Totale duisternis

door pjcdhaeze op maandag 14 december 2015

Ik liep al een aantal dagen rond met het idee. Een idee dat steeds verder vorm kreeg en er iedere keer wat concreter uit ging zien. Een idee met de duisternis van de nacht, de mystiek van de mist en licht. Ik had een foto in mijn hoofd waarbij sterk kunstmatig licht een belangrijke rol zou spelen. De koplampen van mijn 4wd zouden daarvoor ideaal zijn. Naast het kunstmatige licht zou tevens de locatie cruciaal zijn. Het moest niet alleen een locatie zijn die zou bijdragen aan de mystieke sfeer. Maar het moest ook nog een enigszins redelijke compositie hebben. Én ik moest mijn auto op een dusdanige manier kunnen plaatsen dat het licht van mijn koplampen krachtig genoeg zou zijn en bovendien in de juiste hoek zou schijnen. Zoals altijd kwam het dus weer op voorbereiding aan. Ik liep de verschillende mogelijke locaties in mijn gedachten bij langs en besloot een keuze te maken. Uiteindelijk was het zover. De nacht was zwarter dan zwart. Er hing een dichte mist over Nederland die tot diep in de bossen zou doordringen. Een bewolkte lucht zou het eventuele licht van de maan tegenhouden. Zelden heb ik het donkerder gezien. Totale duisternis. Het zicht was zelfs met een hoofdlamp slechts een meter of twee.

Als ik met een foto aan de slag ga, zijn er normaal gesproken weinig zaken die me afleiden, maar dit was toch anders. ’s Nachts in het bos in een totale duisternis met alleen af en toe het geluid van een auto die even verderop voorbij rijdt. Het geeft je toch een ander gevoel…Ben ik alleen? Is dit wel slim Bas? Maar dat gevoel verdween snel toen ik na een paar testopnames de resultaten op mijn display zag. Een zenuwachtig gevoel werd verdreven door adrenaline die door mijn aderen begon te stromen. Even later was de deksel helemaal van de creatieve pot getrokken en liep ik als een dolle door het bos, allerlei dingen uit te proberen.

De lage mistlampen van mijn auto wierpen hun licht over de bosbodem en de mist gaf een geweldig effect aan de al surrealistische atmosfeer. Duisternis kan geweldig zijn. Standpunten veranderen, zelf in de foto gaan staan, spelen met licht. Als iemand me in de duisternis heeft gadegeslagen zal het een vreemd gezicht zijn geweest. Een vreemde man met wat lichten en een camera die in totale duisternis in het bos aan het fotograferen is…Rare jongens, die fotografen…

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.