Parels van Haarlem

door pjcdhaeze op dinsdag 30 juni 2015

Als professioneel architectuurfotograaf ben ik altijd op zoek naar mooie ruimtes om te fotograferen. Er zijn vele prachtige locaties in Nederland, bijvoorbeeld de Markthal in Rotterdam. Maar ook in Haarlem vinden we binnenparels. In dit blog lopen we binnen bij het Teylers Museum en de Sint Bavokerk in Haarlem.

Teylers Museum
Het Teylers Museum is het eerste en oudste museum in Nederland, geopend in 1784 (ja, inderdaad, 230 jaar oud!). Het is het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de achttiende eeuw. Het is opgericht als kennisinstituut voor kunst en wetenschap. Te bezichtigen zijn natuurkundige instrumenten zoals de grote elektriseermachine uit de 18e eeuw, fossielen, schilderijen, tekeningen, munten en penningen. Het museum herbergt ook een bijzondere collectie tekeningen en prenten, met daarin onder meer 25 originele tekeningen van Michelangelo, met bijvoorbeeld voorstudies voor de plafondschilderingen van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan in Rome. Ook bezit het museum werken van Rembrandt, Rafaël, Goltzius en Claude Lorrain. Jaarlijks komen er zo'n 100.000 bezoekers. Kortom: een bezoek meer dan waard (en dan zeg ik er weer bij: al was het maar vanwege de prachtige ruimtes).

Ovale zaal
De Ovale Zaal in Teylers Museum was het eerste gedeelte van het museum, het werd gebouwd in de achtertuin van het voormalige huis van Pieter Teyler. In deze zaal werden experimenten aan het publiek voorgedaan op een grote tafel. Let op de prachtige tafel, maar ook op de lichtval!

Bibliotheek
Op de eerste verdieping van het museumgebouw ligt de prachtige 19de-eeuwse bibliotheek. Deze schitterende ruimte is alleen toegankelijk voor het publiek door een rondleiding te boeken, dus als lezer van dit blog krijg je een exclusief inkijkje (:-).

Instrumentenzaal
Het moet heerlijk zijn om in alle rust door de instrumentenzalen rond te dwalen en meer te komen weten over de objecten die er zijn tentoongesteld. Je kunt hier ronddraaien in de zaal. Onderstaande foto toont op de voorgrond de Grote Elektriseermachine met Leidse flessen, de grootste vlakke-plaat-elektriseermachine ter wereld en gebouwd in 1784.

Kijk omhoog!
Trouwe lezers van mijn blog weten het al: bij dit soort ruimtes moet je omhoog kijken. Dan zie je dit in de ontvangsthal van het Museum.

Sint Bavo
Er is natuurlijk meer in Haarlem. Zo kun je letterlijk en figuurlijk niet om de Sint Bavo kerk heen. Een laat-gotische kruisbasiliek, midden op de Grote Markt, die toch ook alweer vijf eeuwen oud is.

Sfeervolle stad
Verder is Haarlem een uiterst sfeervolle stad, zoals onderstaande foto toont. 

Rob van Esch is professioneel architectuurfotograaf, gespecialiseerd in het vastleggen van ruimtes: binnen, buiten en stedelijke ruimtes. Zijn werk wordt o.m. vertegenwoordigd door Offset ("a new, curated collection of extraordinary, engaging imagery from top artists and storytellers around the world") en Hollandse Hoogte.

Als je geïnteresseerd bent in zijn werk en in updates van dit blog, dan is Rob te volgen via de social media als LinkedInFacebook en Twitter.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.