Fotowedstrijd Lente | De uitslag!

Pieter Dhaeze donderdag 08 juni 2017

Na een looptijd van ruim twee maanden (30/3 tot 1/6) is het dan zover: de uitslag van de fotowedstrijd ‘Lente’ van EOSzine. We maken de winnaars bekend van drie prachtige prijzen (EOS M5-kit, PowerShot G9X II en SELPHY CP1200) beschikbaar gesteld door Canon en tevens laten we weten wie uit de ‘hoge hoed’ tevoorschijn gekomen zijn bij de verloting van vijf Xpozers en vijf boekenpakketten van Van Duuren Media.

Statistieken
We zijn blij met het grote aantal inzendingen van 515 foto’s. Ze zijn allemaal gemaakt met een Canon-camera, waarvan 95% met een EOS en de overige met een PowerShot of IXUS. De meeste foto’s (85%) zijn ‘vers in het veld’ gemaakt en dateren uit 2017. Sommige fotografen zijn echter hun archief ingedoken en we hebben zelfs een opname ontvangen uit 2004 met een PowerShot G3.
Afgaande op de voornamen van de deelnemers is de verhouding man/vrouw ongeveer 60/40, wat volgens ons een redelijke afspiegeling is van de algemene verdeling van de actieve vrijetijdsfotograaf. Land van herkomst van de fotografen is Nederland met een behoorlijke bijdrage van onze - Vlaamse - zuiderburen. Een verdeling die we ook weer terugzien in de database van EOSzine. Dat we ook nog een inzending uit Thailand hebben, geeft deze fotowedstrijd welhaast het predicaat ‘internationaal’.

Categorieën
Het thema van de fotowedstrijd was ‘Lente’. En hoewel dat een redelijk concrete periode betreft, is het aantal verschillende onderwerpen van de inzendingen groot. Van landschap tot macro en portret. Van libel tot lammetje en watervogel. Van bloesem tot ontluikende knop en klaproos. Heel uiteenlopend. Iedereen heeft dus zo zijn eigen beleving van de lente en dat leidt tot een mooie diversiteit. Wil je deze zelf nog eens bekijken, klik dan hier voor het algemene overzicht.

Verloting
Voordat we de winnaar bekend maken, volgen hier eerst de winnaars van de verloting (aselecte trekking in Excel) van vijf Xpozers van 75 bij 50 cm en van vijf boekenpakketten van Van Duuren Media. Deze prijzen benadrukken ons motto dat een mooie foto een mooie Xpozer-presentatie verdient en dat kennis van fotografie de kans op een geslaagde opname verhoogt.

verloting

En de winnaar is.....
Na het samenstellen van een shortlist heeft de jury vijftien genomineerde foto’s met punten gewaardeerd. De optelsom van die afzonderlijke puntenwaarderingen heeft uiteindelijk geleid tot een rangorde, waarbij de winnende foto afkomstig is van Edwin Rem die het silhouet van een grutto (lentevogel) in een sfeervol ochtendlandschap heeft vastgelegd.

01_322 Edwin Rem

De jury zegt hierover:
“De grutto is een echte voorjaarsvogel, maar als lente-onderwerp minder voor de hand liggend dan bloesem, een ontluikende knop of een tulp. Het is een verstild landschap van een mistige zonsopkomst in mei waarbij het silhouet van de vogel perfect geplaatst is in de context van de onscherpe, maar toch zeer herkenbare en pittoreske achtergrond. Edwin heeft het beeld weloverwogen gekaderd met iets meer ruimte in de kijkrichting van de vogel en mooie plaatsing van het hekje. Prachtig hoe het voorjaarslicht de spinnenwebben ragscherp naar voren brengt.”

"Een schitterende sfeeropname van Edwin waar de lente van afstraalt. Een warme dag gevolgd door een koude nacht die voor grondmist zorgt. Typisch een lentebeeld. De kleine scherptediepte en de silhouetten maken het helemaal af. Erg goed gedaan."

Edwin ontvangt een Canon EOS M5 met EF-M 18-150mm IS.

Op de tweede plaats is geëindigd een prachtige foto van Maria Van den Bleeken, waarop drie vlinders in de vroege ochtend, die nog bedekt zijn met kleine dauwdruppels. Een bijzonder onderwerp, kleurrijk en sfeervol met een hoog ‘lentegevoel’.

De jury:
"Deze foto neemt je mee naar een frisse ochtend in de velden waar je verwonderd raakt door kleurrijke vlinders, bedekt met ochtenddauw op fragiele bloemstengels. Met z’n dromerige lentekleuren heeft deze foto een vertederende schoonheid, maar tevens een hoog technisch gehalte met de vlinders 100% in focus."

02_493 Maria Van den Bleeken

Maria ontvangt een Canon PowerShot G9X mark II.

De tweede runner-up op de derde plaats is een eekhoorn die vanuit zijn holletje in een boom uitkijkt naar een frisse start van het voorjaar na een lange, donkere winter. De foto is gemaakt door Gert-Jan Cromwijk met veel gevoel voor symboliek en een perfect timing. Gert-Jan ontvangt een Canon SELPHY CP1200.

De jury:
"Hier heeft Gert-Jan een mooi vrolijk moment vast gelegd. Lente betekent onder andere weer meer naar buiten gaan en genieten. Dat straalt deze foto zeker uit. Een prachtige foto die mooi binnen het thema past."

03_179 Gert-Jan Cromwijk

Onderstaande foto’s completeren de Top 10 en verdienen hier een eervolle vermelding. Ze zijn ons inziens een prima afspiegeling van de grote diversiteit van het onderwerp ‘Lente’.

04_247 Roelof de Hoog-klein 04_397 André Maltenburg-klein
06_049 Ronald Verbeek-klein 06_144 Linsey van Kempen-klein
06_287 Joop Evers-klein 09_349 Mieke van Hiel-klein
10_087 Tom Smit-klein 10_192 Karel Mooiweer-klein

Samenvatting
Onder het motto ‘Laat je foto’s zien’ hebben onze lezers in grote getale hun lentefoto ingestuurd, waarvoor onze oprechte dank. Want zonder inzendingen geen fotowedstrijd. De diversiteit en kwaliteit van de foto’s is verheugend en weerspiegelt ons inziens de creativiteit van de vrijetijdsfotograaf. Ook is duidelijk dat Nederland veel te bieden heeft als fotogenieke locatie.
Hopelijk heeft deze fotowedstrijd de inspiratie geprikkeld om er ook in de andere seizoenen met de camera op uit te trekken en mooie foto’s te maken. Wij wensen je daarbij veel succes.

Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De drie winnaars van de fotowedstrijd en de 2x vijf loterijwinnaars ontvangen bericht per e-mail.

Afdrukformaat

Hoe groot druk je zelf of via internet een vergroting af?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.