Kunming, stad van de eeuwige lente

door pjcdhaeze op woensdag 08 april 2015

Als je mij vraagt welk fotografieonderwerp het meest tot mijn verbeelding spreekt, dan antwoord ik zonder aarzeling: stedelijke dynamiek. Dat fenomeen vind je over de hele wereld, maar Chinese steden zijn toch wel erg fotogeniek! In een recent artikel over de Yuantong tempel heb ik al bericht dat ik vorig jaar juli in de gelegenheid was om twee weken te fotograferen in Kunming, bekend als stad van de eeuwige lente vanwege het aangename lenteweer gedurende het hele jaar. In dit blog wat meer over deze stad.

Kunming heeft een andere atmosfeer dan mijn stad Beijing. Je schakelt er twee versnellingen terug; de mensen lijken er relaxter dan in Beijing. Maar ook de lokale gerechten smaken anders, de temperatuur is aangenamer en de lucht schoner. En vooral dat laatste was letterlijk een verademing! Kunming is een feest om te fotograferen. Tijdens mijn verblijf heb ik er 3500 RAW’s geschoten waarvan er een aantal als stockfoto’s zijn bewerkt. Dan praten we over 10% want Shutterstock stelt extreem hoge eisen.

Natuurlijk had ik me grondig voorbereid en internet research gedaan naar de hot spots. Maar buiten die toeristenclichés had ik vooral een origineel portret van Kunming voor ogen. Bovendien moet je zo’n stad eerst met eigen ogen zien en dan gaat er niets boven een sight-seeing dubbeldekkerbustoer. Als je dan een plek bij de voorruit bovenin kunt bemachtigen is het alsof je in een 3D film zit, geweldig! Je overziet werkelijk alles en tijdens de rit dwars door de stad vind je zo de meest fotogenieke plekken.

Maar even wat droge cijfers: Kunming beslaat een gebied van 21.473 vierkante kilometers en heeft een populatie van 6.432.212. Kunming is van groot economisch belang voor Yunnan en ondanks dat het een florerende industrie heeft, is de toeristische sector toch de grote geldmaker. Sowieso kreeg ik de indruk dat de stad floreert gezien de nieuwe woonwijken, kantoorgebouwen, winkelcentra en infrastructuur. Sinds mijn laatste bezoek acht jaar geleden heeft Kunming een metamorfose ondergaan.

Als er iets is dat me van Kunming zal bijblijven is het de overweldigende hoeveelheid scooters op straat. Ze zijn allemaal elektrisch aangedreven (in China rijden momenteel meer dan 200 miljoen e-bikes rond!) dus oorverdovend is het in ieder geval niet. En vindingrijk als Chinezen zijn wordt er van alles en nog wat met e-bikes vervoerd. Het zijn werkezels die worden afgeragd totdat ze uit elkaar vallen en zelfs dan kun je met tape hun leven nog wat oprekken (dat is Afro Engineering heb ik me laten vertellen).

Enfin, voor een gevarieerde urban portfolio dien je verschillende lenzen te gebruiken. Bijgaande foto’s zijn geschoten met de Canon TS-E 24 f/3.5L MKII, EF 100 f/2.8L IS Macro, EF 135 f/2L en EF 200 f/2.8L MKII. Voor architectuur zweer ik bij de 24mm tilt-shift lens (de TS-E 17 f/4L staat inmiddels ook op m’n verlanglijst) maar voor people shots of panning zijn de snelle tele-primes echt super! Ondanks ervaring, pro gear en subliem licht is toch een relatief klein percentage helemaal zoals het moet zijn.

Want zoals ik al aangaf stellen de leading stock agencies extreme kwaliteitseisen: foto’s dienen 100% in focus te zijn, perfect belicht, optimaal geframed en volledig vrij van ruis (dus maximaal ISO 400). Dat lijkt simpel, maar neem van mij aan dat de praktijk vaak koorddansen is. In tutorials adviseren stock agencies dan ook zoveel mogelijk statieffotografie. Da’s mooi wanneer je op je gemak een gebouw of landschap fotografeert, maar wat anders is een drukke winkelstraat vol met bewegende mensen.

Maar goed, dat houdt de geest scherp en zo blijf je je ontwikkelen. Kritisch zijn op je eigen werk vind ik essentieel, maar ook regelmatig klankborden met collega fotografen kan een eye-opener zijn. Op den duur krijg je toch een bepaalde blindheid en een frisse kijk geeft vaak nieuwe impulsen. Een fotoclub is niet mijn ding, maar via een Facebookgroep heb ik een intensieve uitwisseling met bevriende fotografen. Dat is het mooie van fotografie: jezelf blijven ontwikkelen; want stilstand is achteruitgang!

Tony Vingerhoets

Beijing, 8 april, 2015

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.