Vuurwerkcollage maken

door Pieter Dhaeze op donderdag 04 februari 2016

In het vorige workshopartikel hebben we verteld hoe je het beste foto's van vuurwerk kunt maken. Hopelijk is het gelukt en ben je sinds de jaarwisseling in het bezit van een aantal prima geslaagde vuurwerkfoto's. Staan ze echter nog steeds onbewerkt op je computer, dan wordt het tijd om er iets mee te doen. In deze workshop lees je hoe je ze nog verder kunt verbeteren in Photoshop Elements en hoe je er een collage van kunt maken.

Enkele foto bewerken
Hoewel de vuurwerkfoto's die je gemaakt hebt, de toets der kritiek waarschijnlijk goed kunnen doorstaan, kunnen ze altijd nog wel iets verbeterd worden in een fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop Elements.
Bijsnijden
Als je een wat grotere beeldhoek hebt gebruikt, dus niet te ver ingezoomd, om zo alle lichtstralen binnen het kader te houden, dan zul je de foto achteraf iets moeten bijsnijden. Met camera's met meer dan 18 miljoen pixels hou je dan vaak nog voldoende over voor een grotere afdruk. Voor een A4-tje (12”x8”) bij 180 dpi heb je minimaal 2160 bij 1440 pixels nodig (ca. 3 Mp). Houd met het bijsnijden rekening met de beeldverhouding van het publicatiemedium. Gebruik 16:9 voor een HD-beeldscherm (1920x1080 pixels) en 3:2 of 4:3 voor een afdruk.
Belichting
Afhankelijk van hoe je de belichting hebt ingesteld, moet de achtergrond zwart zijn. Ook moet de rook van de ontploffende kern niet te duidelijk zichtbaar zijn en de lichtstrepen mogen niet te helder zijn. Om deze aanpassingen uit te voeren is Niveaus (Levels, Ctrl-L) zoals we die onder andere aantreffen in Photoshop Elements het aangewezen gereedschap. In dit programma kun je met behulp van de linker- en rechterschuifregelaar respectievelijk de schaduwen en hooglichten regelen. Hou je daarbij de Alt-toets ingedrukt, dan kun je direct zien of een achtergrond volledig zwart is of een lichtstreep uitgebeten wit. Met de middelste schuifregelaar is het mogelijk de middengrijswaarden donkerder of lichter te maken en dat is bij uitstek geschikt om eventueel aanwezige rook te verminderen.
Kleuren
Vuurwerk is er in allerlei kleuren, maar door het heldere licht zijn deze soms niet altijd even verzadigd. De kleuren worden al intenser met het optimaliseren van de belichting met de optie Niveaus. Wil je de kleuren nog meer laten spreken, gebruik dan de optie Verzadiging (Ctrl-U). Door deze een positieve waarde te geven, worden de kleuren feller. Pas deze correctie met mate toe, want de kans is groot dat detail verloren gaat omdat onderscheidende kleurnuances in elkaar over gaan lopen. Behalve dat je kleuren meer verzadigd kunt maken, is het met de optie Kleurtoon ook mogelijk om de kleuren te wijzigen. Zo kan een paarse gloed eenvoudig in een groene worden omgezet en kun je van één opname meerdere kleurvarianten maken.

GUM EN KLOON
Soms bevat de uitsnede van een vuurwerkbloem delen van ander, naburig vuurwerk en met het Kloonpenseel kun je deze ongewenste elementen eenvoudig overschilderen.
Omdat de lucht zwart is, kun je met  een zwarte Achtergrondkleur ook het Gumgereedschap ge-bruiken.

Collage maken
Heb je uiteindelijk alle afzonderlijke opnames bewerkt, dan is dit natuurlijk een goede basis voor een leuke diavoorstelling, maar als losse foto's zijn ze mogelijk een beetje saai. Om een afdruk te kunnen maken met letterlijk meer vuurwerk, kun je een collage maken van de losse foto's. Als voorbeeld gebruiken we hier Photoshop Elements. Open de foto's die je wilt gaan gebruiken en maak tevens een nieuw document aan van 6000 bij 4000 pixels en resolutie 200 dpi, zodat je dit later kunt afdrukken op 75 bij 50 cm. Kies het Vulgereedschap en vul dit lege document met een zwarte achtergrond. Activeer een venster met een vuurwerkfoto. Selecteer de hele foto met Ctrl-A en kies vervolgens Bewerken, Kopieren (Ctrl-C). Activeer het venster van het nog lege document en plak hierin de betreffende foto met Ctrl-V. De vuurwerkfoto is nu een aparte laag in het nieuwe document. Doe dit voor alle foto's. De lagen die zo zijn ontstaan zie je in het palet Lagen, wat je kunt openen via het menu Venster. De lagen kun je verplaatsen met het gereedschap Verplaatsen (V) en de stapelvolgorde kun je wijzigen in het palet Lagen door de bewuste lagen naar boven of onder te verslepen. Je zult merken dat alle foto's nog steeds rechthoeken zijn en sommige stukken van het vuurwerk worden overlapt door zwarte vlakken. Theoretisch zou van elke vuurwerklaag met het Gumgereedschap de zwarte achter-grond weggepoetst kunnen worden, maar dat is een tijdrovend en precies werkje. Een snellere manier is om de dekkingsmodus van de lagen aan te passen. Standaard staat deze modus op Normaal en zijn lagen ondoorzichtig. Door in dit geval de dekkingsmodus Lichter te kiezen, worden heldere delen van onderliggende lagen door donkere delen van de lagen daarboven zichtbaar. Als bij toverslag zijn alle vuurwerkfiguren door elkaar heen te zien en zie je een vuurwerkshow als nooit tevoren.

Conclusie
Als je enkele goede opnamen hebt van vuurwerk, dan kun je in Photoshop Elements leuke collages maken, die bovendien van hoge resolutie zijn en dus uitermate geschikt voor een groot formaat (canvas)afdruk voor aan de muur of voor commerciële publicatiedoeleinden, zoals een mooie achtergrond voor de jaarlijkse Kerstkaart.

Beschik je over iMovie of MovieMaker, dan kun je van de losse foto's ook een clipje maken. Met het Ken Burns-effect en een muziekje eronder, krijg je dan een redelijk dynamisch geheel. Voor een voorbeeld op YouTube, klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.