Creatief met Xpozer

door Pieter Dhaeze op dinsdag 28 januari 2020

We hebben je op EOSzine al enkele malen kennis laten maken met Xpozer (klik hier), hét ‘wissellijst’-systeem van de 21e eeuw. Wij zijn overtuigd van de prachtige kwaliteit (scherpte, kleuren en ‘glans’) en veel lezers hebben al gebruikt gemaakt van de prima service van Xpozer.
.Xpozer_creatief01-580px

Creatief met Xpozer
Het Xpozer-systeem typeert zich behalve door zijn hoge kwaliteit en flexibele toepassing ook door de ‘strakheid’ van presentatie. Het is een afdruk van een foto in zijn puurste vorm en het uiterlijk past in eerste instantie prima in een modern interieur of in een zakelijke omgeving.
Je kunt het uiterlijk van een Xpozer met een paar creatieve aanpassingen echter ook ‘kneden’ naar jouw specifieke wensen. Een kort overzichtje en een paar visuele impressies.

• Licht
Niet alleen met het maken van een foto, maar ook bij het presenteren ervan speelt licht een allesbepalende rol. Als je een vergroting aan de muur hangt, kijk dan goed hoe de ruimteverlichting is en hoe de lichtinval. Xpozer geeft je op dat punt veel vrijheidsgraden, want het is een heel licht systeem én - belangrijker - het printoppervlak glanst niet. Het hangt dus prima aan een gipswandje en je ziet geen spiegeling van lampen of vensterramen.

Meerluik
Je kunt Xpozers prima als ‘stand-alone’ weghangen, maar het wordt nog veel leuker als je een meerluik laat afdrukken. Dat kan van één foto die je in meerdere stukken ‘hakt’ of een serie foto’s met hetzelfde thema. Als je dan ook nog met verschillende formaten speelt, dan krijg je ongekend leuke muurdecoraties.
     
Xpozer_creatief02-189px Xpozer_creatief02a-189px Xpozer_creatief02c-189px
'Gewone' Xpozer Spot op Xpozer LED-strip achter Xpozer

Wil je het licht meer in de hand hebben, overweeg dan een spotje. Er zijn speciale armaturen die op exposities en in musea gebruikt worden, maar een simpel meubellampje van Ikea (LED) voldoet ook prima (klik hier en hier). Je kunt met een Xpozer echter nog meer experimenteren met licht. Een Xpozer wordt namelijk afgedrukt op hoogwaardig mat fotopapier dat op de achterzijde voorzien is van een lichtdicht dragermateriaal. En omdat een Xpozer ongeveer twee centimeter van de muur hangt, leent het zich dus uitstekend om er rondom een LED-stripje (klik hier) achter te zetten. Als een soort Ambilight bij een televisie van Philips.

Effecten
Behalve dat je de originele foto gebruikt voor een Xpozer kun je natuurlijk ook een effectfilter loslaten op een foto. Zwart-wit en sepia zijn de bekendste, maar je kunt ook een poster- schildereffect gebruiken. Kijk maar eens op YouTube hoe je dat bijvoorbeeld in Photoshop doet.
   
Xpozer_creatief03a-285px Xpozer_creatief03b-285px
 Passe-partout gemaakt in Photoshop  Xpozer op passe-partout van MDF

• Passe-partout
Een foto wordt vaak ingelijst met een passe-partout en dat is niet voor niets. Door een soort ‘neutrale’ zone te maken tussen afbeelding en de muur, krijgt het onderwerp en de kleuren veel meer aandacht. Het oog van de kijker wordt niet afgeleid. Een Xpozer wordt echter altijd papiervullend afgedrukt en als je hem dus zonder aanpassing ophangt, ontbreekt het ‘passe-partout’-effect.

Xpozer_creatief05a-285px Xpozer_creatief05b-285px
Op MDF-plaatje matgroen geschilderd Tweeluik op matrood MDF
Xpozer_creatief05c-285px Xpozer_creatief05d-285px
Op brons MDF: tweeluik met titel Tweeluik op oud geschilderde planken

Je hebt twee mogelijkheden dit toch te doen. Als eerste zou je in Photoshop zelf een brede neutrale rand om de foto kunnen zetten. Dat geeft je bovendien de mogelijkheid om er subtiel een fototitel onder te zetten. Of je koopt een plaatje MDF van 6mm en schildert dit met matte verf effen zwart of grijs. Dit plaatje hang je dan aan de muur met de Xpozer ertegenaan. Op het MDF kun je dan ook nog een titel zetten. Je zou tussen MDF en Xpozer zelfs een LED-stripje kunnen plaatsen.

Kinderkamer
Xpozers lenen zich ook erg goed in een baby- of kinderkamer. Niet zozeer om een foto van je kind op af te laten drukken, maar bijvoorbeeld voor een foto van een leuke eigengemaakte tekening, van het eerste vingerverfschilderijtje of voor een afbeelding van een stripheld of tieneridool.
     
Xpozer_creatief04a-189px Xpozer_creatief04b-189px Xpozer_creatief04c189px

• Steigerhout
Een glad plaatje MDF is natuurlijk erg ‘netjes’ en past in strakheid goed bij een Xpozer. Je kunt het geheel echter een stuk rustieker maken door het MDF te vervangen door oude steigerplanken of afgebladderde meubelplanken. Je zult dan wel een beetje handig moeten zijn met zaag en lijm en het geheel wordt natuurlijk ook een stuk zwaarder. Maar je hebt dan wel een heel origineel eindresultaat.

Harmonie
Als je creatief met een Xpozer aan de slag gaat, zorg dan wel dat het karakter van het beeld overeenkomt met dat van de creatieve aanvulling en van het interieur. Dus pas de kleuren of houtsoort van een passe-partout aan aan de meubels of andere woonaccessoires.

Samenvatting
Doe meer met je foto’s! Doe meer met Xpozer! Wij zijn enthousiast. Dus aarzel niet om eens creatief aan de slag te gaan. Je foto’s - en je publiek - verdienen het.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.