Canon Fotopapier

door Pieter Dhaeze op donderdag 28 mei 2015

Een foto is pas een foto als hij afgedrukt is. En bij voorkeur doe je dat op je eigen PIXMA Pro fotoprinter. Welke papiersoorten kun je daar dan voor gebruiken? Wij zetten het op een rijtje.

Beleving
De kwaliteit en het toepassinggebied van een fotopapier worden bepaald door het gramsgewicht (=dikte) van het papier en van de glans en structuur van het printoppervlak. In dat laatste wordt onderscheid gemaakt tussen glans (glossy, high gloss), zijdeglans (Luster, Pearl, Silk, Semi-gloss) en mat (Matt, fine-art). Ook Canon hanteert deze onderverdeling en komt tot het onderstaande assortiment.

Galerie (>260 gr/m2)
• Pro Platinum (PT101), hoogglans
• Pro Luster (LU-101), zijdeglans
• Pro Premium Matte (PM-101), mat
• Museum Etching (FA-ME1), fine art

Algemeen (170-275 gr/m2)
• Plus Glossy II (PP-201)
• Plus Semi Glossy (SG-201)
• Everyday Glossy (GP-501)
• Matte Photo paper (MP-101)

Creatief (<170 gr/m2)
• Photo paper Matte (MP-101)
• High resolution (HR-101N)
.

galerie-papier standaard-papier

Als enthousiaste vrijetijdsfotograaf, die zijn foto’s op hoge kwaliteit wil afdrukken op een professionele PIXMA Pro-printer (Pro 100s, Pro 10s en Pro 1), zijn vooral de zwaardere papiersoorten in de Galerie-serie interessant.
Welke papier (gewicht en glans) het meest geschikt is, is afhankelijk van smaak en toepassing, maar ook van het onderwerp van de foto. Is het een portret of een landschap? Is het zwart-wit of kleur? Wordt het ingelijst of niet?

creatief-papier overzicht-papier

• Papiergewicht
Een fotoafdruk wordt zelden zonder afwerking gebruikt. Je hebt ze niet zomaar los in de kast liggen of in je tas. Foto’s doe je in een album, exposeer je in een lijst of verwerk je tot een wanddecoratie. Er is dus altijd een dragermateriaal als achtergrond. Het gewicht (dikte) van het papier zou dus eigenlijk geen keuzecriterium moeten zijn, want de stevigheid wordt toch door de achtergrond bepaald, zoals opplakkarton of foamboard. Toch is er visueel verschil tussen een foto afgedrukt op 170 grams papier en op 300 grams papier. Op het zware papier is de inktdosering anders en ook de opbouw en dikte van de verschillende lagen in het papier verschilt. Hierdoor zijn de kleuren op zwaar papier intenser en de contrasten dieper. Ook zie je door de dikte van zwaar papier de ‘wolkjes’ niet meer van de structuur van het opplakkarton en zijn kleine stofjes onder de foto geen spelbreker bij het opplakken.

Pigment of Dye
De inkt van fotoprinters kan gebaseerd zijn op kleurendeeltjes (pigment, PIXMA Pro 10 en Pro 1) of een heldere kleuroplossing (dye, PIXMA Pro 100). Pigmentinkt heeft een hoge duurzaamheid en is vooral geschikt voor mat en zijdeglans papier. Dye-inkt is geschikt voor zijdeglans, maar excelleert in hoogglans op Pro Platinum. (klik hier).

• Glans
De glans van het papieroppervlak speelt een belangrijke rol in de beleving van een foto. Enerzijds worden bij hoogglans kleuren en detail intenser weergegeven, maar de keerzijde is dat de spiegeling van omgevingslicht deze intensiteit kan verstoren. Focust je oog zich op de reflecties in een glansfoto, dan is het moeilijk om de aandacht nog terug op het onderwerp te krijgen. Kies je toch voor glans, dan moet je bij een expositie of in de woonkamer dus goed op de plaats van de lichtbronnen letten. Glansfoto’s kunnen ingeplakt prima in een fotoalbum of portfolioboek gebruikt worden. Onderwerpen die bij uitstek geschikt zijn voor glansafdruk zijn kleurrijke thema’s (natuur, macro, product) of landschap en architectuur met veel detail.

Glas of niet
Zoals het hoogglanzend oppervlak van fotopapier, kan ook het glas van een fotolijst voor ongewenste spiegeling zorgen. Afhankelijk van het licht in de expositieruimte kan het glas verwijderd worden. Onbeschermd is de duurzaamheid van de hedendaagse inkten vele jaren, dus de kwaliteit zal amper afnemen. Wil je de foto’s toch beschermen voor aanraken of insecten, dan kan (duur) museumglas of ImageClear-glas (klik hier) overwogen worden. Over het algemeen wordt glanspapier afgeraden als de foto’s ingelijst worden achter glas.

• Mat
De eenvoudigste oplossing om spiegeling op een fotoafdruk te voorkomen is door gebruik te maken van mat papier. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de fine-art papieren. Ze zijn redelijk dik (>280 gr/m2), meestal off-white met een duidelijke structuur en vooral geschikt voor monochrome en zwart-witte fotografie, zoals portretten en landschappen. Omdat de inkt redelijk diep kan doordringen in dit poreuze papier worden kleuren minder helder weergegeven en kan het detail minder zijn door uitvloeien van de inktdruppeltjes. Er zijn echter ook matte fotopapieren. Ze zijn minder poreus en benaderen de kwaliteiten van glossy, maar dan zonder spiegeling.

Speciale ‘papieren’
Het aanbod van media voor inkjetprinters is schier oneindig. Want naast de gewone fotopapieren kun je bijvoorbeeld ook afdrukken op canvas, vinyl, textiel, stickers, metallic en transparanten. Voor elke toepassing is wel een geschikt ‘papier’ te vinden. Even zoeken op internet levert volop inspiratie en keuzes.

• Zijdeglans
Zowel hoogglans als mat hebben dus hun uitgesproken voor- en nadelen. Wil je gewoon een universeel fotopapier dat geschikt is voor kleur én zwart-wit met heldere kleurweergave en hoge detailregistratie, dan is zijdeglans hiervoor de aangewezen keuze. De opbouw van dit papier is nagenoeg gelijk aan hoogglans en kleuren en scherpte zijn daarom optimaal. Door het printoppervlak echter een ‘korreltjes’-structuur te geven, wordt sterke spiegeling gereduceerd tot een zachte glans. Hoeveel glans, is afhankelijk van de mate van ‘korreling’. Zijdeglanspapier is door deze kleur-, detail- en glanseigenschappen dus voor elk fotografisch onderwerp uitermate geschikt.

Prijs
Zelf foto’s afdrukken heeft het stigma duur te zijn. Als we uitgaan van een A4 (ca. 30x20cm) op Photo Paper Pro Luster van 260 gr/m2, dan kost dit formaat met een gemiddelde inktdekking tussen 1,50 en 2 euro (incl. BTW), waarbij inkt- en papierkosten 50/50 zijn. Je hebt dan de hoogste fotokwaliteit, de meeste controle over de kleuren én je hebt de afdruk meteen zonder bijkomende kosten. Zo’n afdruk is iets voordeliger dan bij Profonet én je hebt geen opstart- en verzendkosten (€2,98)

Samenvatting
‘Show your pictures’ en druk ze zelf met een PIXMA Pro-printer af op het juiste fotopapier van Canon: hoogglans, zijdeglans of mat. Bespaar niet op inkt en papier door voor refill en B-merk te kiezen, want met originele supllies bereik je de beste resultaten (kleuren en scherpte), is een afdruk niet duurder dan bij een vakcentrale en is tevens de duurzaamheid maximaal. Happy printing!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.