Benchmark | Canon iPF PRO-1000 (A2)

door Pieter Dhaeze op donderdag 10 maart 2016

Met vaste regelmaat bespreken we op EOSzine printers of printtoepassingen onder het motto ‘show your pictures’ of ‘een foto is pas een foto als ze is afgedrukt’. De afdrukkwaliteit komt zelden meer specifiek aan de orde, want op kijkafstand zijn de printresultaten uit fotoprinters tegenwoordig - letterlijk - ‘smetteloos’. Alleen wanneer je met je neus op het papier (met vergrootglas) naar een afdruk kijkt, kun je misschien nog wel eens een ‘verbeterpuntje’ zien.
Deze keer laten we je kennis maken met de nieuwe Canon iPF PRO-1000 en staan we toch weer eens stil bij zijn extreem hoge afdrukkwaliteit en de gevolgen daarvan...

imagePROGRAF PRO-1000_paper black&white AMBIENT

Canon iPF PRO-1000
De nieuwe imagePROGRAF PRO-1000 van Canon is gezien afdrukformaat en prijs (aflopend A2, ca. 1300 euro incl. BTW) een fotoprinter voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf, voor fotoclubs en voor de professional.

• Uitvoering en mogelijkheden
Hoewel de iPF PRO-1000 een desktopprinter is, is het geen kleine jongen. Je hebt twee mensen nodig om hem uit de doos te tillen en het bureau waarop hij wordt geplaatst, moet behoorlijk stevig en vooral stabiel zijn. Het ontwerp en de uitvoering zijn prachtig en de printer zal in geen elke studio misstaan. De rode streep over de matzwarte body is het nieuwe designkenmerk van deze printer en sluit aan bij de rode lijnen op L-lenzen van Canon en bijvoorbeeld ook op de PowerShot GX-serie. Alle kleppen en knoppen zijn degelijk uitgevoerd en het lcd-scherm is helder en scherp met een duidelijke uitleg en bediening. Initialiseren en installeren wijst zichzelf en duurt in totaal drie kwartier.

IMG_0764-285px IMG_0777-285px

De twaalf cartridges van elk 80ml (pigment-inkt) zijn opgedeeld in zeven kleuren (C, M, Y, PC, PM, R, B), vier zwart/grijzen (MBK, PBK, GY, PGY) en één glansoptimizer (CO). De printer beschikt over de meest gangbare draad- en draadloze aansluitmogelijkheden en ondersteunt via hard- en software alle vormen van kleurbeheer met een eigen plug-in voor Photoshop en Lightroom. Het maximale afdrukformaat is aflopend A2 (594x420mm, max. 400 g/m2) en daarmee uitermate geschikt voor expositieprints. Ze heeft geen optie om vanaf rol af te drukken. Kijk hier voor alle specs.

IMG_0770-285px IMG_0772-580px

• Afdrukkwaliteit
Zoals gezegd valt er tegenwoordig maar weinig meer aan te merken op de afdrukkwaliteit van de fotoprinters van Canon. De printkoppen en druppelgrootte zijn zodanig dat de scherpteweergave van de prints de resolutie van het menselijk oog overstijgt. Foto’s uit een EOS 5D mark III (5760x3840px) zien er op A2 (=250 dpi) haarscherp uit, zelfs van heel dichtbij. Bij een EOS 5Ds(R) wordt dit zelfs 360 dpi!

Wat wel opvallend is, zijn de kleuromvang en de zwarting. Verzadigde kleuren worden op de iPF PRO-1000 met een groter kleurbereik afgedrukt dan op onze Canon iPF6450 en dat geeft aan dat de iPF PRO-1000 prima overweg kan met de verzadiging die binnen AdobeRGB beschikbaar is. Bij een klaproos in de felle zon blijf je op deze printer toch het detail van de nerfjes zien. Waanzinnig. Die verbazing hebben we ook bij de zwarting van de PRO-1000, bij alle papiersoorten van hoogglans tot mat. We hadden de indruk dat die zwarting bij de Canon iPF6450 al erg goed was, maar dit gaat nog een stapje verder. Dat zie je niet alleen in de effen zwartgebieden, maar ook het lokale contrast wordt intenser en in schaduwen zie je beter detail. Sommige foto’s worden welhaast driedimensionaal. De contrastcurves lijken net weer wat beter dan op de vorige generatie ‘large formats’.

Zwart-wit op deze printer is volledig neutraal en op fine-artpapier zijn monochrome afdrukken adembenemend mooi.

Mat fotopapier
De eerste inkjetprinters (dye) haalden de hoogste afdrukkwaliteit (scherpte, kleuren en densiteit) op hoogglanspapier. Heel mooi, maar de spiegeling van dit medium kan sterk afbreuk doen aan de visuele beleving. Met de opkomst van zijdeglans/luster is die spiegeling sterk verminderd met behoud van afdrukkwaliteit. Mat fotopapier heeft helemaal geen spiegeling, maar was door een mindere verzadiging tot een paar jaar geleden voornamelijk alleen geschikt voor monochroom. Dat behoort met de iPF PRO-1000 nu tot het verleden, want ook op Premium Mat Fotopapier drukt deze printer kleurenfoto’s haarscherp en met maximale verzadiging en contrast af. Het is haast levensecht en je ziet geen enkele vorm van reflectie. Wat ons betreft wordt mat fotopapier de standaard en zijn hoogglans en zijdeglans/luster voortaan de uitzondering.

• Overig
De iPF PRO-1000 drukt in de afdrukkwaliteit Hoog een aflopend A2 af in nog geen 8 minuten. In de stand Hoogst wordt dat ruim 11 minuten. Er is een klein verschil te zien tussen Hoog en Hoogst, maar alleen van dichtbij en bij bepaalde onderwerpen. Als er geen tijdsdruk is, zouden wij altijd kiezen voor Hoogst om zo het maximale uit de printer te halen. Tijdens het afdrukken maakt de iPF PRO-1000 weinig geluid. Je hoort iets van het papiertransport en de beweging van de printkop en tevens maakt het vacuüm dat het papier plat houdt een licht zoemend geluid. Al met al een heel stille printer (klik hier), ook gezien het formaat.
Een fotoprinter als de iPF PRO-1000 is bedoeld voor het serieuze expositiewerk of voor verkoop van fotoprints en werkt met de hoogste kwaliteit supplies. Een afdruk aflopend op A2-formaat (= 4x A4) kost tussen de € 3,50 en € 5,- (papier + inkt, incl. BTW) afhankelijk van dekking en papiersoort. Bij een professionele online afdrukcentrale kost dat formaat 10 tot 25 euro (excl. start- en verzendkosten, incl. BTW). De prijs/snelheid/kwaliteit-verhouding van de iPF PRO-1000 is dus vele malen beter dan het geval is bij het uitbesteden van je fotowerk.

Samenvatting
Soms denk je dat de kwaliteit van een apparaat niet beter kan. Zo ook bij fotoprinters. Maar de imagePROGRAF PRO-1000 van Canon heeft ons toch weer weten te verrassen. Scherpte, zwarting en kleuromvang kennen hun weerga niet en de iPF PRO-1000 is voor eventuele alternatieven onze nieuwe benchmark.

Ook heeft deze printer ons overtuigd dat Pro Premium Matte fotopapier (PM-101) de toepassing van hoogglans- en zijdeglans/luster-papier voor expositie- en presentatiedoeleinden nagenoeg overbodig maakt, voor zowel kleur als monochrome. Kleuren en scherpte zijn ongekend goed en de afwezigheid van spiegeling brengt het onderwerp welhaast tot leven!

Meer productinformatie: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.