EF 135mm 2L USM

Pieter Dhaeze woensdag 01 september 2010

In onze reeks reviews over bijzondere Canon-lenzen zijn we aanbeland bij de EF 135mm 2L. Het bijzondere van deze lens dat hij een redelijk anonieme plaats inneemt in de EF-familie, maar toch voor portretten, candid en indoor evenementen met gemak de kwaliteit van zijn illustere broertjes de EF 85mm 1.2L en EF 70-200mm 2.8L IS evenaart en dat voor een heel interessant prijskaartje.

Fred Miranda
Het idee van de review van deze EF-lens ontstond bij de voorbereidingen van een school-fotosessie. Hiervoor gebruiken we altijd onze EF 70-200mm bij een brandpunt van 135mm en bij een bezoekje aan de site van Fred Miranda zagen we dat Canon, naast een 'gewone' EF 135mm 2.8 soft focus, ook een EF 135mm 2L vast brandpunt in de collectie heeft. Wat ons daar ook meteen opviel, was dat deze lens door 348 praktijkgebruikers wordt gewaardeerd met een gemiddelde van 9,9!!! Een resultaat wat slechts overtroffen wordt door lenzen als de EF 300mm 2.8L IS en TS-E 24mm 3.5L. Samen met de EF 50mm 1.4 is het ook de meest bekeken lens op de site van Fred Miranda (EOSzine 1003). De kwaliteit en populariteit van de EF 135mm 2L mogen uit deze indrukwekkende cijfers duidelijk zijn en dat voor nog geen 1000 euro!

BEELDSTABILISATIE
Beeldstabilisatie draagt bij aan het verlagen van de kans op bewegingsonscherpte en aan een rustiger zoekerbeeld. Toch kan het ontbreken ervan ook ‘voordelen' hebben. Zo kan het gewicht van de lens laag blijven en wordt de beeldkwaliteit niet beïnvloed door het extra stabiliserende glaselement .

Constructie en specificaties
De EF 135mm 2L is een typische L-lens: prachtig ontworpen met duurzame materialen. De afmetingen (82 x 112mm, dxl) en het gewicht (750 g) van deze lens zijn, ondanks zijn hoge lichtsterke (f/2), toch heel acceptabel en op een EOS 5D markII ligt ze heel goed in balans. Deze combi is dus heel draagbaar en door het onopvallende uiterlijk van lens en body (beide zwart) ideaal voor straatfotografie en candidportretten. De focusring is breed en intuïtief te gebruiken. De scherpstelslag is nauwkeurig en soepel voor prettig handmatig scherpstellen.
Ook aan de binnenkant zit deze lens goed in elkaar. De USM zorgt voor een snelle, stille autofocus, ook bij weinig licht. In de lensconstructie van tien elementen en acht groepen zijn twee elementen van UD-glas opgenomen, die het secundaire spectrum corrigeren en daarmee zorgen voor een uitstekende scherpte en kleur. De acht diafragmalamellen zijn afgerond en staan dus garant voor een prachtig bokeh (EOSzine 0909), wat vooral bij portretten een belangrijk kwaliteitsaspect is. Wordt geflitst met deze lens, dan geeft hij afstandsinformatie door aan de E-TTL II-flitser en zorgt hij zo voor een meer consistente flitsbelichting. Zoals elke L-lens wordt de EF 135mm 2L compleet geleverd met een fraai etui voor bescherming tegen krassen en vuil en een zonnekap voor bescherming van de frontlens en beter contrast.
Ondanks al deze prachtige specificaties missen we op de EF 135mm beeldstabilisatie, wat zeker bij gebruik op een APS-C EOS, zoals bijvoorbeeld de EOS 7D, de kans op bewegingsonscherpte verkleint. Op een dergelijke camera wordt 135mm verlengd tot 216mm (1,6x) en is korter dan 1/200s nodig om scherp uit de hand te kunnen fotograferen. Ook de kortste scherpstelafstand is met 90 cm aan de lange kant. De vergrotingsfactor is dan 0,19x oftewel een voorwerp van circa 12 cm vult de breedte van de APS-C sensor (19 cm bij volbeeld). Voor meer close-up kun je echter eenvoudig een tussenring toepassen of de Canon close-uplens 500D voorschroeven. De filtermaat hiervan is 72mm, wat helaas afwijkt van de 77mm die geldt voor lenzen als de EF 24-70mm, EF 24-105mm, EF 70-200mm of de EF 100-400mm en daarop dus niet te gebruiken is.

EF 135mm bij f/2.8 (100%)  EF 135mm bij f/5.6  (100%)  EF 70-200mm @135 mm f/2.8 (100%)

De praktijk
Op camera's als de EOS 60D, EOS 7D en EOS 5D markII is de EF 135mm 2L erg goed in evenwicht met de body en ligt het geheel prettig in de hand. Voor een camera in het segment van de EOS 550D is de lens wat aan de zware en grote kant en bij de EOS 1D markIV wordt een perfecte handligging enigszins verstoord door de dikte van de batterygrip. In alle gevallen is de ergonomie echter ruim bovengemiddeld en is de lens een genot om mee te werken. Het geeft je als fotograaf veel zelfvertrouwen. Focussing van de lens is zoals beloofd en hij weet snel zijn scherpstelpunt te vinden, ook bij minder licht. Zeker voor een indoor sportevenement is dat een geruststellende gedachte. De vervorming is nihil. Kleuren en scherpte overtreffen die van de EF 70-200mm 2.8L IS bij 135mm. De portretten zijn haarscherp.
Het zoekerbeeld is minder rustig dan bij de EF 70-200mm en de beeldstabilisatie is op dat punt dus een gemis.

Conclusie
De EF 135mm 2L is een onterechte 'grijze muis' in het Canon lensassortiment. De lens is haar- en haarscherp met prachtige kleuren en een fraai bokeh. En dat alles voor nog geen 1000 euro. Wel missen we beeldstabilisatie, zeker op APS-C camera's, maar deze omissie doet verder niets af aan de kwaliteiten van deze schitterende portret- en evenementlens.

Technische vergelijking lenzen  
Wil je de technische beeldkwaliteit van deze lens vergelijken bij andere diafragma's en/of brandpunten of met andere lenzen, kijk dan eens op de volgende website(s) >>
Kijk ook eens naar gebruikerservaringen op FredMiranda.com.

The Digital Picture

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.