Classroom | HSB-kleurmodel

door Pieter Dhaeze op woensdag 07 februari 2024

Als digitale fotografen weten we dat de kleuren van foto’s opgebouwd zijn uit pixels die met Rood, Groen en Blauw (RGB-kleurmodel) ‘alle’ kleuren kunnen weergeven. Die RGB-waarden zien we onder andere in Photoshop en vertellen ons of iets 100% rood is (255,0,0) of neutraal grijs (128,128,128).

LrC Make-up yt

Ga je echter met maskers en kleurstalen werken in Lightroom Classic, zoals ik gedaan heb bij de video over het aanbrengen van make-up (klik hier) of het blauw maken van een lucht (klik hier), dan zie je dat er nog andere kleurmodellen zijn, zoals HSB (Hue, Saturation, Brightness). In dit artikel een korte toelichting.

HSB-lightroom

Voorinstelling Lightroom Classic: EOSzine Portretmaskers.xmp
Wil je in een solo-portret alle onderdelen van het model apart geselecteerd hebben in Lightroom Classic, dan kun je dat doen met Slimme maskers, Personen. Je kunt ook een voorinstelling gebruiken die ik speciaal hiervoor gemaakt heb. Met één klik maakt Lightroom Classic dan alle maskers én – belangrijk – deze hebben allemaal de juiste naam: Gezicht, Wenkbrauwen etc. Download hier de gezipte XMP.
Importeren voorinstelling Portretmaskers

HSB
Als je eenmaal vertrouwd bent met het RGB-kleurmodel, dan weet je de codes voor bijvoorbeeld Rood (255,0,0), voor Geel (255,255,0), voor Donkerrood (128,0,0), voor Lichtrood (255,200,200), voor Wit (255,255,255), voor Zwart (0,0,0) en voor Grijstinten (x,x,x). Hoe hoger de som van de RGB-waarden des te lichter de kleur en omgekeerd.

Ga je echter met kleurstalen werken als je een masker gemaakt hebt in Lightroom Classic, dan zie je in het betreffende kleurenspectrum geen RGB-waarden, maar alleen een H en S. Deze letters staan voor Hue (Kleur) en Saturation (Verzadiging) en zijn onderdeel van het HSB-kleurmodel, waarbij de B staat voor Brightness (Helderheid).

HSB kleurenwiel

Een korte uitleg hoe kleuren in dat kleurmodel worden gedefinieerd. De kleur (H) in het HSB-model wordt uitgedrukt in ‘graden’ op basis van de hoek van de ligging op een kleurenwiel (regenboogverloop, golflengte). Bovenaan in de cirkel staat Rood en heeft hoek 0°. Dan volgt de overgang naar Geel met een waarde van 60°. Groen is de volgende kleur met 120°, Cyaan 180°, Blauw 240° en Magenta 300°, die tenslotte weer verloopt naar Rood 360° (=0°). Elke kleur heeft dus een graden-waarde en die H-waarde verandert niet als die kleur lichter of donkerder wordt. Rood heeft als HSB-code 0,100,100 en bij een lichtere kleur rood wordt de S-waarde (in procenten) kleiner, dus bijvoorbeeld 0,10,100. Een donkere kleur rood ontstaat als de B-waarde (in procenten) kleiner wordt, dus 0,100,50.

Kleurstalen

Samenvatting
Als je al jaren in het RGB-model denkt, dan vraagt het HSB-model een volledig andere gedachtegang. Blijft het werken met kleuren en HSB-model echter beperkt tot het kleurenspectrum van de kleurstalen van maskers in Lightroom Classic, dan is het niet nodig om je er helemaal in te verdiepen, maar is kennis van de gradenwaarde van de zes hoofdkleuren voldoende om met kleurstalen kleur aan je RAW-foto’s toe te voegen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.