Locatie | West-Bohemen (Tsjechië)

door Hugo van Ool op woensdag 26 augustus 2015

Als beroepsfotograaf is het mogelijk om voor bepaalde (betaalde) opdrachten naar een exotisch land te reizen voor een foto shoot. Als amateurfotograaf is het vaak maar afwachten waar je toevallig of via je vakantiebestemming terechtkomt om leuke foto's te kunnen maken. Soms heb je geluk. Zo ben ik regelmatig enkele dagen in Tsjechië voor mijn werk, waarbij ik in de avonduren met de auto op zoek ga naar aparte plekken om die te fotograferen. Het liefst doe ik dit in de kleine dorpen waar de ontwikkeling stil heeft gestaan en waar je je als Nederlander 100 jaar terug waant in de tijd.

Tsjechië is een land dat zich de afgelopen jaren erg snel heeft ontwikkeld van een typisch Oostblokland tot een modern Westers land. Dit zie je met name terug in de grotere steden zoals Plzen en Praag. Trabants en Lada's zijn vervangen door de westerse auto's zoals Mercedes, BMW en VW en de luxe kledingmerken zijn overal aanwezig. De verschillende soorten stijlen architectuur in deze steden zijn wonderbaarlijk en een absolute must om op de gevoelige sensor vast te leggen. De gebouwen in deze steden zijn met veel geld en subsidie opgeknapt tot monumentale panden met mooie gevels. In het noorden, westen en zuiden is Tsjechië  omgeven door een aantal bergketens wat het klimaat erg aangenaam maakt. Tsjechië lijkt ver weg, maar Plzen (spreek uit als Pilsen), de grootste stad in West Bohemen, ligt maar 750 km van Nederland en is via de weg heel goed bereikbaar via de A3/A6 in Duitsland. Van Plzen is het nog een uurtje rijden naar Praag.

foto9-klein foto2-klein foto3-klein
Foto 1 Foto 2 Foto 3

Voor een fotograaf die het leuk vind om architectuur en natuur te fotograferen is Tsjechië een land met vele mogelijkheden. Omdat Tsjechië een onderdeel is geweest van het vroegere Oostblok tref je ook hier nog kenmerkende zaken aan zoals flats in kleine dorpen, bewoonde en onbewoonde bouwvallen en uitgestrekte bossen, hei en weide waar de herten grazen en zich niet storen aan de mensen. Daarnaast liggen door heel Tsjechië burchten en kastelen, als ruïne of helemaal opgeknapt. Deze burchten en kastelen zijn vaak vanuit de verre omgeving zichtbaar en als fotograaf oefenen ze dan ook een aantrekkingskracht uit om de weg naar deze burcht of kasteel te zoeken wat ook nog een hele uitdaging kan zijn, en ik spreek uit ervaring (foto 1).
Plzen is een industriestad met een hele mooie stadskern en zeker de moeite waard om met de fotocamera te bezoeken. Gezien de industrie die vaak vergane glorie is, is het zelfs een uitgelezen plek om te urbexen. Plzen is bekend om zijn grote bierbrouwerij Pilsner Urquell waarvan het woord "pils" is afgeleid. 

foto7-klein foto1-klein foto8-klein
Foto 4 Foto 5 Foto 6

Het reeds genoemde Praag behoeft natuurlijk geen verdere toelichting. Als ik Praag vergelijk met andere Europese hoofdsteden dan past Praag in het rijtje Londen, Parijs en Rome. Praag is met zijn Charles Bridge, het oude centrum met de wereldberoemde astronomische klok en de burcht van Praag (Praszký Hrad) wereldberoemd. Het aantal toeristen dat op een werkdag rondlopen in Praag is overweldigend. Wil je hier mooie foto's maken zonder toeristen dan is de vroege ochtend het aangewezen moment (foto 2).    
Een kleinere stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken is Karlovy Vary (Karlsbad). Dit is een stad met thermale baden en is voor een groot deel in handen van de Russische rijken. Dit straalt dit stadje ook uit. Alle huizen zijn gerenoveerd, vele hotels en dure winkels. In tegenstelling tot Praag is hier geen massatoerisme, maar is het gericht op de exploitatie van de thermale baden wat een ander publiek trekt. Omdat dit stadje gelegen is tussen twee bergkammen, schijnt hier altijd de zon (foto 3).

Het bezoeken en fotograferen van de genoemde steden is natuurlijk leuk, maar als je echt iets apart wilt fotograferen bezoek dan de kleine dorpen waar de ontwikkeling nog is achtergebleven. Hier tref je nog een nieuwe telefooncel aan, die is gemaakt van hout (foto 4). Ook zie je met een beetje geluk de Trabant nog naast de weg staan (foto 5) en zie je naast de opgeknapte huizen ook woningen die 100 jaar geen onderhoud hebben gehad (foto 6). Als ik in Tsjechië  ben, verblijf ik het grootste deel van de tijd in Dobřany, een klein dorp in de nabijheid van Plzen. Zoals dat vroeger vaak het geval was speelt het dagelijkse leven zich hier af rondom het centrale dorpsplein. Aan dit plein liggen een tweetal kerken (St. Nicolaas en St. Vitus) die zich perfect lenen om op de foto te zetten. Ik heb hier tal van foto's van gemaakt met daglicht, maar ook in de avond en nacht worden deze kerken mooi verlicht, waardoor het zelfs mooie objecten zijn om een HDR van te maken (foto 7). Leuk te zien dat een dorp als Dobřany, bij gebrek aan een bioscoop, het plein in de zomervakantie omtovert tot een openlucht bioscoop. Aan de St. Nicolaas kerk wordt een groot wit doek bevestigd, de plaatselijke horeca zet 200 stoelen op het plein en via een beamer die gemonteerd is op een bestelbusje worden films op het doek geprojecteerd. De horeca zorgt voor een BBQ en een bierwagen en iedereen kan gratis de film bijwonen (foto 8).

foto4-klein foto5-klein foto6-klein
Foto 7 Foto 8 Foto 9

Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om naar Tsjechië te gaan, vergeet je camera dan niet. Dit zou eeuwig zonde zijn. Zoek de plaatsen die door de "normale" toerist niet bezocht worden, de plattelandsdorpen en constateer met je eigen ogen dat een echte Tsjech niets weggooit maar dit allemaal opslaat in zijn tuin (foto 9).

In april 2015 heb ik een fotoreis georganiseerd naar Tsjechië voor een groep cursisten van de Foto-opleiding in Hasselt (B). Willen jullie meer foto's zien of meer info over de mogelijkheid welke een fotoreis kan bieden, ga dan naar www.photoolgraphix.nl of mail naar photoolgraphix@gmail.com.

Úspech s tím, pozdravy, Hugo van Ool

Hugo van Ool is een zogenaamde Canonien. Hij beschikt over zowel een 600D als 6D die hij combineert met professionele lenzen uit de L-serie, het top segment van Canon, zoals de EF 50 F/1.2L USM, EF 85mm F/1.2L II USM, EF 24-105 F/4L IS USM de nieuwe EF 11-24 F4L USM, EF 28-300 F3.5-5.6L IS USM, EF 100 F/2.8 L IS USM Macro en de onovertrefbare TS-E 24 F/3.5 L II.
Vaste partners op reis zijn de EF 40 F2.8 STM vanwege zijn compactheid, de TS-E 24 F/3.5 L II, EF 11-24 F4L USM en het werkpaard EF 28-300 F3.5-5.6L IS USM. Deze laatste is kwalitatief niet de allerbeste lens maar geeft een ontzettende flexibiliteit met zijn zoombereik.

Hugo volgt een driejarige opleiding tot fotograaf. Deze opleiding belicht de vele aspecten van fotografie waaronder fototechniek, sociale fotografie, portretfotografie, architectuur-, landschap- en natuurfotografie, product- en bedrijfsfotografie.
Op zijn website www.photoolgraphix.nl geeft Hugo wat meer achtergronden van zijn opleiding en staan ook een groot aantal foto's die genomen zijn tijdens de diverse events. Belangstellenden kunnen Hugo benaderen via "Reactie" op deze website, via de mail photoolgraphix@gmail.com of via Facebook www.facebook.com/photoolgraphix.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.