PowerEX MH-C9000 oplader

door Pieter Dhaeze op vrijdag 04 december 2015

Oplaadbare batterijen. Geen apparaat lijkt nog zonder te kunnen. In onze telefoons en camera’s zijn het ‘dedicated’ accu’s, maar vaak zijn het gewone AA- of AAA-batterijen, zoals bij een fotograaf in een externe flitser of een videolamp. Maar ook in het dagelijkse leven speelt de AA- en AAA-batterij een soms allesbepalende rol in een afstandsbediening, thermostaat, zaklamp, kookwekker, melkschuimer, deurbel of klok.
Omdat we niet steeds nieuwe alkaline-batterijen willen (en moeten) kopen, is het oplaadbare NiMH of NiCd alternatief een betere keuze. Voor een maximaal vermogen én een optimale levensduur is zorgvuldig gebruik belangrijk en kunt u langer plezier hebben van uw oplaadbare batterijen met een ‘intelligente’ oplader. Zo’n oplader is de MH-C9000 van MAHA / PowerEx (klik hier). Een korte kennismaking

5D3_2321-580px

MAHA MH-C9000
Vaak kun je bij een setje oplaadbare AA- of AAA-batterijen een oplader kopen. Als de batterijen leeg zijn, doe je ze in de oplader en na een paar uurtjes in het stopcontact zijn ze weer opgeladen. Er zijn ook snelladers die het in minder dan een uur doen. Steeds als het groene lampje van de oplader brandt, denk je dat de batterijen weer bomvol en kerngezond zijn, maar niets is minder waar. Soms zijn de batterijen niet 100% opgeladen en vanwege het geheugeneffect van NiMH of NiCd verdwijnt er bij elke oplaadbeurt een stukje capaciteit. Als een ‘oude’ batterij heel snel opgeladen is, dan lijkt dat heel handig, maar vaak is zijn capaciteit sterk verminderd en kun je hem eigenlijk beter weggooien (inzamelcontainer elektronicawinkel).

Oplaadbare batterijen
Een ‘slimme’ batterij-oplader is alleen nuttig als je ook met goede batterijen werkt. Merken als GP en Varta leveren een prima kwaliteit, hoewel ze soms iets duurder zijn. Het loont om te shoppen op internet voor de laagste prijs. Je kunt soms 50% besparen.

Met een ‘slimme’ oplader zoals de MAHA MH-C9000 kun je veel langer plezier hebben van je toch relatief dure oplaadbare AA- en AAA-batterijen. Dit is niet alleen een oplader, maar meet ook de spanning, vermogen en capaciteit van de batterijen en kan desgewenst opladen, ontladen, analyseren en verversen. En dit alles doet hij met gecontroleerde en in te stellen laadsterktes.

5D3_2322-580px

In de MH-C9000 kunnen 4 AA- en/of 4 AAA-batterijen geplaatst worden ongeacht merk of vermogen. Op het display kan per batterij de laadprocedure ingesteld worden. Een duidelijke NL-handleiding helpt daarbij. Behalve dat hij standaard oplaadt (Charge) beschikt hij over nog vier andere programma’s:

  • Refresh & Analyze
  • Break-In (IEC capaciteitsbepaling)
  • Discharge
  • Cycle

Omdat deze terminologie niet echt veel zegt voor de ‘batterij-leek’, heeft PowerEx een prima handleiding toegevoegd, zodat je weet wanneer je welk programma moet gebruiken.
Charge is bedoeld voor het opladen van batterijen die je regelmatig gebruikt (wekelijks) en zorgt bij normaal gebruik voor een lange levensduur en optimale capaciteit.
Voor geheel nieuwe batterijen direct uit de verpakking is Break-In bedoeld, zodat ze kunnen worden ‘gevormd’ en daarmee een basis wordt gemaakt voor een optimaal gebruik.
Heb je batterijen langer dan 2 weken, maar korter dan drie maanden niet gebruikt, dan zorgt Refresh & Analyze ervoor dat ze weer ‘fris’ aan de start verschijnen. Dit programma gebruik je ook (tot 3x) om ‘slechte’ batterijen weer enigszins gangbaar te krijgen.
Met Discharge kun je een batterij geheel ontladen om bijvoorbeeld de restcapaciteit te bepalen en Cycle zorgt dat een batterij een aantal malen automatisch ontladen en weer opgeladen wordt, wat de prestaties soms kan verbeteren.

Verschijnt op het display de melding HIGH, dan doorstaat een batterij de ‘impedantie controle’-test niet. Dat betekent in principe dat de batterij in een zeer slechte conditie is. Dat is niet leuk, maar dan kun je in ieder geval het ‘koren van het kaf scheiden’ en weet je dat je niet met slechte batterijen op pad gaat. Door een paar keer Discharge uit te voeren zou je zo’n HIGH-batterij misschien nog kunnen reanimeren.

Samenvatting
Aan de buitenkant van een oplaadbare batterij kun je niet zien wat zijn bruikbare capaciteit nog is en een gewone oplader is eigenlijk een soort ‘black box’ en geeft geen inzicht in de conditie van je batterijen. Wil je echter zo efficiënt mogelijk gebruik maken van je oplaadbare AA- of AAA-batterijen, dan is de MH-C9000 van PowerEx een prima aanschaf (ca. 50 euro, klik hier). Wij zijn er in ieder geval heel erg tevreden over.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.