Jan Boos | Mijn eerste EOS-film

door pjcdhaeze op donderdag 25 april 2024

Mijn hele leven ben ik al een Canon-fan. Na vele jaren van analoge fotografie kwam het digitale tijdperk aan en kocht ik in 2005 mijn eerste digitale camera van Canon, de EOS 350D. Toen ging er een hele nieuwe wereld voor mij open. Daarna volgden vele types zoals EOS 40D, EOS 7D, EOS 5D mark III, EOS 60D, EOS 70D, EOS 90D. Om kleiner te gaan, kocht ik midden 2022 de spiegelloze EOS M50 mark II.

Eenmaal de ervaring met dit spiegelloze tijdperk, ben ik in mei 2023 overgestapt naar de EOS R7 die voor mij technisch het dichtst bij de EOS 90D lag, waardoor er voor mij na 18 jaar wederom een hele nieuwe fotowereld openging.

Filmen
Met enkele van deze Canon camera's had ik wel al eens heel korte fragmenten gefilmd, maar daar bleef het dan ook bij. Nu wordt de EOS R7 de hemel in geprezen om zijn foto-, maar ook filmkwaliteiten. Dus wilde ik ook met deze camera eens aan de slag om te filmen. Vooropgesteld dat ik geen cineast ben, heb ik nu met deze EOS R7 toch een langer stuk gefilmd, dan ik ooit met de andere types heb gedaan.

Project
Mijn dochter helpt in een buurthuis bij opvang van mensen met een verstandelijke beperking. Van mijn dochter vernam ik dat ze een avond hadden georganiseerd in een "THE VOICE/KARAOKE" avond. En juist deze mensen zijn in alles wat ze doen overenthousiast, dus besloot ik die avond te filmen. Maar hoe doe je dat met een camera waar je nog geen (film) ervaring mee hebt. Dus aan mijn goede contact Pieter Dhaeze gevraagd hoe ik in een binnen situatie mijn camera moet instellen om te filmen. Samen met zijn uitleg en enkele filmpjes op YouTube dacht ik dat ik het toch wel goed heb gedaan, want er is een mooi filmverslag uitgekomen. Ik herhaal het nog maar een keer, ik ben géén cineast.

Gereedschap en instellingen
Ik heb vele video filmpjes op YouTube gezien en heb daar de ‘beste’ instellingen uit gekozen. Is wel allemaal in het Engels, maar ik denk dat velen dat wel kunnen volgen (klik hier). Op EOSzine vind je ook een algemene, wat oudere video met ‘10 One-liners’ voor video-instellingen (klik hier).

Camera, lens, geheugenkaart, microfoon
• EOS R7
• RF-S 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM
• Sandisk SDXC Extreme Pro, 64GB, V30, UHS-I, 170 MB/s
• Roda Boya microfoon (zonder windjammer)

Instellingen
• 4K Fine, 25fps, IPB
• C-log 3, BT.709
• M-stand, 1/50s, f/5.6, ISO 800
• AF-SERVO, Volledig AF-gebied
• Onderwerp volgen
• Te detecteren onderwerp MENSEN
• Oogdetectie
• Automatische witbalans
• Beeldstijl standaard
• Geluid automatisch

Ervaringen
Ik had vooraf geen script gemaakt. Het was een eerste probeersel en heb gewoon de situatie ter plaatse bekeken. Achteraf bekeken was het best lastig om het onderwerp goed in het kader te houden. Je houdt de camera namelijk van je af om op het lcd-scherm te kijken en de camera wordt dan zwaar, waardoor mijn armen steeds langzaam naar beneden zakten. De volgende keer ga ik misschien toch iets van ondersteuning gebruiken. Een monopod?

Ik heb de video uit de EOS R7 bewerkt in Windows Movie Maker (WMM) en op 1080p geëxporteerd. Het resultaat kun je zien op Facebook (klik hier).

Slotopmerkingen
Het starten en stoppen van de video met de speciale filmknop vond ik niet handig. Ik heb daarom de normale Ontspanknop zo ingesteld dat ik daarmee de opnames kon starten en stoppen. Ook heb ik alle video-settings opgeslagen onder de Aangepaste instellingen C1.

Al met al vond het filmen met de EOS R7 heel prettig en ik ben tevreden met het eerste resultaat. Dit zal voor mij zeker nog een vervolg hebben en ik kan het iedereen aanbevelen. Echt heel leuk om eens te proberen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.