EOS Extra | Initieel Servo AF-punt (EOS R/RP/R6/R5)

door Pieter Dhaeze op dinsdag 16 april 2024

Camera’s in het spiegelloze EOS R-systeem kunnen heel goed onderdelen in het kader herkennen én volgen: bewegende mensen, dieren of voertuigen. Het instellen van het autofocussysteem is redelijk intuïtief, maar is verschillend bij de eerste modellen (EOS R, EOS RP, EOS R6 en EOS R5) dan bij alle modellen van de EOS R3 en later (EOS R3/R10/R7/R62/R50/R8/R100). Over die laatste modellen kun je deze video bekijken of dit artikel lezen.

 
DSLR’s
De Init. Servo-AF-pt voor GH-volgen tref je ook aan op spiegelreflexcamera’s met Live view, zoals EOS 80D, EOS 90D, EOS M6 mark II, EOS 7D mark II, EOS 6D mark II en EOS 5D mark IV. En op zich is dat niet verrassend, want een DSLR in Live view-modus is in feite een spiegelloze camera en het AF-systeem werkt dus ook dienovereenkomstig.

Init. Servo-AF-pt voor GH-volgen
Init. Servo-AF-pt voor GH-volgen (= Initieel AF-punt voor Gezichtsherkenning en Volgen als de camera in Servo staat). Het is misschien wel de meest cryptische menu-optie op camera’s als de EOS R, EOS RP, EOS R5 en EOS R6. En omdat de naam niet voor zichzelf spreekt en de functie niet meteen duidelijk is, is hij bij veel fotografen met genoemde camera’s ook helemaal niet bekend. En toch is het een relevante instelling als je veel bewegende onderwerpen voor de lens krijgt. Van sport en spelende kinderen tot safari’s en bruiloften.

gezichtsherkenning en volgen

Reden van de aanwezigheid op de EOS R, EOS RP, EOS R5 en EOS R6 (én reden voor de afwezigheid op de nieuwere modellen) is omdat Gezichtsherkenning en Volgen altijd aan elkaar gekoppeld zijn én – belangrijker – standaard verbonden zijn met Grote Zone-AF. Dat wil dus zeggen dat de camera zelf in het kader op zoek gaat naar een Persoon, Dier of Voertuig en daaraan de herkenning en het volgen hangt. Je ziet dus vooraf geen AF-punt in de zoeker.

Dat is leuk als je snel een enkele vliegende vogel in beeld hebt, maar als je een bruiloft doet met niet alleen het bruidspaar, maar ook het publiek rondom, dan is de kans groot dat de camera een ander gezicht ‘pakt’ dan de bruidegom of bruid. Dus bij veel herkenbare onderwerpen in de zoeker, wil je liever zelf het specifieke onderwerp kunnen aanwijzen met een AF-punt en dat laten volgen. Die controle lijk je bij een EOS R, EOS RP, EOS R5 en EOS R6 op het eerste gezicht niet te hebben.

servo-volgen

Maar op dat moment wordt Init. Servo-AF-pt voor GH-volgen interessant. Door de standaardinstelling van deze optie van Auto af te halen en te vervangen door een van de andere twee mogelijkheden, krijg je wél een AF-punt te zien in de zoeker en als je die op het gewenste onderwerp richt (en de ontspanner half indrukt), dan blijft de camera dát onderwerp volgen. Jij bepaalt dan welk onderwerp de camera moet volgen. Er dient opgemerkt te worden dat het Initieel AF-punt een redelijk groot blokje is en dat kun je niet veranderen. Het is ook geen echt AF-punt, maar vooral een gebiedsmarkering voor de autofocus om de herkenning toe te passen.

Aangepaste instellingen C1/C2/C3
Als je langere tijd met de AF-instellingen van een spiegelloze camera bezig bent, dan merk je dat sommige instellingen heel specifiek zijn voor verschillende onderwerpen. Om niet steeds die bijzondere instellingen opnieuw in te moeten stellen, is het raadzaam om ze op te slaan als Aangepaste instellingen C1/C2/C3. Met één draai aan de Programmakeuzeknop heb je je camera dan perfect ingesteld voor dat bijzondere onderwerp. Hoe je dat doet zie je in deze video.

init-servo-af-pt YT

Samenvatting
Als je met een EOS R, EOS RP, EOS R5 of EOS R6 op pad bent en je wilt meer controle over ‘herkenning en volgen’ probeer dan eens of Init. Servo-AF-pt voor GH-volgen je meer trefzeker zal maken. Laat jouw ervaringen onder dit artikel weten.

Zorg in ieder geval dat de firmware van je camera helemaal up-to-date is, want de genoemde modellen hebben na hun verschijning een behoorlijke update gehad van hun autofocusfuncties (artikel, video, video).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.