In juni 2012 introduceerde Canon de EOS M, een eerste - voorzichtige - stap in de wereld van spiegelloze systeemcamera’s. Wij hadden destijds zo onze bedenkingen (review) en ook de Nederlandse fotograaf liep niet warm voor deze camera.
In Europa hebben we de EOS M2 overgeslagen en in februari 2015 is daarom in onze contreien de EOS M3 gepresenteerd. Wij gingen er mee op pad om te zien of ‘driemaal scheepsrecht’ is.
Uitvoering en bediening
De EOS M moest uitblinken in compactheid en eenvoud en dat ging erg ten koste van de ergonomie en bediening van die camera. Ze had weinig grip en er ontbraken essentiële knoppen om belichting en focussing eenvoudig te regelen. Het ontwerp van de eerste EOS M is in Japan gelukkig in de prullenbak verdwenen en de EOS M3 voelt nu als een echte camera met prima houvast en alle knoppen op de juiste plaats.
De EOS M3 heeft een flitsschoentje, programmakeuzeknop en ook de interne flitser (invullen) is weer terug. Voor correctie van de helderheid van de foto’s heeft ze een ‘dedicated’ knop voor belichtingscompensatie, waarvan we erg gecharmeerd zijn, omdat deze ook werkt in de M-stand met Auto ISO (foto én video). Helaas ontbreekt nog een ingebouwde oogzoeker, wat een gemis is bij heel zonnig weer. Er is wel een optionele elektronische viewfinder verkrijgbaar (EVF-DC1), die op de flitsschoen geplaatst kan worden.
De achterzijde van de camera wordt grotendeels ingenomen door een kantelbaar 3” lcd-touchscreen. Het scherm kan zowel naar boven kantelen (180°) als naar beneden (45°), zodat je in ‘landscape’ eenvoudig vanuit een laag of hoog standpunt creatieve opnamen kunt maken. In ‘portrait’ heeft de kantelfunctie geen toegevoegde waarde en is een ‘variangle’-scherm, zoals bij de EOS 760D, duidelijk handiger en constructief ook minder storingsgevoelig. Het kantelmechanisme van de EOS M3 is namelijk redelijk fragiel en bevat veel kleine scharnieren. De uitvoering zoals op de PowerShot G7X spreekt ons op dat punt meer aan.
|
|
De EOS M3 heeft een compacte behuizing en dat betekent dat de diverse instelknopjes niet groot kunnen zijn. De ‘diepere’ bediening vraagt daarom altijd enige aandacht. Dat geldt ook voor het instelwielen op de achterzijde en rond de ontspanknop. Wordt echter in de Av-stand gewerkt met meervlaksmeting en Auto ISO, dan is de belichting met de knop Belichtingscompensatie snel en intuïtief in te regelen en kan verder ‘knoppen’-werk achterwege blijven. Als je dan het scherpstelpunt regelt met een tikje op het beeldscherm, dan kun je bijna alle onderwerpen zonder ‘moeilijke’ bediening direct snel vastleggen.
Verbeterpuntjes bediening Tijdens onze uitstapjes hebben we diverse malen ongemerkt video opgenomen. De video-knop linksboven wordt blijkbaar te gemakkelijk geactiveerd. De M-fn knop is wel te personaliseren, maar helaas kan hieraan geen ISO toegekend worden en moet je dat steeds doen via het instelwieltje achterop de camera. |
Behalve de uitvoering is ook het ‘kloppend hart’ van de EOS M3 op de schop gegaan. De APS-C sensor heeft nu 24 miljoen pixels (6000x4000) en is tevens voorzien van Hybride AF CMOS III. Dat laatste is misschien wel de grootste sprong vooruit naar de nieuwe M3, want de autofocus van de oorspronkelijke EOS M liet sterk te wensen over en de traagheid stond plezierig fotograferen in de weg. Van een langzame AF is nu geen sprake meer en zeker in combinatie met EF-M lenzen gaat het scherpstellen snel, accuraat, vloeiend en geluidloos. Ook de tracking is prima in orde. Het is echt een verademing ten aanzien van de ‘oude’ AF. Bekijk de clips in de rechterkolom om de autofocus echt aan het werk te zien.
EF-M Een camera is meer dan alleen een body en de lens is minstens zo belangrijk. De EOS M3 heeft zijn eigen type lensvatting: EF-M. Die kun je niet op een andere EOS (EF-S of EF) gebruiken, maar omgekeerd wel met de lensadapter (EF-EOS M). Het assortiment EF-M is nog niet groot (klik hier), maar bestrijkt toch een brandpuntbereik van 11 tot 200mm (eq. 35mm: 18mm tot 320mm), dus van supergroothoek tot flinke tele. |
Mogelijkheden en prestaties
In digitale camera’s - systeem of compact - worden steeds meer mogelijkheden gestopt en wil je een overzicht van alle functionaliteit van de EOS M3, dan verwijzen wij graag naar de specificaties (klik hier). Wij vinden het vooral belangrijk dat RAW beschikbaar is en dat alle belichtings-, kleur- en schepstel-opties door de fotograaf te beïnvloeden zijn. Meer hoeft een camera niet te kunnen. Handig is wel dat wifi aanwezig is voor draadloze bediening vanaf smartphone of tablet met de gratis app Camera Connect. Ook kun je zo de gps van een smartphone koppelen aan foto’s op de EOS M3. Omdat we de EOS M3 vooral als reis- en reportagecamera zien, is ook video van praktisch belang en dat gaat prima met de EOS M3 in full-HD. Belichting en scherpstelling zijn bij filmen goed te regelen en voor het geluid is een microfooningang beschikbaar.
Stille sluiter Spiegelloze systeemcamera’s hebben geen spiegel die met 'klik-klak' op en neer klapt. Als ze dan ook beschikken over een elektronische sluiter, dan kun je volledig stil foto’s maken en dat is voor reportagewerk een groot voordeel. Helaas ontbreekt bij de EOS M3 dit type sluiter en hoor je altijd een redelijk luide klik bij het maken van een foto. Een verbeterpunt! |
De snelheid waarmee de EOS M3 zijn werk doet, is dik in orde. Aanzetten, scherpstellen, kaderen en de foto maken gaat allemaal zonder merkbare vertraging. En dat geeft aan dat de EOS M3 in tegenstelling tot de eerste EOS M, een volwassen camera is. De foto die je wilt maken, kun je in 99% van de gevallen ook daadwerkelijk maken. Dichtbij scherpstellen met de AF voor close-ups en snelle actie fotograferen van kleine voorwerpen (insecten) is echter nog wel een uitdaging en vraagt enig geduld en aandacht. Maar voor het overige is de EOS M3 een prima presteerder.
|
|
|
PowerShot G7X ISO 800 |
EOS M3 ISO 800 |
EOS 760D ISO 800 |
|
|
|
PowerShot G7X ISO 3200 |
EOS M3 ISO 3200 |
EOS 760D ISO 3200 |
De beeldkwaliteit van de EOS M3 is wat we van een camera met een APS-C sensor kunnen verwachten. Mits goed belicht, zijn foto’s tot ISO 1600 en veelal ook bij ISO 3200 uitstekend te gebruiken voor publicatie op full-HD en voor afdruk op A3-formaat. Deze ISO-prestatie is één stop beter dan van een camera met een 1-inch sensor, zoals de PowerShot G7X, maar één stop minder goed dan van een camera met een volbeeldsensor, zoals de EOS 6D. De 24 Mp van de EOS M3 zorgt voor veel detail en als je in RAW fotografeert, dan is het dynamisch bereik toereikend voor dagelijkse onderwerpen met hoog contrast. Een verhelderde schaduw in Lightroom bevat korrel, maar wordt niet ‘vies’, zoals dat bij oudere camera’s nog wel eens het geval kan zijn.
Samenvatting
Ons wensenlijstje van de oorspronkelijke EOS M (klik hier) is bij de derde generatie behoorlijk geslonken. Alleen de interne oogzoeker (EVF) en de stille sluiter resteren nog als verbeterpunten op de EOS M3. Vooral dankzij de verbeterde ergonomie en snellere autofocus is de EOS M3 een volwaardige camera geworden, die de enthousiaste vrijetijdsfotograaf in staat stelt om met een compacter en lichter systeem toch de kwaliteit van een DSLR te realiseren. Je levert echter wel snelheid, bedieningsgemak en lensbeschikbaarheid in ten opzichte van bijvoorbeeld een spiegelreflex als de EOS 760D. En je bent ondanks de compactheid van de EOS M3, vaak toch nog verplicht om een fototas(je) mee te nemen. Wil je dat laatste beslist niet, dan is de PowerShot G7X een betere keuze (review), want die pas eenvoudig in een jaszak. Ze heeft dezelfde mogelijkheden als de EOS M3 en een veel lichtsterkere lens met 24-100mm bereik. Je levert met de G7X echter wel één stop in ten aanzien van beeldkwaliteit bij hoge ISO.
Hoewel we dus geen echte ‘dealbreakers’ meer weten voor de EOS M3, hebben we toch nog wel een nadrukkelijke wens: een veel compactere 18-55mm (en graag ook lichtsterker). Dan wordt de EOS M3 pas echt een ‘pocketable’ reis- en reportagecamera.