Review | Canon EOS 80D

door Pieter Dhaeze op woensdag 13 april 2016

De Canon EOS 60D zag het licht in augustus 2010 en bijna drie jaar later volgde de succesvolle EOS 70D (juli 2013, review). Het werd dit jaar dus tijd dat diens opvolger geïntroduceerd zou worden en inderdaad presenteerde Canon op 18 februari de EOS 80D.
Wij hebben hem in de studio en gaan er de komende maanden uitgebreid mee aan de slag. Van diverse bijzondere kenmerken van deze nieuwkomer zullen we dan in aparte workshops verslag doen. Maar nu eerst een algemene kennismaking en onze eerste indruk.

EOS80D-product-580px

Ontwerp en uitvoering
Waar veel cameramerken - aangespoord door de actuele retro-hype - tegenwoordig bij elk nieuw model nog bezig zijn om ontwerp en uitvoering opnieuw uit te vinden, weet Canon al jaren hoe de optimale vormfactor van een camera moet zijn voor een perfecte ergonomie en bediening. En dat bewijzen ze wederom met deze EOS 80D. Een echte EOS die als gegoten in de hand ligt. Vervaardigd van duurzame materialen en met alle knopjes op de juiste plaatst. Niet ‘hip’, maar 100% functioneel.

EOS 70D-EOS 80D-580px

Vergeleken met de EOS 70D (en EOS 60D) is de handgrip bij de EOS 80D ongeveer een millimetertje dikker en ietsje meer afgerond. Daarom ligt hij nog beter in de hand. De knopindeling van de EOS 70D en EOS 80D is identiek. Wel liggen de knopjes van de EOS 80D net iets hoger en zijn ze op de tast beter te vinden.

knopjes-580px

De interne microfoon is verplaatst en bevindt zich nu onder de flitsschoen en neemt dus beter geluid op van de cameraman. Boven het NFC-veld links op de EOS 80D is een aansluiting toegevoegd om een koptelefoon aan te sluiten. Een duidelijk pluspunt voor de gevorderde videograaf.

Gewicht in balans
Bij diverse wandelingen hebben we de EOS 80D met een EF-S 18-135mm IS nano-USM in de hand meegenomen en de balans en grip van deze combi zijn zo goed, dat het totaal van 1250g gedurende die uitstapjes geen merkbare last was. En met deze 7.5x optische zoom schiet je van landschap tot portret en close-up, dus all-in-one.

Bediening en mogelijkheden
Op het punt van ontwerp en uitvoering kunnen we de EOS 80D dus eigenlijk niet op een minpuntje betrappen. En dat geldt ook voor de bediening. Canon weet welke knoppen, functies en informatie direct beschikbaar moeten zijn en hoe je voor de overige instellingen een overzichtelijk menustructuur maakt. Om snel door de hoofdgroepen van de menu’s te springen heeft de EOS 80D de Q-knop beschikbaar, zoals bij de EOS 7D mark II, EOS 5D mark III en EOS 1D X mark I/II het geval is.

q-knop

De functie van veel knoppen kan worden gepersonaliseerd en samen met My menu en registratie van twee custom instelsets kan snel geschakeld worden bij veranderende omstandigheden of onderwerpen. Zo is de stap van macro (RAW, Meervlaks, One Shot, Stille enkele opname, Av) naar actie (JPEG, Spot, Ai Servo, Hi speed Motordrive, Tv) als je in het veld van een roos naar een opvliegende vogel schakelt, een kwestie van de Programmakeuze van C1 naar C2. Ook de rol van het variangle lcd-scherm mag niet onderschat worden. Als je de Q-knop gebruikt, dan kun je met een tip van je vingers op het beeldscherm heel snel alle relevante instellingen van de camera aanpassen.

00-IMG_8753-580px

In de bediening van de camera is ook een goede informatievoorziening van belang. En die is te vinden in de prima zoeker van de EOS 80D. Het beeld is niet zo groot als bij een camera met een volbeeldsensor, zoals de EOS 6D, maar het onderwerp is helder en het kader is 100%. Dus nooit meer onverwachte randelementen op de foto. In de zoeker kan behalve sluitertijd, diafragma, ISO, belichtingscompensatie, accu-info, grootte buffer ook extra informatie worden opgeroepen, zoals een elektronische waterpas, raster aan/uit of Anti-knipper/zwart-wit/HDR actief. Als je even gewend bent aan de plaatsing en functie van knoppen, kun je in veel gevallen zonder de camera van het oog te halen de meest relevantie instellingen veranderen en zo de kans op een gemist fotomoment tot een minimum beperken.

Verbeterpunt
Hoewel een EOS uitblinkt in bediening hebben bij toch een belangrijk verbeterpunt voor de enigineers in Japan en dat is bij het direct terugkijken van foto’s. Als je een foto genomen hebt, dan zie je deze direct beeldvullend terug op het lcd-scherm. Prima, maar je kunt dan helaas niet direct inzoomen om bijvoorbeeld de scherpte te beoordelen. Ook kun je niet terug naar de vorige opname. Wil je zoomen of naar de vorige foto(‘s) dan ben je verplicht eerst de Terugkijknop in te drukken. Onhandig!

De EOS 80D heeft een lange lijst met specificaties en mogelijkheden, waarvan veel overgenomen zijn van de EOS 70D. Wil je alvast alles weten over Meervoudige belichting, in-camera HDR of Fijnafstemming van de AF, kijk dan eens naar onze serie workshops over deze en meer onderwerpen (klik hier).

We noemen hier dan ook alleen de belangrijkste nieuwe functies op de EOS 80D, die we de komende weken allemaal apart zullen gaan bespreken:
• Flexibele Auto-ISO
• Interval timer
• Bulb-timer
• Anti-knipperfunctie
• Time-lapse movie
• Landschap met EF-S 10-18mm
• AF-tracking
• NFC
• Video en GPS met app
Je ziet dat met het reeds bestaande lijstje van de EOS 70D, de EOS 80D een uitgesproken duizendpoot is, die dit bovendien combineert met een hoge beeldkwaliteit.

Belichtingscompensatie met Auto ISO in M-stand
Er zijn verschillende situaties te bedenken, waarin je met een vaste sluitertijd én vast diafragma (dus M-stand) de belichting wil laten regelen door de Auto ISO. Bij bijna alle EOS-modellen (behalve EOS 7D mark II en EOS 1D X mark I/II) kun je dan echter geen belichtingscompensatie toepassen. Dat is niet handig. Gelukkig heeft Canon deze omissie onderkent en is het op de EOS 80D nu mogelijk om te ‘plussen en minnen’ in de M-stand met Auto ISO. Hoe, dat zie je in deze video (klik hier).

Prestaties en beeldkwaliteit
Systeemcamera’s in het algemeen en EOS-camera’s in het bijzonder staan bekend om hun snelheid. Aanzetten, scherpstellen, lichtmeten, beeldvorming, dataverwerking. Je hoeft zelden te wachten. Met een DIGIC6 processor en een prima buffer is de EOS 80D daarop geen uitzondering. Hij is altijd paraat als je een opname wil maken en met zeven foto’s per seconde hoeft geen beslissend moment verloren te gaan. Met een Pro Extreme SD-kaartje van Sandisk (95 MB/s) begint de camera pas gas terug te nemen als we in de ‘motordrive’ ruim acht seconden de ontspanner ingedrukt hebben gehouden (55 JPEG-foto’s). Bijzonder daarbij is dat we meteen foto’s kunnen gaan terugkijken of weer een nieuwe serie kunnen starten. Bij sommige moderne camera’s moet je na zo’n reeks vaak lang wachten tot de camera überhaupt weer beschikbaar is.

01-IMG_3276-189px 02-IMG_8737-189px 03-IMG_8749-189px

Die hoge snelheid van de camera komt goed van pas als je bewegende onderwerpen moet fotograferen. Hierbij is de autofocus accuraat en vasthoudend en samen met het grote aantal AF-punten (45 cross type, EOS 70D: 19) kun je met een hoog slagingspercentage een vliegende vogel of rennende hond volgen. De EOS 80D is geen EOS 7D mark II, maar het nieuwe AF-systeem is een behoorlijk stap vooruit ten opzichte van de EOS 70D.

af-punten

De beoordeling van beeldkwaliteit wordt tegenwoordig bijna uitsluitend gebaseerd op ruis bij hoge ISO en op detail in een verhelderde schaduw (dynamisch bereik). Op beide fronten kan de EOS 80D zich meten met de concurrentie. ISO 3200 is goed bruikbaar voor praktische publicatiedoeleinden en voor veel vrijetijdsfotografen betekent dat dus voor 95% van de fotosituaties. Want kijk zelf maar eens in je archief welk percentage van je foto’s een ISO heeft van 4000 of hoger. De beeldkwaliteit bij hoge ISO’s is een half stopje beter dan bij de EOS 70D en eigenlijk alleen zichtbaar bij 100% in Photoshop.

Testopnamen bij ISO 3200
ISO3200-189px ISO3200-189px ISO3200-189px
EOS 60D • RAW-LR • NR=0 EOS 70D • RAW-LR • NR=0 EOS 80D • RAW-LR • NR=0

Een groter verschil in beeldkwaliteit is te zien bij het verhelderen van de schaduwen van een RAW-bestand. Belicht je een landschap op de lucht of een ander contrastrijk onderwerp op de hooglichten, dan zullen de schaduwen vaak sterk onderbelicht zijn. Trek je deze open in Lightroom dan zie je bij de EOS 60D banding en veel kleur- en korrelruis. Bij de EOS 70D is de banding verdwenen en is ook de kleurruis veel minder. Met de EOS 80D heeft Canon de volgende stap gemaakt. Want banding en kleurruis zijn geheel verdwenen en de korrelruis is aanzienlijk minder. Verhelderde schaduwen zijn nu schoner en hebben meer detail. Ook in de hooglichten is meer detail te herstellen en je zou kunnen stellen dat het dynamisch bereik van deze camera groter geworden is ten opzichte van zijn voorganger.

Dynamische bereik +5Ev

Voor de landschappen, architectuur en interieur is dat goed nieuws, hoewel een belichtingstrapje nog altijd beter resultaat geeft. Ook kun je niet ongestraft bewust enkele stops onderbelichten en in Lightroom corrigeren, want een opname bij ISO 3200 is schoner dan een onderbelichte foto bij ISO 400 die je vervolgens drie stops optrekt.

Dynamisch bereik RAW ontwikkeld in Lightroom
dynamische-bereik01-285px dynamische-bereik02-285px
Landschap/architectuur met tegenlicht Binnen met felle zon

Al met al levert de EOS 80D - ook dankzij de resolutie van 24 Mp - op dit moment de beste beeldkwaliteit van alle EOS-modellen met een APS-C sensor en dat is vooral verheugend nieuws voor iedereen die profiteert van de 1.6x crop, zoals vogelaars en wildlife- en macrofotografen.

Overigens is beeldkwaliteit niet alleen ruis en dynamisch bereik. Een goede belichting en natuurgetrouwe kleuren zijn in de beleving van het totale beeld misschien nog wel belangrijker. En op die punten blinkt de EOS 80D uit. De lichtmeting is superbetrouwbaar en ook de automatische witbalans kent zijn gelijke niet. Samen met de Anti-knipperfunctie produceert de EOS 80D onder kunstlicht schitterende kleuren, waarbij een subtiele balans gevonden is tussen sfeer en neutraalgrijs. Zelden is een foto veel te warm of te kil. Iets wat je bij bijvoorbeeld de EOS 60D nog wel eens overkwam. Ook voor de RAW-fotograaf is die perfecte witbalans goed nieuws, want zelden hoef je die dan aan te passen in Lightroom.

04-IMG_8643-189px 05-IMG_8775-189px 06-IMG_8729-189px

Video
Over het opnemen van video met de EOS 80D kunnen we hier een lang verhaal kort houden met de belofte dat we er in een apart artikel een lang verhaal van zullen maken. Dankzij zijn Dual Pixel-technologie, een groot aantal video-opties, de nieuwe EF-S 18-135mm IS met nano-USM en de bijzondere Power Zoom adapter PZ-E1 is er bij de EOS 80D veel te vertellen op video-gebied. We verklappen alvast de nieuwe aansluiting voor een koptelefoon en de keuze tussen MOV en MP4, waarvan die laatste met 50 fps.

4K-video
Op camerasites en in fotobladen heeft iedereen het over 4K-video. Als een camera daarover niet beschikt, dan zou hij niet ‘future-proof’ zijn. Wij hebben daar zo onze twijfels over. Allereerst is het percentage filmers onder de systeemfotografen klein en om soepel te werken met 4K, moet je behoorlijk investeren in hardware (accessoires én computers) en in software. 4K zal zeker over enkele jaren de standaard zijn, maar tot op heden is het iets voor de ‘happy few’.

Samenvatting
We zijn al jaren dik tevreden over onze EOS 70D en hadden weinig reden tot klagen. En hoewel deze camera nog steeds een prima gereedschap is, heeft de EOS 80D ons na twee weken al overtuigd dat ze een significante stap voorwaarts is. In mogelijkheden, bediening en beeldkwaliteit. Het is een zeer complete camera, die zonder meer ingezet kan worden voor professionele taken. Geen probleem.
Ben jij ook een trotse eigenaar van een EOS 70D en ben je nog niet tegen de grenzen van zijn kunnen aangelopen, dan is er waarschijnlijk niet veel noodzaak om over te stappen naar zijn opvolger. Je kunt het geld dan beter investeren in betere (L-) lenzen.
Werk je echter met een EOS 60D of ouder model en wil je een paar treden hoger met je fotografie, dan is de overstap naar de EOS 80D een ‘no brainer’. Je zult echt versteld staan waartoe deze kleinzoon van de EOS 60D in staat is. De EOS 80D laat ‘opa’ 60D op alle fronten ver achter zich.

Zoals beloofd volgen de komende weken en maanden extra artikelen over specifieke functies van de EOS 80D, ‘so stay tuned’.

Vergelijking EOS 60D - EOS 70D - EOS 80D - EOS 7D2 (klik hier)
Productinformatie EOS 80D: klik hier
Review op TDP: klik hier

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.