Harbin Ice Sculptures; orgie van licht en kleur!

door pjcdhaeze op maandag 02 maart 2015

Het was alweer vijf jaar geleden dat ik er was geweest: Het Harbin Ice Sculpture festival! Een jaarlijks terugkerend fenomeen en een top winter tourist attraction in China. Maar ook internationaal gooit het hoge ogen met z’n grootse opzet en indrukwekkende bouwwerken die allemaal uit forse ijsblokken zijn opgetrokken. Vooral ‘s avonds is het een kleurrijk spektakel, voor mij als fotograaf een uitdaging om vast te leggen. Bovendien is er veel vraag naar editorial foto’s van de expo.

Vijf jaar geleden heb ik vrijwel alles geschoten met mijn Canon EF 17-40 f/4L, een prima groot-hoek als je met z’n nukken om weet te gaan. En ondanks dat de foto’s subliem waren, had ik toen al het voornemen om een keer terug te gaan met de TS-E 24 f/3.5L MKII. En nu was het dan zover. Let wel, de tilt-shift lens is in z’n omgang veel moeilijker dan de groothoekzoom, vooral als je staat te werken met temperaturen ver onder het vriespunt en gebruik maakt van de shift perspectiefcorrectie.

Het spreekt voor zich dat je ‘s avonds verlichte ijssculpturen op statief fotografeert, waardoor je veel stil staat en na verloop van tijd zo stijf bent als een eikenhouten tafelblad. Warme, beschermende kleding voorkomt dat helaas niet.
Het ergste is dat door stramme vingers (hand-schoenen aan/uit) knoppen van de tilt-shift lens op den duur moeilijk te bedienen zijn. Maar omdat de vrieskou deze keer redelijk was (vijf jaar geleden min 35!) heb ik het er toch bijna vier uur volgehouden.

Een ander probleem is de massa bezoekers. En Chinese toeristen staan bekend om hun notoir gebrek aan fatsoensnormen. Het is echt opletten waar je je statief plaatst en vaak moet je lang wachten totdat het wat rustiger wordt in je zoeker en snel een serie kunt schieten. Toegegeven, lange sluitersnelheden vervagen bewegende mensen (motion blur) maar dat was niet wat ik voor ogen had. Gelukkig bleven de ISO waardes ondanks relatief snelle sluitertijden beperkt door de lichtintensiteit.

En mijn Camera? Tja, ondanks dat m’n 5D MKII al een oudje begint te worden (waar blijft de 5D MK IV!?) heb ik geen enkel probleem ondervonden. Toen ik het na bijna vier uur voor gezien hield stond er al wel een behoorlijk ijsafzetting op de camera. De extreme kou trekt ook de batterijen sneller leeg maar ik had een reserveset meegenomen (battery grip). Maar goed, het resultaat was boven verwachting en daarom alle ontberingen waard! Het leven van een fotograaf gaat niet altijd over rozen!

Tony Vingerhoets

Beijing, 27 februari 2015

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.