Canon Legria HF R706

door Pieter Dhaeze op dinsdag 08 maart 2016

Camcorders hebben te maken met dezelfde ‘concurrentie’ als de compactcamera, namelijk de smartphone. En wil je betere kwaliteit, dan stap je over op een systeemcamera met filmfunctie. Toch brengt Canon nog een enkele keer een nieuwe Legria camcorder uit. Wij hebben even kort naar het instapmodel, de HF R706, gekeken en ook de plus- en minpunten van de verschillende videoapparaten op een rijtje gezet.

Legria HF R706
De HF R706 is het instapmodel van de Legria-serie. Ze filmt in 1080p met 50 fps in AVCHD of MP4, heeft 32x optische zoom (38,5 - 1232mm) met een optische gestabiliseerde lens met een redelijke lichtsterkte (f/1.8 - f/4.5). De camera is vooral bedoeld om eenvoudig leuke clipjes op te nemen en kent daarom weinig handmatige instelmogelijkheden. De volautomaat, autofocus en AWB doen al het werk. Een aansluiting voor een microfoon ontbreekt en ook een hotshoe voor accessoires, zoals een videolamp of microfoon is afwezig. Welbeschouwd herbergt deze camcorder de kwaliteit en het gemak van filmen met een smartphone, maar dan met 32x optische zoom en optische beeldstabilisatie. Voor de prijs van iets meer dan 250 euro is zo’n camcorder dan toch een leuk video-alternatief voor op reis of een dagje uit.

hfr706-front hfr706-back

In de hoogste kwaliteit is de beeldkwaliteit prima geschikt voor weergave op een full-HD apparaat, mits belichting en kleuren meteen goed zijn opgenomen. Het videoformat (AVCHD of MP4) laat geen forse bewerking toe. De beelden zijn voldoende scherp en de AF werkt vlot, maar bij minder licht (binnen) en ver ingezoomd, kan de autofocus zijn doel letterlijk voorbijschieten. Opvallende lensafwijking is de chromatische aberratie. Zodra er ergens een contrastrijk randje in het onderwerp verschijnt, ontstaat een vrij forse paarse halo, wat de overall beeldbeleving niet ten goede komt.

Alternatieven
Als je de aanschaf van een camcorder overweegt, is dat omdat je video wilt gaan opnemen. Wat zijn dan eventueel je alternatieven? Wij hebben de plus- en minpunten opgesomd van de verschillende opties.

Smartphone
+ snel en handig
+ snel delen
- slechte bediening/instelling
- slechte ergonomie (onrustig beeld, digitale IS) en kans op verticaal kader
- slechte beeldkwaliteit door kleine sensor (weinig licht) en hoge compressie (vooral bij 4K)
- geen optische zoom en slecht geluid
- altijd grote scherptediepte

High-end compact (PowerShot G7X II)
+ redelijk snel en handig
+ redelijk goede beeldkwaliteit bij weinig licht (grote sensor)
+ optische zoom
o redelijk goede bediening en instelling
o redelijk geluid (soms mic in)
o scherptediepte kan klein zijn
o redelijke ergonomie (klapvenster) en IS: rustig beeld
o redelijk snel delen (via smartphone)
- relatief sterke videocompressie

Camcorder (Legria HF R706)
+ prima ergonomie, altijd horizontaal, klapscherm touch
+ veel optische zoom, met optische IS
o toch apart meenemen in tasje of jaszak
- minder eenvoudig delen
- beeldkwaliteit matig (kleine sensor en compressie)
- geluid matig
- altijd grote scherptediepte

Systeemcamera (EOS 80D)
+ erg goede beeldkwaliteit (grote sensor en compressie minder)
+ kleine scherptediepte
+ goed stereo geluid met losse microfoon
+ lenzen wisselen (ook macro, supergroothoek)
o redelijk eenvoudig delen (via smartphone)
- beperkte ergonomie
- apart meenemen
- statief en dergelijke nodig voor stabiele opname

Samenvatting
De Legria HF R706 is een handige en voordelige camcorder met de bekende voor- en nadelen. Voor iets meer dan 250 euro levert ze een goede prijs/prestatie en is ze prima geschikt voor een dagje uit met vrienden of familie. Absoluut gezien zijn er wel enkele verbeterpunten, waarbij vooral de chromatische aberratie verminderd moet worden. Ook zou een aparte fotofunctie op hoge resolutie welkom zijn in plaats van de framecapture op 1920 bij 1080, die nu ingebouwd zit.
Of de Legria HF R706 voor jou de juiste videocamera is, is afhankelijk van je eigen wensen, toepassing en budget. Onze korte opsomming helpt je misschien op weg om eventueel een alternatief te overwegen.

Alternatief
Vind je de specs en prestaties van de Legria HF R706 te magertjes voor jouw wensen en behoeften, overweeg dan eens zijn grotere broertje, de Legria HF R78. Je krijgt als extra NFC/Wifi en 16 GB intern geheugen. Dus eenvoudiger clipjes delen en langer filmen. Tevens vind je in de doos een groothoek voorzet lens. Leuk voor kleine ruimtes en landschappen.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.