Wondlan Sniper 2.0 video-rig

door Pieter Dhaeze op dinsdag 06 oktober 2015

Bijna 70% van de EOS-fotografen filmt niet met zijn camera. En dat is best begrijpelijk, want video opnemen is toch heel iets anders dan fotograferen. Je moet een script hebben, je moet monteren, je krijgt te maken met geluid én je moet het juiste gereedschap hebben. Alleen een camera met een videofunctie is niet voldoende. Maar wat heb je dan nodig als beginnende fotograaf? Een complete ‘rig’ of kan het ook ietsje minder zijn?

wondlan-rig-580px

Video-rig
Het is een vreemd begrip voor de vrijetijdsfotograaf: ‘rig’. In de videowereld wordt het echter alom gebruikt en is het de benaming voor een modulair opbouw- en bevestigingssysteem voor camera, lenzen, microfoon, videolamp, viewfinder, matbox, datarecorder, accu’s en contragewichten. Ze zijn vooral bedoeld voor de professional die op pad is op reportage en voor gebruik op een video-set. Ook het prijskaartje van een dergelijke video-rig is behoorlijk stevig en als vrijetijdsvideograaf zul je die investering niet zo gemakkelijk doen. Laatst zagen we echter van Wondlan een complete video-rig voor nog geen 1000 euro (klik hier) en die hebben we van Foto Konijnenberg in bruikleen gekregen.

Ervaringen
Voordat we onze ervaringen met de Wondlan Sniper 2.0 Standard 1 gaan delen, eerst even iets over de video die wij hier bij EOSzine voornamelijk opnemen. We zijn geen ambulante journalisten die met een videocamera in moeilijke omstandigheden verslag doen van het fotografienieuws in de wereld. De onderwerpen die wij op film vastleggen zijn een stuk minder hectisch: productpresentaties en macro- en maan-clipjes die je op YouTube kunt vinden. Ook nemen we op locatie (kantoor) soms interviews af. Allemaal in 1080p met 25 fps, direct als MOV-bestand op de geheugenkaart.
We werken altijd vanaf video-statief (ca. 200 euro) met een Rode-microfoon (ca. 200 euro) of met Canon reversmicrofoons (ca. 200 euro). Meestal lukt het om met bestaand licht de video op te nemen. Voor ‘noodgevallen’ hebben we een regelbaar LED-licht. Als de gelegenheid het toelaat, sluiten we een eenvoudige 24-inch monitor (1920x1080) met speakers aan op onze EOS 70D (met 18-135mm STM). Voor onze studio hebben we een handmatige witbalans gemaakt en een eigen beeldstijl ingesteld met verlaagd contrast. Zowel belichting als scherpstelling doen we in de meeste gevallen handmatig.
Montage is meestal eenvoudig met het bijknippen van begin en eind, in volgorde zetten van de clips en een begin- en eindschermpje toevoegen. Dat kan allemaal heel eenvoudig in Lightroom. Is de montage complexer, waarbij vooral geluid een rol speelt, dan monteren we een film in iMovie.
Onze hele workflow is dus redelijk simpel en heeft vooral als doel om een redelijke kwaliteit video op YouTube te kunnen zetten, snel en eenvoudig.

We zullen stuk voor stuk de ‘noodzaak’ van de rig-onderdelen bespreken voor de beginnende videograaf, zoals wij zijn.
• Matte-box
Dit is een zonnekap ‘in het kwadraat’. De uitvoering is rechthoekig met een matzwarte bekleding en aan de zijkanten en bovenop draaibare kleppen. Elke vorm van schuin invallend licht wordt zo buitengesloten voor minimale lensspiegeling en maximaal contrast. Ook bevat de matte-box van deze Wondlan twee draai- en schuifbare filterhouders voor bijvoorbeeld grijsverloop-, polarisatie- of ND-filters. Hoewel 100% functioneel is het voor de fotograaf die zijn eerste video gaat opnemen, allemaal een beetje teveel van het goede. Ook zorgt de robuuste uitvoering van de matte-box ervoor dat het gewicht van een video-rig behoorlijk kan oplopen. Wil je spiegeling voorkomen en filters gebruiken, dan kan de beginnende videograaf prima uit de voeten met de zonnekap en filters die hij ook gebruikt voor zijn fotografie.

• Handvat, schoudersteun
Een belangrijk aspect van een video-rig is dat hij in het veld gebruikt kan worden, gedragen op de schouder. Het handvat aan de bovenkant geeft de mogelijkheid om redelijk stabiel vanuit lage standpunten uit de hand te filmen. Je arm is dan een soort stabilisatiearm met de camera en toebehoren onder het zwaartepunt.
Voor heb je twee handgrepen en achter een schoudersteun, zodat je de camera op drie punten kunt ondersteunen. Dat betekent wel dat - indien nodig- een tweede persoon de scherpstelling moet doen.
Blijf je echter met je camera tijdens de opname van een clip op één punt, dan heb je al die portabiliteit niet nodig en is een statief met vloeistof-videokop veel praktischer. Desgewenst zet je die op een klein ‘plateau’ met wieltjes (dolly), zodat je het statief tijdens filmen soepel rijdend kunt verplaatsen voor een dynamisch camerastandpunt.

• Follow focus
Als we bovengenoemde onderdelen verwijderen van de video-rig, dan blijft er een uitgeklede versie over met een bodemplaat en een follow focus. En die twee onderdelen zijn voor onze videografie een welkome aanwinst op de bestaande set van camera, lens, videostatief, microfoon en LED-licht. We kunnen dankzij het tandwielsysteem en de vertraging veel nauwkeuriger en soepeler scherpstellen en de uitvoering van Wondlan geeft de mogelijkheid om met streepjes op een teflon ring het begin- en eindpunt van het focustraject te markeren. Dat werkt allemaal veel vloeiender dan met de hand de scherpstelring bedienen.

Microfoon en veldmonitor
Foto Konijnenberg had ook een richtmicrofoon van Rode meegestuurd (klik hier) en een 7” monitor van MustHD (klik hier). Als je EOS een audio-ingang heeft, dan kunnen we deze microfoon zeker aanbevelen. Het geluid van je opnamen gaat met sprongen vooruit. De 7”-monitor is prima voor in het veld en voegt zaken toe als focus peaking en false color, die standaard niet op je camera te vinden zijn. In de studio kun je deze veldmonitor echter eenvoudig vervangen door een voordelige full-hd monitor, al mis je dan wel de twee genoemde extra functies. Persoonlijk zijn we niet gecharmeerd van de fragiele verbinding van de veldmonitor op de flitsschoen van de camera. Je kunt beter de schroefverbinding gebruiken aan de zijkant, maar dan heb je wel een rig-steun nodig.

Samenvatting
Onze eerste kennismaking met een ‘professionele’ video-rig is overweldigend geweest. Voor statische onderwerpen, zoals wij opnemen is een matte-box echt teveel van het goede en omdat we alles vanaf statief doen, zijn ook de handgrepen, schoudersteun en het handvat overbodig.

Met een goed videostatief, een microfoon en een LED-licht kan de beginnende EOS-videograaf al behoorlijk goede video opnemen en als je daaraan een follow focus toevoegt, dan zijn interviews en presentaties in de studio of op locatie geen enkel probleem meer.

Is een video-rig zoals die van Wondlan dan volledig overbodig? Zeker niet, want hij is van goede kwaliteit met veel mogelijkheden, tegen een zeer aantrekkelijke prijs en voor de ambulante, gevorderde videograaf een prima alternatief voor de echte ‘pro’-rigs.

Met dank aan Foto Konijnenberg

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.