Jong 'natuur'-talent

door pjcdhaeze op maandag 10 augustus 2015

Hallo, ik ben Lisa en ik ben 15 jaar. Ik ben nu ongeveer een jaar bezig met natuurfotografie. Ik fotografeer eigenlijk van alles, maar ik ben het liefst bezig met macrofotografie. Insecten, bloemen en waterdruppels, alles is interessant als je het van heel dichtbij bekijkt.

Vlinders
Het leukst om te fotograferen vind ik de vlinders. Vlinders zijn vaak wat lastiger om te fotograferen omdat ze snel wegvliegen en het dan vaak ook lang duurt voordat ze weer gaan zitten.
Er zijn verschillende manieren om vlinders te fotograferen. Er zijn twee manieren die ik het mooist vind: een close-up van de vlinder of juist een shot waarin je de vlinder in zijn natuurlijke omgeving ziet. Het gaat mij er dan ook meer om hoe de vlinder op de foto staat dan of het bijvoorbeeld een heel zeldzaam soort is. Natuurlijk is het leuk om een soort te fotograferen dat ik nog nooit heb gezien, maar de mooiste foto's maak ik vaak toch van de niet-zeldzame vlinders in de achtertuin.

Details
Waar ik ook erg van hou zijn de kleine details die een foto bijzonder kunnen maken.
Onderstaande libel bijvoorbeeld is niet erg bijzonder, ondanks dat het natuurlijk een prachtig dier is. Maar dat hij nou net toevallig op een 'hartje' zit, dat maakt de foto mooi. Ik let vaak wel op die kleine details als ik foto's maak, ook al zijn ze vaak moeilijk te vinden. Ze maken de foto net wat interessanter.

Close-up
Ook probeer ik vaak een zo scherp mogelijke close-up van bijvoorbeeld een heel klein insect te maken. Aangezien ik een compactcamera heb en dus geen macrolens kan gebruiken is dat lastig, maar ik vind het wel leuk om het proberen. Ik verbaas me er vaak over hoe professionele fotografen de details die je niet ziet, zoals bijvoorbeeld de kop van een klein vliegje, zo scherp en ingezoomd op de foto weten te krijgen. Dat maakt die kleine insecten die je al snel vergeet, ineens prachtige dieren.

Actie
Waar ik ook erg van hou zijn actiefoto's. Bij macrofotografie is dat vaak lastig, maar bij andere dieren kan het de foto veel mooier maken. Een foto van een paard wordt bijvoorbeeld veel interessanter als hij springt.
Actie vastleggen is wel erg lastig, door de bewegingsonscherpte. Dat merkte ik wel toen ik twee vechtende hazen op de foto probeerde te zetten. Het was prachtig om te zien hoe ze steeds tegen elkaar opsprongen en achter elkaar aan renden, maar het was ver weg en alle ingezoomde foto's waren onscherp.
Onscherpte kan de beweging soms ook juist extra goed weergeven. Een fladderende vlinder krijg je nooit scherp op de foto, maar die bewegingsonscherpte laat juist zien dat hij wegvliegt.
Dat maakt de foto net wat anders dan de standaard foto's van vlinders op bloemen.

Zonsondergang
De laatste categorie die mij erg interesseert is zonsondergang. Met zonsondergang kan je namelijk ontzettend veel verschillende foto's maken. Zo kun je bijvoorbeeld een prachtige laagstaande zon fotograferen, maar ook een prachtige oranje lucht. Planten en dieren worden vaak veel interessanter bij zonsondergang door de warme kleuren. Ook is het erg leuk om bijvoorbeeld het silhouet van een dier te fotograferen. Vlak voor zonsondergang fotograferen is trouwens ook prachtig, omdat alles dan een gouden gloed over zich heen krijgt. Een mooi voorbeeld vond ik de koe die je hieronder ziet. Ik vind koeien vaak saai om te fotograferen, maar met deze gouden gloed en warme kleuren ziet het er ineens prachtig uit.

Tot slot
Naast natuurfotografie maak ik ook wel foto's van andere dingen die mij interesseren. Dat kan van alles zijn, zoals mooie gebouwen of voorwerpen die op een bepaalde manier mooi vastgelegd kunnen worden, zoals bovenstaand bankje. Ik hoop ook nog meer te leren over andere soorten fotografie, maar ik blijf me vooral verdiepen in natuurfotografie.
Voor meer natuurfoto's kunt u mij vinden op Instagram (natureshots_08) en Twitter (lisa_photo8)

Groetjes,
Lisa

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.