Uit de handleiding | Onderhoud van je camera

door Pieter Dhaeze op donderdag 30 mei 2024

Om zo lang en zo veel mogelijk plezier van je gereedschap te hebben, moet je het zorgvuldig gebruiken en regelmatig onderhouden. Dat geldt bijvoorbeeld voor een snoeischaar en een hogedrukspuit, maar ook voor je camera en lenzen. De meeste EOS-fotografen zullen dan ook voorzichtig met hun spulletjes omgaan en zelden storingen ondervinden. Want ondanks dat digitale camera’s en lenzen ‘elektronische precisie-instrumenten’ zijn, zijn ze toch vaak meer dan 10 jaar redelijk probleemloos te gebruiken. Je auto moet elk jaar naar de garage, maar jaarlijks onderhoud van je cameraspullen is niet echt nodig.

onderhoud camera

Toch vraagt goed gebruik van camera en lenzen enige aandacht, waarbij zorgvuldigheid een belangrijke factor is. Ik ga hier niet opsommen waar je allemaal rekening mee moet houden, want dat lees je in de handleiding van de camera onder het kopje Tips en waarschuwingen voor gebruik. Het is raadzaam om dat toch een keer te doen (voorbeelden: EOS R7 en EOS R3), want dan weet je wat te doen wanneer er bijvoorbeeld kans is op condens op camera of lens.

Algemene illustratie van toegepaste afdichtingen in een camera of lens. Dit verschilt per model, maar geen enkele camera of lens is stof- en spatwaterDICHT!
afdichtingen camera en lens reddit
 

Naar aanleiding van een vraag over in de regen fotograferen met de EOS R7, toch even speciale aandacht voor de 'stof- en spatwaterdichtheid' van camera’s of beter 'de resitstentie tegen stof en waterdruppels'. Hoe de camera en de lenzen ook zijn afgedicht tegen stof en spatwater (sneeuw), onbeschermd in een plensbui of zandstorm fotograferen kan tot schade leiden. Bij een EOS R7 met een RF 100-400mm (niet L-lens) is die kans groter dan bij een EOS R3 met een RF 100-500mm (L-lens), maar in beide gevallen móet je of snel beschutting zoeken en de camera en de lens zo snel mogelijk afdrogen of je moet vooraf een regenhoes om camera en lens doen. Want camera’s en lenzen kunnen wel goed AFGEDICHT zijn tegen stof en spatwater, zoals de EOS R3, maar ze zijn NIET stof- en spatwaterDICHT. Dan moet je toch een speciale behuizing kopen, zodat alle invloeden van buiten worden tegengehouden en je zelfs onder water kunt fotograferen.

onderwaterbehuizing

Ga dus altijd zorgvuldig met je camera-apparatuur om en lees het hoofdstuk daarover in de handleiding (of klik hier). Dan heb je nog jaren ongestoord plezier van je kostbare gereedschap.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.