Kennismaking | EPIX by Xpozer

door Pieter Dhaeze op donderdag 30 mei 2024

Je kent Xpozer natuurlijk al jaren van de indrukwekkende vergrotingen, de prachtige printkwaliteit en het uniek wisselsysteem (klik hier). En dat allemaal voor een aantrekkelijke prijs. De mooiste foto’s van je systeemcamera komen op een Xpozer tot leven.
Omdat je waarschijnlijk tegenwoordig ook veel foto’s maakt met je telefoon die beleving aan de muur waard zijn en een Xpozer letterlijk een maatje te groot is, is er nu EPIX (klik hier). Een eenvoudig uit te breiden fotosysteem van prints van 24 bij 24 cm op een strak kunststof materiaal met pearl-structuur. Met magnetische clips hang je het zonder boren direct op de muur. In dit artikel mijn ervaringen.

EPIX-YT

EPIX
EPIX is dus het kleinere broertje van Xpozer, waarbij de spontane beleving en het eenvoudig wisselen van foto’s voorop staan. Het is een fotosysteem voor aan de muur bestaande uit vierkante, kunststof plaatjes met afgeronde hoekjes (24x24cm, 120g), die met magnetische clips in een raster op de muur worden bevestigd. Het kunststof heeft een zachte glans met pearl-structuur waarop de foto direct wordt afgedrukt (direct print). Het is dus super strak en vanuit elke hoek nagenoeg zonder spiegeling te bekijken. Bij elk plaatje wordt een metalen clip (50g) geleverd die met een PowerStrip van Tesa tegen de muur geplakt wordt. Zo kan het eenvoudig opgehangen worden, maar ook zonder beschadiging weer verwijderd. Op de achterzijde van de foto plak je een magnetisch tape, waarmee je de foto aan de metalen clip bevestigd. Kleefkracht en magnetische kracht zijn ruim voldoende om het totale gewicht (120g + 50g) probleemloos te kunnen dragen.

EPIX-01 EPIX02
EPIX03 EPIX04

Wil je de EPIX-foto’s netjes ophangen, dan heb je de eerste keer een waterpas en meetlat nodig, maar hangen de clips eenmaal op de muur, dan kun je daarna naar hartenlust wisselen. Als je de folie van de verpakking bewaard, kun je EPIX-plaatjes die je niet gebruikt netjes opbergen zonder dat ze veel ruimte innemen.

Printkwaliteit
Foto’s worden via ‘direct print’ op het kunststof materiaal afgedrukt. Het zit er dus super strak op en vocht heeft geen invloed op de afdruk. De kleuren zijn uitstekend en zwart-wit is neutraal, mits wordt aangeleverd als sRGB (ook zwart-wit foto’s). Het contrast en dynamisch bereik is goed, hoewel het materiaal geen diepzwart kan weergeven, vanwege de zachte glansstructuur. Dat is echter geenszins storend. Hooglichten in wolken worden zonder clipping afgedrukt. De scherpte op kijkafstand is prima. Kijk je met je neus op de foto, dan is de detailweergave minder dan op een Xpozer. Gezien het printprincipe en voor het doel van EPIX zien foto’s er netjes uit.

Ophangen en delen
Het ophangen vraagt wel enige aandacht. De ondergrond dient redelijk glad en schoon te zijn voor goede hechting van de PowerStips, anders moet je spijkertjes of plugjes gebruiken. Bepaal vooraf goed de plek van de totale set, zodat er voldoende ruimte is voor alle plaatjes en voor een eventuele uitbreiding. Meet de plaats van de clips af eventueel met behulp van een waterpas en meetlat. Het vraagt vervolgens even wat aandacht om de plaatjes in het midden op de clips te hangen en te zorgen dat alles horizontaal en verticaal uitgelijnd is. Met wat passen en meten lukt dat allemaal redelijk snel.

Het voordeel van het flexibele en magnetische ophangsysteem is dat je de foto’s er heel eenvoudig af kunt halen om ze tijdens een visite of feestje rond te laten gaan, waarbij vocht of vette vingers geen probleem zijn. Tijdens het bestellen is het mogelijk om ook tekst op de achterzijde te zetten, zodat je info kunt meegeven over wie, wat en wanneer. Handig.

Voorbeelden
Hieronder een paar voorbeelden hoe je EPIX kunt gebruiken en ophangen.

ontwerp01

ontwerp02

ontwerp03

ontwerp04

Samenvatting
Foto’s maak je om de mooiste momenten te kunnen herbeleven. Op internet of in een fotoboek, maar zeker ook aan de muur, zodat je elke keer als je de trap afloopt of in de huiskamer komt, je spontaan je laatste vakantie of de eerste stapjes van je kind herbeleeft. Dat tovert elke keer een glimlach op je gezicht. Xpozer en EPIX zijn daarvoor uitstekende belevingssystemen, die je bovendien eenvoudig kunt wisselen. Probeer het zelf eens!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.