maar draaide ik me om, dan zag ik zwerfafval, graffiti en vervallen, leegstaande winkelpanden.

Als ik op dat moment een foto-opdracht gekregen zou hebben van de gemeente om een beeldverslag te maken van de stad, dan had ik twee compleet verschillende series kunnen aanleveren: óf een florerende nieuwe woonkern met veel ruimte voor groen en ontspanning, óf een naargeestige, onveilige binnenstad met veel leegstand.

Dat die twee beelden zo verschillend kunnen zijn, komt niet door beeldmanipulatie of door Ai, maar gewoon omdat je als fotograaf door keuze van je standpunt en kadrering, slechts een beperkt deel van de realiteit kunt laten zien. En of die eigen realiteit dan ‘bedrog’ is, wordt vervolgens helemaal bepaald door de intenties van de fotograaf, oftewel ‘Human Intelligence’ (Hi).

Daarom moeten we niet Ai of een andere technologie de schuld van geven van het ‘bedrog’, maar moeten we vooral kijken naar de ‘Hi’ van de mens die die technologie gebruikt. Artificial Intelligence en alles wat nog gaat volgen, kunnen we toch niet tegenhouden. Laten we het met onze ‘Human Intelligence’ verstandig en oprecht gebruiken.

P.S. Beide voorbeeldfoto's zijn gratis Adobe-stockfoto's van onbekende, willekeurige locaties. Ik heb ze in Photoshop aangevuld met elementen gemaakt met Generatief vullen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.