Beroemde Bruggen Begrijpen en Verbeelden

door pjcdhaeze op woensdag 08 mei 2024

Al vele jaren ben ik als fotograaf kind aan huis op de Kop van Zuid R’dam wat voor mij nog steeds de heilige graal is van Architectuurfotografie. Zo heb ik door de jaren heen dan ook de iconische Erasmusbrug op verschillende manieren op de plaat gezet. De ruim 800 meter lange stalen kolos, die is geschapen door Ben van Berkel, spreekt bijna 30 jaar na de opening nog steeds tot de verbeelding, althans de mijne. En dat is bepaald geen geringe verdienste van deze architect!

Daarnaast heeft Rotterdam nog meer in z’n mars, want laten we de monumentale brug De Hef ofwel de Koningshavenbrug niet vergeten. De specs van dit Rijksmonument zijn niet zo indrukwekkend als die van de Erasmusbrug, maar het is nog steeds een juweel om te fotograferen. Vreemd genoeg heeft het jaren geduurd eer ik er met m’n camera en statief naar toe trok, maar zo lopen die dingen soms hè. Ik had er enkele weken terug sowieso ‘n mieterse shoot met dito resultaat!

In een van De Hef foto’s heb ik het voor elkaar gekregen een denkbeeldig doorkijkje in de compositie te creëren met zicht op de Erasmusbrug. Is dat niet leuk? Maar er zijn meer interessante invalshoeken te vinden, dus de klus is nog niet geklaard. En om het Rotterdamse drieluik compleet te maken kon ik uiteraard niet heen om de Willemsbrug. Dat was voor mij ook nog onbetreden terrein, maar toen ik night shots van deze zuurstokrode brug tegenkwam, was ik meteen verkocht.

Met behulp van Google Maps en daarna locatiescouting op de grond, vond ik een uniek standpunt wat een aantal rake foto’s heeft opgeleverd. En wat geeft het een geweldig gevoel wanneer je anderhalf uur staat te wachten totdat moeder natuur een lucht schildert waar Vincent van Gogh en Hermanus Koekoek jaloers op zouden worden. Want als fotograaf kun je licht niet naar je hand zetten, maar er wel voor zorgen dat je er op het juiste moment staat. Ja, dat vraagt geduld! 

Maar goed, dit zijn dus de bruggen die ik in Rotterdam heb gefotografeerd en waar ik nog niet mee klaar ben. Althans met De Hef en Willemsbrug, want m’n Erasmus-portfolio puilt al behoorlijk uit. Ook een stad met tot de verbeelding sprekende architectuur is Antwerpen. Een van z’n architectonische hoogtepunten is toch zeker de Parkbrug. Deze metalen gigant van 170 ton verbindt (de wijken) Park Spoor Noord en Het Eilandje en is een regelrechte droom voor fotografen.

De lange gesloten vorm met ovale openingen in de metalen wanden heeft iets futuristisch. Op een zonnige dag perst het licht zich naar binnen door deze openingen wat een bijzondere sfeer opwekt. Persoonlijk vind ik twilight het moment suprême wanneer de verlichting in de lange schacht gaat branden en reflecteert op de gladde metalen oppervlakken. Maar Antwerpen heeft nog meer te bieden, maar daarvoor moet je dan wel even buiten de stadsgrenzen reizen.

Niet zo ver in het uitgestrekte havengebied (Port of Antwerp-Bruges) vind je bij het Leopolddok de Wilmarsdonkbrug, een monumentale geklonken basculebrug. Hier is beslist geen architect aan te pas gekomen, want het oogt vooral ‘form follows function’ wat het juist zo aantrekkelijk maakt, althans in mijn optiek. Het is een van de fotolocaties van mijn Port of Antwerp Photo Tour, omdat je er vanuit verschillende invalshoeken ongekende foto’s schiet. Een absolute beauty!

Nou, aan onderwerpen geen gebrek de komende tijd zou ik zeggen. Maar wat ik ook steevast belicht in mijn masterclasses en lezingen is het advies om eerst tijd te maken voor locatiescouting voordat je er met je camera op los gaat. Dan weet je erna, tijdens de shoot, precies vanuit welke gezichtspunten je een onderwerp als een brug het best kunt fotograferen, want zo simpel als het eruit ziet, is het niet. Als je mij nu vraagt welke van deze vijf de mooiste is kan ik dat moeilijk beantwoorden.

In termen van pure esthetica zeg ik spontaan de Erasmusbrug en als het gaat om rauwe emotie denk ik dat De Hef het wint. Maar goed, ze hebben stuk voor stuk hun charmes en vormen allemaal een uitdaging voor elke fotograaf die zich tot deze bouwsels aangetrokken voelt. Neem er beslist de tijd voor en wacht op het juiste licht want dat is een allesbepalende factor. Ik hoop van harte dat je er net zoveel plezier aan beleeft als ik en wens je succes met Beroemde Bruggen Verbeelden!

Tony Vingerhoets

Weelde, België 08-05-2024

tony@tonyvingerhoets.com

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.