Pieter Dhaeze

  • Jaaroverzicht Canon 2016 geplaatst op vrijdag 30 december 2016 13:57:17 door pjcdhaeze

    In deze tijd van jaaroverzichten is het hoog tijd voor een ..... jaaroverzicht. Waarmee heeft Canon ons in 2016 verrast? Uit de lange lijst van persberichten van Canon hebben we het volgende overzichtje gemaakt:

    • Vijf nieuwe EOS-camera’s: EOS 80D, EOS 1DX II, EOS 1300D, EOS 5D IVEOS M5
    • Vier nieuwe PowerShots: PowerShot SX420, SX 540, SX720G7X II
    • Vijf nieuwe lenzen: EF-S 18-135mm IS nUSM, EF-M 28mm, EF-M 18-150mm IS, EF 24-105mm 4L IS II, EF 70-300mm II nUSM, EF 16-13mm 2.8L III
    • Een nieuwe flitser: Speedlite 600EX II-RT
    • Een 4K-projector: XEED 4K500ST
    • Een mijlpaal: 120 miljoen EF-lenzen

    In 2016 werden over de hele breedte van EOS-camera’s nieuwe modellen geïntroduceerd. De EOS 70D kreeg de EOS 80D als opvolger en daarmee werd een al uitstekende allround camera nog completer. De EOS 80D is momenteel het topmodel in de APS-C line-up. De EOS 7D mark II is wel sneller, maar voor het overige presteert de EOS 80D beter. Vooral het sterk verbeterde dynamische bereik van de sensor zal veel vrijetijdsfotografen aanspreken. In de lijn van de EOS 80D moet ook de komst van de EOS 5D mark IV als nieuwe full-frame camera gezien worden. Een al heel complete camera, de EOS 5D mark III, wordt op alle punten overtroffen door zijn jongere broertje. Ook hier is het dynamische bereik veel beter en zorgen de 30 miljoen pixels en de 4K video voor een onovertroffen beeldkwaliteit. Beide nieuwe camera’s gebruik ik in mijn dagelijkse praktijk en elke keer als ik van een shoot terugkom, verschijnt er een voldane glimlach op mijn gezicht.
    In al zijn specialiteit als sportcamera heeft de EOS 1DX een verdere facelift gehad naar de EOS 1DX mark II. Wat een ‘beest’ van een camera met 20 Mp en 14 fps en 4K met 60 fps! Ik heb enige tijd met deze camera rond kunnen lopen en kunnen vergelijken met de EOS 5D mark IV. Dan pas merk je wat er anno 2016 allemaal mogelijk is met het juiste gereedschap. Geïnteresseerd? Lees dan hier mijn ervaringen.
    Bovenstaande EOS-modellen zijn bedoeld voor de serieuze en enthousiaste vrijetijdsfotograaf en voor de pure pro. Maar ook de beginnende en doorstappende fotograaf is in 2016 aan zijn trekken gekomen. Als je tot de conclusie gekomen bent dat je telefoon - ondanks het gemak - eigenlijk een slecht cameragereedschap is, dan kun je met de EOS 1300D een grote stap vooruit maken. Dat deze camera niet veel anders is dan zijn voorganger is logisch, omdat de drempel naar een dergelijk instapmodel laag moet blijven. Hoe meer toeters en bellen, des te meer de bediening en instelling van zo’n camera ‘af kan schrikken’.
    Wil je in plaats van je telefoon met een kleine camera op stap, maar toch ook over veel mogelijkheden beschikken, dan is in 2016 de EOS M5 jouw camera. Dit spiegelloze model is op veel fronten te vergelijken met de EOS 80D, maar dan compacter. Ook de lenzen zijn kleiner, zodat je lichtbepakt op citytrip of dagje uit kunt. In dit segment van spiegelloze EOS-camera’s hopen we dat Canon in 2017 naast de EF-M 22mm f/2 nog enkele lichtsterke vastbrandpuntlenzen op de markt brengt.
    Hoewel de compactcamera veel concurrentie heeft van de smartphones, heeft Canon toch drie nieuwe PowerShots uitgebracht die de smartphone op het gebied van ergonomie, beeldkwaliteit en optisch zoom ver overtreffen. Het is bizar om te zien hoe veelzijdig de PowerShot SX420, SX 540 en SX720 zijn en dat de beeldkwaliteit in vakantie-omstandigheden weinig te wensen overlaat. Wij hebben de PowerShot SX720 mee op vakantie naar Italië genomen en de foto’s waren verbluffend goed (klik hier). En natuurlijk waren we dit jaar ook heel blij met de komst van de PowerShot G7X mark II. De originele G7X is - onopvallend in mijn jaszak - mijn ‘dagjes uit’-camera en zijn opvolger kan dat ook voor jou zijn. Met een sensor van 1 inch, RAW en lichtsterke zoomlens weet je zeker dat je met mooie foto’s én video thuiskomt.

    Een goede camera kan niet zonder een goede lens. En op dat punt blijft Canon koploper in de markt. Ze hebben in 2016 de mijlpaal van 120.000.000 geproduceerde objectieven bereikt en dat zegt genoeg over de populariteit en kwaliteit van hun lenzenaanbod. Voor zowel EOS-M, EOS APS-C en EOS volbeeld is een nieuwe standaardzoomlens op de markt gekomen (EF-M 18-150mm IS, EF-S 18-135mm IS nUSM, EF 24-105mm 4L IS II). Ze hebben een bovengemiddelde beeldkwaliteit, zijn relatief voordelig en zijn zeer universeel inzetbaar. In het topsegment heeft Canon de EF 16-35mm 2.8L III uitgebracht. Deze lens heeft een ongekend hoge beeldkwaliteit en sluit daarmee naadloos aan bij de EF 24-70mm 2.8L II en de EF 70-200mm 2.8L IS II. Met dat trio kun je als pro elke onderwerp haarscherp en onderscheidend in beeld brengen.
    Een leuke verrassing is de komst van de EF 70-300mm IS II. Het is een goede en voordelige telezoomlens, vooral voor APS-C en is als eerste lens voorzien van een lcd-schermpje, waarvan mijns inziens het praktisch nut echter beperkt is.

    2017
    Behalve een tijd van terugkijken is de jaarwisseling ook het moment om vooruit te blikken. En in het geval van producten van Canon houdt dat de gemoederen flink bezig. Als ik mijn eigen wensenlijstje zou mogen maken, dan staat daar echter niet veel op. Met het huidige aanbod van Canon is er eigenlijk geen enkel onderwerp dat je niet op de hoogste kwaliteit kunt vastleggen.
    Als ik wat dieper nadenk, dan zou een spiegelloze full-frame camera mét een electronische sluiter en ingebouwde beeldstabilisatie (IS) een prima aanvulling zijn in de EOS-reeks. Bruids- en reportagefotografen zouden dan in ‘stealth’-modus verslag kunnen doen van de heugelijke dag of evenement. En alle lichtsterke EF-toplenzen zouden dan kunnen profiteren van IS op de sensor. En als we dan toch aan het fantaseren zijn, dan moet deze camera ook 4K-video, wifi en gps hebben.
    Wil je zelf eens mijmeren over nieuwe camera’s en lenzen en wegdromen bij de geruchten op internet, google dan eens ‘canon in 2017’ en je weet ‘alles’ over Canon in 2017 ;-)

    Ik bedank alle EOSziners voor de aandacht in 2016 en wens iedereen een fotogeniek 2017. Blijf EOSzine volgen op onze website en de social media Twitter, Facebook en YouTube.

    Pieter Dhaeze


    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.