Lightroom Dashboard

door Pieter Dhaeze op woensdag 26 augustus 2015

Je camera staat altijd op RAW en de workflow van je foto’s vertrouw je toe aan Lightroom. Je hebt altijd overzicht, de hoogste beeldkwaliteit en kunt foto’s eenvoudig presenteren en publiceren. Maar weet je eigenlijk wel met welke lens je de meeste opnamen maakt of wat de gemiddelde ISO is van je foto’s? Lightroom Dashboard geeft het antwoord.

Statistieken
Als je in de Bibliotheek van Lightroom in het deelvenster Catalogus de optie Alle foto’s selecteert en je activeert de zoekbalk (\, backslash), dan kun je boven de Rasterweergave (G) de optie Metagegevens kiezen. Daarin zie je een lijstje van de camera’s die je gebruikt hebt bij de betreffende foto’s en met welke lenzen de opnamen gemaakt zijn. Helaas kun je hiervan geen algeheel overzicht zien.

LR-Dashboard-start

LR-Dashboard-285pxAls je toch meer statistisch inzicht in je catalogus wilt hebben, dan kan dat sinds kort eenvoudig met Lightroom Dashboard. Een web-based service waarvoor je niets hoeft te installeren of hoeft aan te melden, maar waarmee je eenvoudig online een catalogus van Lightroom kunt laten inventariseren.

Het is raadzaam om dit met een back-up van een catalogus te doen. Ga naar de maplocatie van de catalogus van Lightroom en zoek daarin de map Backups. Unzip de laatste backup, zodat je het lrcat-bestand bij de hand hebt. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is naar www.lightroomdashboard.com te gaan en op de knop Analyze Your Catalog Now te klikken. Sleep het lrcat-bestand in het betreffende vak in de browser en binnen enkele seconden zie je met welke camera je de meeste foto’s gemaakt hebt, wat daarbij de meestgebruikte ISO was en wat de favoriete lens en brandpunt waren.

Samenvatting
Wil je meer inzicht in de EXIF van je fotoarchief en werk je met Lightroom, dan is Lightroom Dashboard het simpele antwoord. Handig als je op zoek gaat naar een nieuwe camera of lens. Of gewoon om inzicht te krijgen in je eigen fotografie, want je kijkt bij andere camera’s wel naar beeldkwaliteit bij hoge ISO’s, maar hoe vaak maak je foto’s boven ISO 1600?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.