Tony Vingerhoets

  • Chinafoto’s uit de oude doos (1) geplaatst op woensdag 9 september 2020 08:07:09 door pjcdhaeze

    Al een maand zit ik aan huis gekluisterd door een zweepslag, een beruchte sportblessure! Pijn heb ik gelukkig niet, maar het herstel van de gescheurde spieren in m’n linker onderbeen verloopt traag. Naar verluidt staat er zelfs drie tot zes weken voor. Dat betekent helaas even geen architectuur- of landschapsfotografie en ook de Antwerpse Havens staan even in de wacht. Voor begin oktober zijn mijn eerste photo events weer volgeboekt, dus heb ik wel iets om naar uit te kijken.

    In mijn Facebookgroep Canon Pro Nederland (klik hier) heb ik dat verteld en kwam iemand met de suggestie om tijdelijk ‘van die leuke Chinafoto’s uit de oude doos’ te posten. Want zoals jullie misschien weten heb ik daar ruim een decennium doorgebracht (2005-2017). Tijdens mijn vele reizen door het land heb ik een aanzienlijke portfolio opgebouwd, waar ik voorlopig nog wel even uit kan putten. En het mooie is dat ik bij die foto’s weer het moment beleef waarop ze zijn gemaakt.

    Ik ga er verder niet teveel over uitweiden. Hierna zijn zes foto’s met bijschrijft afgebeeld zoals ik ze afgelopen weken ook heb gepost in de Facebookgroep Canon Pro Nederland (CPN). Daar werden ze enthousiast ontvangen en ik ga er nog even mee door totdat ik nieuwe architectuur-, landschaps- en Port of Antwerp shots heb gemaakt. Vanzelfsprekend zijn het oudere foto’s die niet de technische kwaliteit hebben van recent werk, maar aan zeggingskracht hebben ze niet verloren.

    Deze koopman had het na een warme dag in september op de bekende Panjiayuanmarkt in Beijing helemaal gehad. En omdat er even geen geïnteresseerden waren voor z’n tweedehands boekjes en prullaria kon er een powernapje in z’n stalletje best van af. Overigens is dat in China ‘n geaccepteerd verschijnsel. Chinezen zijn van mening dat wanneer je moe bent je gewoon een dutje doet, omdat je moet luisteren naar je lichaam. Toegegeven, hij zit er niet echt charmant bij, maar ik vind het zelf een leuke momentopname die het in zwart/wit veel beter doet dan in kleur.

    Beijing, Panjiayuan Markt 08-09-2007.
    EOS 400D, EF 17-40mm f/4L (25mm). EXIF: f/8, 1/30s, ISO 800

     

    Deze straatverkoper duwt z’n mobiele eetstalletje door de nauwe straten in Changchun naar de vaste plek waar hij dagelijks staat. Miljoenen kleine ondernemers in China werken keihard om hun droom te verwezenlijken en starten met minimale middelen, gesteund door de hele familie om toch maar te slagen. Ze maken uitputtende lange dagen onder omstandigheden waar startende ondernemers hier voor zouden bedanken. Sinds de opening van China in de tachtiger jaren wordt ondernemerschap gezien als een drijvende kracht achter de ontwikkeling van het land.

    Changchun, Provincie Jilin 08-07-2013.
    EOS 5D mark II, EF 135mm f/2L. EXIF: f/5, 1/320s, ISO 400

     

    Deze goed gemutste mannen hadden net een vrachtwagen gelost en zaten, bedekt onder het stof, even bij te komen. En ze vonden het best leuk om even te poseren voor dit plaatje. Vooral op het Chinese platteland zijn arbeidsomstandigheden vaak nog van een haast middeleeuws niveau. Maar Chinezen klagen niet en zijn harde werkers die moeten rondkomen van 1800-2000 Yuan per maand, omgerekend zo’n € 245,-. Uiteraard liggen de kosten er aanzienlijk lager dan hier, maar toch moeten ze knokken om te overleven. Maar ze houden er de moed wel in, hè!

    Tongliao, provincie Hebei 16-08-2010.
    EOS 5D mark II, EF 28-70mm f/2.8L (34mm). EXIF: f/5.6, 1/125s, ISO 160

     

    Een hoog bejaarde man met 'n doorleefd gelaat zit voor zijn woning naar het straatleven te kijken. Alles oogt geïmproviseerd maar de Chinezen koesteren het form follows function principe: Zolang het functioneert bekommert niemand zich om de look & feel. Overigens kent de snelle vergrijzing in China geen weerga in de moderne geschiedenis, want 17% van de bevolking, ofwel 241 miljoen mensen, waren in 2017 ouder dan 60 jaar. En verwacht wordt dat de grijsaards van China in 2050 het getal van 487 miljoen bereiken, ofwel 35 procent van de bevolking!

    Guangzhou, provincie Guangdong 28-09-2007.
    EOS 400D, EF 135mm f/2L. EXIF: f/3.2, 1/250s, ISO 200

     

    Chinezen hebben een diepgeworteld spiritueel bewustzijn. Vooral Boeddhisme en Taoïsme zijn er sinds eeuwen wijd verbreid. Het Taoïsme is een filosofische, religieuze stroming gebaseerd op de mystieke basis van Lao Zi en gaat over hoe te handelen in het leven en eenwording met Tao (De Weg). Het Yin-Yang symbool illustreert de volmaakte balans waar Tao naar streeft. Deze foto is gemaakt in de iconische Yuantong Tempel in het zuidelijke Kunming waar een serene, devote sfeer heerst die je ook tegenkomt in onze eeuwenoude Europese kathedralen.

    Kunming, provincie Yunnan 08-07-2014.
    EOS 5D mark II, EF 100mm f/2.8L IS Macro. EXIF: f/6.3, 1/50s, ISO 500.  

     

    Dit schoenlappertje in de havenstad Qingdao wilde na een chat best geportretteerd worden. In de grote steden zijn ze langzamerhand aan het verdwijnen, maar elders in China vind je overal van deze ambachtslieden op straat die je schoenen of lekke fietsband repareren. Het zijn ondernemertjes die volgens het boekje illegaal de kost verdienen, maar niemand maalt erom. Soms worden ze door de politie afgeperst maar ja, corruptie tiert welig in China. Ze hebben vaak geen keus, want een baan zit er niet in. Bovendien is ondernemerschap Chinezen op het lijf geschreven!

    Qingdao, provincie Shandong 13-11-2006.
    EOS 400D, EF 17-40mm f/4L (26mm). EXIF: f/5.6, 1/250s, ISO 200.

    Tony Vingerhoets,

    Weelde, België 08-09-2020


    • Nog 94 van deze short stories! donderdag 10 september 2020 10:25:55
      Geplaatst door: Kees
      Exact met deze lay-out is er gewoon een mooi boek van te maken Tony. Bij verhaal #100 kun je de drukker benaderen en het boek is geboren. Het is en vormt een prachtige impressie van je beleefde mooie momenten aldaar.

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.
     
     
      

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.