Canon PIXMA Pro 100S

door Pieter Dhaeze op dinsdag 03 maart 2015

Met fotoprinters als de PIXMA Pro 10 en Pro 100 van Canon (review: klik hier) kan zowel de serieuze vrijetijdsfotograaf als de professional zijn foto’s snel en eenvoudig op het allerhoogste kwaliteitsniveau afdrukken. Wij krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen deze twee printers en met de komst van de S-versies van de Pro 10 en Pro 100, hebben we de PIXMA Pro 100S naar de studio laten komen. Wat zijn nu de specifieke afdrukkwaliteiten van deze ‘dye’-printer?

PIXMA PRO-100S-580px
Klik hier voor alle specificaties.

‘Dye’ versus ‘pigment’
Het verschil tussen PIXMA Pro 10 versus Pro 100 ligt vooral in de inktsoort die in deze printers gebruikt wordt. Er kunnen twee soorten inkt gebruikt worden in inkjetprinters: dye of pigment.

  • Dye is een heldere kleuroplossing te vergelijken met ecoline. De kleurstof is volledig opgelost in vloeistof.
  • Pigment-inkt kun je het beste vergelijken met latexverf: vaste kleurdeeltjes die in een vloeistof zweven.

dye-pigment

Dye- en pigmentinkt zijn dus beide vloeistoffen die als kleine druppeltjes nauwkeurig op het fotopapier worden gespoten. Een druppeltje dye-inkt trekt in het papier, waarna het opdroogt. Bij pigment-inkt liggen de kleurkorreltjes op het papier en verdampt de dragervloeistof. De PIXMA Pro 100(S) werkt met dye-inkt (Chromalife 100+), de PIXMA Pro 10(S) met pigment-inkt (Lucia). Ook de PIXMA Pro 1 is een pigmentprinter. We bekijken wat dat betekent voor de onderstaande kwaliteitsaspecten.

S-versie
De PIXMA Pro 10 en Pro 100 stammen uit 2012 en hebben begin 2015 hun opvolgers gekregen getuige het achtervoegsel ‘S’. Deze letter staat voor Smart en geeft aan dat beide printers nu ook geschikt zijn voor cloudprinting en dus met wifi, AirPrint en de app Camera connect een groot aantal draadloze aanstuurmogelijkheden hebben. De uitvoering en de printtechniek zijn exact gelijk gebleven.

Glans
Bij gebruik van dye-inkt behoudt de foto de originele glans van het papier en dat is vooral te zien bij gebruik van hoogglanspapier, zoals Photo Paper Pro Platinum van Canon. De foto’s blijven dan hun echte hoogglans behouden. Bij een pigmentprinter wordt de glans van de afdruk bepaalt door de mate waarin het papier bedekt is met inktdeeltjes. Deze verminderen de glans van het papier en bevat een foto veel heldere delen (weinig pigment-inkt), dan zal dat meer glanzen dan delen waarop wel veel kleurdeeltjes liggen. Ook nu weer is dat vooral te zien bij gebruik van hoogglanspapier. Met een pigmentprinter, zoals de PIXMA Pro 10(S) is het dus niet mogelijk échte hoogglansafdrukken te maken, zelfs niet met de Chroma Optimizer (blanke vernis) waarmee deze printer uitgerust is. Hoogglansafdrukken zijn dan ook het ‘Unique Selling Point’ van de PIXMA Pro 100(S) en dat maakt deze printer heel bijzonder, omdat ze de enige dye-printer is in het semi-professionele fotoprintersegment.

glans

Kras/vochtbestendigheid
Elke fotoafdruk moet met enige zorgvuldigheid worden behandeld. Bewaar ze in een droge ruimte en voorkom vette vingers. De onderlinge verschillen in kras- en vochtbestendigheid van de twee soorten inkjetprint zijn klein en is vooral afhankelijk van soort papier. Een foto op hoogglanspapier kan beter tegen een ‘stootje’ dan een matte afdruk op fine art. Een nagel zal geen echt zichtbare schade aanbrengen op een hoogglans en ook de gevolgen van een druppel regenwater zullen na drogen niet meer zichtbaar zijn. De praktische duurzaamheid van een zijdeglansafdruk is voor dye en pigment nagenoeg hetzelfde, maar is minder dan van een ‘ouderwetse’ afdruk van fysiek belicht fotopapier.

Kleurbereik
Dye-inkten hebben een groter kleurbereik dan pigmentinkten en de afdrukken van de PIXMA Pro 100(S) kúnnen daarom meer verzadigd zijn. Bij alledaagse onderwerpen en uitgaande van een goed kleurbeheer zullen de kleurverschillen echter klein zijn tussen prints uit de PIXMA Pro 10(S) en Pro 100(S). Op hoogglans en zijdeglans (luster) zal zwart meer intens zijn met dye-inkt dan met pigment inkt. Wordt bij zwart-witfoto’s echter mat papier of fine art gebruikt, dan hebben pigmentprinters de voorkeur en vertonen deze een diepere zwarting en fijnere grijsnuances. Als je dus vooral zwart-wit of monochroom op matte papieren afdrukt, dan is de PIXMA Pro 10(S) - en dus ook de PIXMA Pro 1 - duidelijk in het voordeel.

Origineel papier
Je hoort veel over goedkope refill inkt en B-merk fotopapier. Voor de serieuze fotograaf zijn dit echter geen kostenbesparende opties, omdat de kleurvoorspelbaarheid gering is en de duurzaamheid van de prints sterk afneemt. Ook de printkoppen zijn niet berekend op inkt van andere samenstelling. Geadviseerd wordt om op deze fotoprinters daarom altijd originele supplies te gebruiken.

Snelheid
De snelheid waarmee een afdruk gemaakt wordt ligt bij de PIXMA Pro 100(S) hoger dan bij een PIXMA Pro 10(S). De printkop beweegt sneller heen en weer hetgeen resulteert in een kortere printtijd, maar ook in iets meer geluid. De printsnelheid bij fotoprinters wordt echter nog meer bepaald door het ingestelde kwaliteitsniveau. Met de instelling ‘Standaard’ ligt een afdruk sneller op de opvangklep dan in ‘Hoog’. Theoretisch is de scherpte bij een hoge afdrukkwaliteit wel beter, maar vanaf kijkafstand vervallen die verschillen. Is een hogere printsnelheid van belang, dan heeft de PIXMA Pro 100(S) een streepje voor. Een dergelijk dye-print moet echter wel even de tijd krijgen om te drogen, ook om de juiste kleur- en zwartintensiteit te verkrijgen.

Houdbaarheid kleuren
UV-licht breekt kleuren af. Dat merkt u in de dagelijkse praktijk en dat is dus ook met de kleuren van foto’s het geval. In principe zijn pigment-inkten beter bestand tegen UV dan dye-inkten, maar als originele supplies gebruikt worden, dan garandeert Canon een kleurvastheid van 100 jaar of meer. Dit is dan wel onder strikt omschreven omstandigheden. Maar een inktjet-afdruk in een lijst met glas ervoor blijft een mensenleven lang op kleur en zelfs zonder glas zullen in huis tientallen jaren verstrijken eer de kleuren zichtbaar zullen vervagen.

Scherpte
Als een foto scherp is en met voldoende resolutie wordt afgedrukt, dan zal de visuele scherpte vanaf kijkafstand van een dye-print of pigmentprint niet verschillen. Leg je de afdrukken onder een microscoop, dan zou je bij gebruik van dye-inkt op zijdeglans en mat papier enige uitvloeiing kunnen zien, zoals je dat vroeger zag met een inkt en vloeipapier. Dit is echter met het blote oog niet of nauwelijks te zien.

Samenvatting
Hoewel de PIXMA Pro 10(S) - en ook de PIXMA Pro 1 - gepositioneerd worden als fotoprinters voor de serieuze vrijetijdsfotograaf en de professional en de PIXMA Pro 100(S) meer als consumentenprinter, heeft deze dye-printer met zijn hoogglans en kleurbereik echter twee unieke karakteristieken die op pigmentprinters fysiek niet haalbaar zijn. Omdat de verschillen met pigment op zijdeglanspapier nihil zijn, is de PIXMA Pro 100(S) dus een heel goede all-round fotoprinter voor iedere fotograaf die zijn foto’s (tot A3+) op de hoogste kwaliteit snel en eenvoudig wil afdrukken. Voor mat papier en fine art is de printkwaliteit acceptabel, maar daarvoor kan beter gekozen worden voor de PIXMA Pro 10(S).

PIXMA Pro 100(S)
+ Echte hoogglans
+ Geen glansverschillen
+ Groter kleurbereik dan pigment
+ Sneller dan PIXMA Pro 10(S)
+ Redelijk kras- en spatwaterbestendig
o Kleuren 'minder lang' houdbaar
o Inkt kan microscopisch iets vloeien
- Mat zwart-wit minder goed

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.