Praktijkboek fotografie | WILDLIFE

door Pieter Dhaeze op vrijdag 20 maart 2015

NederPix is een platform van natuurfotografen, waar leden hun mooiste foto’s presenteren en bespreken. Het is dus een kweekvijver van talent en schitterende fotografie en voor NederPix aanleiding om hier regelmatig een thematisch praktijkboek fotografie uit samen te stellen. In maart 2105 verscheen in deze reeks ‘Praktijkboek fotografie | WILDLIFE’.

boek-wildlife

Praktijkboek fotografie | WILDLIFE
Wat doe je als je voor de eerste keer een nieuw fotoboek in handen krijgt? Inderdaad. Na een eerste indruk door de omslag, blader je er doorheen en laat je verrassen door de fotografie. Je hebt dan letterlijk geen oog voor tekst en structuur van het boek, maar laat de foto’s voor zichzelf spreken. Pas later volgt het besef voor opzet en inhoud.

Zo is het ook gegaan toen we kennis maakten met het Praktijkboek Fotografie | WILDLIFE. De omslagfoto’s en de aansprekende vierkante uitvoering van dit prachtige boek ‘schreeuwen’ om het op te pakken en zijn inhoud te gaan beleven. Die beleving begint bij de kwaliteit van het papier en het drukwerk en daar is duidelijk niet op bezuinigd. Kleuren en scherpte van de foto’s zijn heel natuurlijk en krijgen in de rustige en heldere opmaak alle aandacht. Ze zijn voorzien van duidelijke bijschriften en nuttige exif. De fotoselectie in het boek zorgt voor een mooi evenwicht tussen educatief en inspirerend beeld. Voor de natuurfotograaf die vindt dat hij nog iets kan leren - en wie is dat niet -, is de eerste blader-expeditie echt smullen geblazen en krijg je het onbedwingbare gevoel “dat wil ik ook!”. En omdat veel foto’s ‘geschoten’ zijn in Nederland is dat ‘zelf doen’ redelijk eenvoudig te realiseren.

Na deze pakkende eerste beeldimpressie nodigt het boek uit om ook eens inhoudelijk naar deze uitgave te kijken en daarin worden we niet teleurgesteld. Een heldere opmaak en dito tekst. In ‘gewone mensentaal’ wordt elke foto in zijn context geplaatst en toegelicht hoe hij tot stand gekomen is. Zoals je dat van een praktijkboek verwacht.

Samenvatting
Uitvoering, tekst en beeld laten weinig te wensen over bij het ‘Praktijkboek fotografie | WILDLIFE’ van NederPix. Vakwerk.
En hoewel je bij wildlife meteen denkt aan de ‘Big five’ in Afrika, betreft deze uitgave ook veel wildlife in Nederland. Tegenwoordig hebben we vaak alleen nog oog voor exotische locaties, maar dit boek bewijst dat Nederland zelf nog veel moois te bieden heeft en dat je ook vlak bij huis prachtige ‘wildlife’ kunt schieten met je camera. Het ‘Praktijkboek fotografie | WILDLIFE’ vertelt in woord en beeld hoe je dat het beste kunt doen. Een aanrader.

Bestellen bij EOSzine: klik hier.

• Auteurs: Arjan Drost, Marijn Heuts, Paul van Hoof, Bob Luijks, Jeroen Stel, Jan Vermeer
• ISBN: 978-90-79588-114
• Uitvoering: Hardcover, 192 pagina's
• Prijs: € 27,90
• Gepubliceerd in 2015

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.