08 Special Lightroom

door Pieter Dhaeze op donderdag 28 januari 2016

Photoshop Lightroom van Adobe. Hét RAW-workflowprogramma voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf en de professional. RAW en Lightroom tillen de kwaliteit van je fotografie naar een significant hoger niveau.

LR-AANDESLAG

Maar dan moet je wel weten hoe je met deze uitgebreide ‘gereedschapskist’ moet werken en hoe je het maximale uit elke pixel kunt persen. Enige training en veel praktische oefening is daarvoor onontbeerlijk. Internet is daarbij de onuitputtelijke kennisbron, maar is helaas slecht gestructureerd. Je leert alleen maar kunstjes. En waar moet je beginnen? Een goed boek van A tot Z is dus een veel beter alternatief, maar kan een drempelfactor hebben, omdat het voor het eerste begin weer net iets teveel informatie bevat.

Daarom hebben we een serie artikelen over Photoshop Lightroom op EOSzine (klik hier) gebundeld tot een korte PDF-cursus. Je leert zo snel alle eerste handelingen in Lightroom, zodat je direct aan de slag kunt (klik hier). Deze LIGHTROOM AAN DE SLAG is daarmee een prima opstap naar het grotere boekenwerk, waarvan we de titel in de rechterkolom van harte kunnen aanbevelen en waarmee je ook gratis uitgaven als deze AAN DE SLAG steunt.

Veel lees- en leerplezier,

Pieter Dhaeze

Kopen of licentie
Adobe is een aantal jaren geleden overgestapt op een soort ‘lease’-constructie voor haar software. Voor een maandelijks bedrag kun je al hun programma’s in hun meest uitgebreide pro-versies gebruiken, waarbij tevens periodieke updates zijn gegarandeerd. Dit geldt ook voor Lightroom dat als versie CC samen met Photoshop CC ongeveer 13 euro/maand (incl. BTW) kost. Sommige fotografen vinden dat duur, maar je hebt dan wel de beschikking over professionele software met ongekende mogelijkheden. En als je die 13 euro afzet tegen de afschrijving van je foto-apparatuur of de kosten voor je telefoonabonnement, dan valt het reuze mee. Je kunt Lightroom overigens ook nog als losse applicatie kopen in de vorm van versie 6. Er ontbreken dan enkele functies en je kunt geen gebruik maken van de Adobe Cloud en dus niet syncen met Lightroom op je tablet. Je kunt het programma ook een maand gratis proberen via deze link (klik hier). Je moet je dan wel registreren bij Adobe.

* In deze korte PDF-cursus wordt regelmatig verwezen naar koppelingen (artikelen of url’s). Deze zijn in deze PDF echter niet klikbaar. Wilt u deze linkjes toch actief gebruiken, dan verwijzen we graag naar de oorspronkelijke HTML-artikelen op EOSzine (klik hier).

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.