Oktoberlicht

door pjcdhaeze op donderdag 22 oktober 2015

Is er zoiets als Oktoberlicht? Ik wil het graag aannemen. Ik hou van het licht in oktober. Nee, het is ongetwijfeld niet veel anders dan het licht in september of november, maar deze tijd van het jaar geeft een heel eigen karakter aan het licht. Zeker aan het begin en het einde van de dag. Een laagstaande zon in de ochtend of de avond die strijklicht over het landschap werpt, zorgt altijd voor iets speciaals.

En in deze tijd waarin de lucht kouder wordt, is de kwaliteit van het licht voor mij bijzonder mooi. Alles lijkt helderder en scherper te worden. Kleuren worden extra intens en geven een landschapsfoto een bijna driedimensionale ‘look & feel’.

Voeg daar ook nog eens windstilte aan toe en je hebt de garantie van een kalme, stille en bijzondere belevenis. Momenten die het voor een landschapsfotograaf extra speciaal maken. Toch blijft het opletten. Momenten als deze duren niet lang. Je moet het hebben van de korte momenten dat de zon even een gat vindt tussen de wolken om haar eerste of laatste zonnestralen over het landschap uit te strooien. Momenten waarbij het contrast en de kleuren optimaal zijn. Waarbij lucht en voorgrond een wedstrijd lijken te spelen over wie de meeste aandacht opeist.

Korte momenten om een paar belichtingen te maken voordat het licht weer verdwijnt. De zon achter de horizon verdwijnt voor de nacht of verschuilt zich achter bewolking. Zodra het zonlicht de voorgrond niet meer verlicht, is het feest voorbij. Dan worden de kleuren doffer, contrasten te groot en is het spel tussen licht en schaduw afgelopen. Uren, dagen of weken wachten op dit soort momenten maakt landschapsfotografie voor mij zo speciaal. Op grauwe, grijze dagen naar buiten kijken en weten dat het licht de ruimte wel weer krijgt. Wetende dat die speciale momenten wel weer komen. Wachten.

Het zijn momenten als deze die me eraan herinneren dat kennis van het weer voor mij belangrijker is dan kennis van fotografie. Voor mij is landschapsfotografie anticiperen op iets wat nog moet gaan gebeuren. Jezelf in een positie manoeuvreren waarbij de kans het grootst is dat ‘het’ gaat gebeuren. Verrassende omstandigheden zijn altijd leuk, maar niet nodig. Weten dat ‘het’ gaat gebeuren is gemakkelijker dan je wellicht denkt. Weerpatronen in Nederland zijn stabiel en voorspelbaar. Dat geeft ons als landschapsfotografen een groot voordeel. Oktoberlicht, zie het aankomen, speel ermee en geniet.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.